Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πρώτο πλάνο η προεδρολογία ενώ «τρέχει» η αντιλαϊκή επίθεση

Επιταχύνονται παράλληλα οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Στον «αστερισμό» της προεδρολογίας και της εκλογολογίας κινείται το αστικό πολιτικό σκηνικό, εκλύοντας ισχυρές δόσεις κινδυνολογίας στο λαό, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο προχωράνε ακάθεκτα οι σχεδιασμοί για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που πηγάζουν από κυβερνητικούς κύκλους, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι δίνεται μάχη για την εξεύρεση των «180» που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), κάποιοι άλλοι όμως διατείνονται ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν γίνεται, αφού είναι μάταιη, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που θα κληθεί απ' το νέο χρόνο να υπογράψει τη νέα συμφωνία με την τρόικα.

Σε αυτό το φόντο, παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις έκανε χτες η Κομισιόν, με την εκπρόσωπό της, Ανίκα Μπράιντχαρντ, να εγκωμιάζει την προσήλωση του Στ. Δήμα στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ είναι «μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές. Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην Επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Την ίδια ώρα που η ομάδα των «ανεξάρτητων» βουλευτών αποτελεί αυτή τη στιγμή τη βασική «δεξαμενή - στόχο» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, την εκτίμηση ότι με τα έως τώρα δεδομένα φαντάζει απίθανο να βρεθούν οι 25 βουλευτές που υπολείπονται στην κυβέρνηση για να φτάσει τους 180 φέρεται να έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι η πρόκληση εκλογών θα φέρει αναταραχή.

Τα παραπάνω βέβαια «τρέχουν» παράλληλα με τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, στις οποίες το αποτέλεσμα της προσπάθειας εκλογής ΠτΔ, όποια κατάληξη κι αν έχει, αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά, επισπεύδοντας εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Κεδίκογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι προκαθορισμένο ότι θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ (...) Αν αύριο πρέπει να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα το δούμε», είπε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ολα για την «ομαλότητα» στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δημοσιεύματα στον Τύπο χρεώνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο διάθεση απόσυρσης της υποψηφιότητας Δήμα εφόσον δεν τα καταφέρει στη δεύτερη προσπάθεια και νέας πρότασης για την τρίτη ψηφοφορία. Σε ομιλία του χτες το απόγευμα σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, επιχείρησε να δώσει ένα τέλος σε αυτά τα σενάρια, αναφέροντας ότι «κάποιοι διακινούν σενάρια περί αλλαγής προσώπου του υποψηφίου. Να ξέρουν όμως ότι δεν θα τους περάσει». Χαρακτήρισε τον Στ. Δήμα «εξαιρετικό πολιτικό και μια σπουδαία υποψηφιότητα που θα την στηρίξουμε μέχρι τέλους».

Εξηγώντας τους λόγους που η κυβέρνηση επισπεύδει την προεδρική εκλογή σημείωσε: «Δεν μπορούμε μετά από αυτή την πορεία με επιτυχίες μέσα από θυσίες, να αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει στην αβεβαιότητα, που οδήγησε άλλωστε ήδη κάποιους από τους δανειστές μας να είναι απόλυτα κουμπωμένοι και δύσκαμπτοι στην τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου. Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως». Πρόσθεσε ότι «τώρα είναι στιγμή ευθύνης για τους βουλευτές μας».

Οπως σημείωσε, «αυτό που διακυβεύεται αυτές τις ημέρες είναι η ομαλότητα και η ανάπτυξη», εννοώντας στην πραγματικότητα τους όρους που χρειάζεται το κεφάλαιο για να συνεχίσει «ομαλά» και να ενισχύσει την κερδοφορία του, με το θέμα της ικανότητας διασφάλισής τους να είναι το επίκεντρο του διαγκωνισμού συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα το πρωί η ψηφοφορία(2020-01-22 00:00:00.0)
Ενεργούν και για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος(2015-01-21 00:00:00.0)
Αλλαγές σε λωρίδες και σαπίλα!(2014-12-21 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών(2014-11-28 00:00:00.0)
Συνέδριο εν μέσω παζαριών και αντεγκλήσεων για Πρόεδρο και αναμόρφωση(2014-11-22 00:00:00.0)
Θέλουν κάλπη κάθαρσης και εκτόνωσης(2012-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ