Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... κλίματος

Κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τον ΣΕΤΕ, μακριά απ' τα φώτα της δημοσιότητας και προχτές αυτός εκπροσωπήθηκε απ' τον πρόεδρό του, Α. Ανδρεάδη, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό. Μάλιστα, ο Α. Ανδρεάδης φέρεται να είπε «θα συναντηθούμε μαζί σας» και «σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», κι άλλα τέτοια που πολύ άρεσαν στον Αλ. Τσίπρα.

Για όποιον κάνει τον κόπο να μελετήσει το υπόμνημα που είχε καταθέσει ο ΣΕΤΕ την 1η του Σεπτέμβρη στον ΣΥΡΙΖΑ και να το συγκρίνει με τις σημερινές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το τουριστικό κεφάλαιο, θα έχει και την εξήγηση της αλλαγής κλίματος: Υπάρχει συμφωνία σε πολλά και σημαντικά (π.χ. φορολογία, ρευστότητα, ενεργειακό κόστος, νέος επενδυτικός νόμος και πρόσβαση στα ευρωενωσιακά κονδύλια, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης). Οσο για τα υπόλοιπα, ε, είναι σε καλό δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ με οδηγό την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

«Ονειρα θερινής νυκτός»...

Διαβάζουμε στην «Ημερησία» 9/12/2014: «Ασθενείς "φαντάσματα" χρέωναν στον ΕΟΠΥΥ ψυχιατρικές κλινικές! Οπως αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων, ψυχιατρικές κλινικές χρέωσαν τον Οργανισμό με ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες "μαϊμού" ημέρες νοσηλείας. Μάλιστα, για το ίδιο χρονικό διάστημα δήλωναν εκατό κρεβάτια στον ΟΓΑ, εκατό κρεβάτια στο ΙΚΑ, εκατό κρεβάτια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όταν όλες οι κλίνες δεν ξεπερνούσαν τις 100. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015». Τι σου είναι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας... Που τον στηρίζει αναφανδόν το κράτος και γιγαντώνεται. Βγάζει λεφτά με το τσουβάλι. Βεβαίως, ο λαός πληρώνει. Μίλησε κανείς για το πώς παράγεται η διαφθορά; `Η μήπως υπάρχει τρόπος να καταργηθούν τέτοια φαινόμενα, όπως διατυμπανίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επειδή τους ανακάλυψαν ή με τους «υγιείς» επιχειρηματίες; Και το πρόβλημα είναι να τους ανακαλύπτουν ή να καταργηθεί η αιτία που γεννά τέτοια φαινόμενα; Γιατί αν υπήρχε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν υπήρχε καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, δε θα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Και ύστερα σου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα αλλά και πάταξη της διαφθοράς. «Ονειρα θερινής νυκτός»...

Κέρδη για λίγους αντί για πραγματική πρόοδο

«Πολύ σημαντικές πολιτικές κινήσεις που επί χρόνια καθυστερούσαν» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την Ερευνα. Αυτό που το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση βαφτίζει «απελευθέρωση της Ερευνας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών», δεν είναι παρά η παράδοση της Ερευνας και των δημόσιων δομών της στον ιδιωτικό τομέα, «σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη». Ομως, τα αποτελέσματα της έρευνας και η νέα γνώση που παράγεται πρέπει να είναι κτήμα όλης της κοινωνίας, να αποτελούν μέσο για την καλυτέρευση της ζωής και την πραγματική πρόοδο.

Η υπάρχουσα πολιτική για την Ερευνα είναι η εφαρμογή των αξιώσεων των επιχειρήσεων να γίνεται ιδιοκτησία τους ό,τι νέο παράγει η έρευνα, να πλασάρεται σαν εμπόρευμα προς όσους μπορούν να το αγοράσουν, να εκμεταλλεύονται εμπορικά και οικονομικά τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών. Επιπλέον, τα ανώτατα ιδρύματα και οι ερευνητικοί φορείς αναγκάζονται, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, να προσανατολίζουν το έργο τους σε ό,τι θα καταλήξει σε εμπορεύσιμο προϊόν, σε ό,τι τους παραγγείλει η «αγορά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org