Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 12015

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Κατάσχεσαν την πενιχρή χρηματοδότησή του λόγω ... ΕΝΦΙΑ

ΣΕΛ.  15
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πολιτική δράση - παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις

Συγκεντρώσεις, πολύμορφες δραστηριότητες και πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»


ΣΕΛ.  3

Η ενίσχυση του ΚΚΕ «όπλο» στα χέρια του λαού

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Καρδίτσα

Αλλαγή πολιτικής δεν συνιστά η αναζήτηση πιο ικανού διαπραγματευτή για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως διαγκωνίζονται συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Ο λαός πρέπει να πάρει τα δικά του σημερινά «όπλα»:

  • Είναι ο αγώνας, η συμμαχία του για να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες, που θυσιάζονται στο βωμό της επιβίωσης ενός σάπιου συστήματος.
  • Είναι η μη αναγνώριση του χρέους, γιατί δεν το δημιούργησε ο ίδιος, είναι το αίτημα για ολοσχερή και μονομερή διαγραφή του, να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν.
  • Είναι ο στόχος για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για κοινωνικοποίηση του πλούτου.

Αυτό το δρόμο προτείνει το ΚΚΕ, η ισχυροποίηση του οποίου στις σημερινές συνθήκες μπορεί να βάλει εμπόδια στη σημερινή πολιτική, αλλά πάνω απ' όλα να ανοίξει το δρόμο για μία ριζικά διαφορετική προοπτική.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκά διαπιστευτήρια στις «αγορές»

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν επιδοθεί, τις τελευταίες μέρες, σ' ένα διαγωνισμό για το ποιος θα πείσει τις αγορές, δηλαδή το κεφάλαιο, για το ποιος είναι εγγυητής της «σταθερότητας» και «ομαλότητας» της κερδοφορίας του. Μάταια θα ψάξει κανείς στις δηλώσεις τους και στις ανακοινώσεις που ανταλλάσσουν μια φράση, μια λέξη έστω, που να αφορά τα λαϊκά στρώματα.

«Τα χρηματιστήρια πέφτουν συνεχώς τις δύο τελευταίες μέρες γιατί ακριβώς οι αγορές φοβούνται τα σχέδια της αντιπολίτευσης», εκτίμησε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στους μεγαλεμπόρους. «Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία», διαμήνυσε στις αγορές ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, με συνέντευξή του στην ιταλική «La Stampa», τονίζοντας ότι «το κράτος θα δαπανά με βάση το τι εισπράττει», ενώ η «Αυγή» διαβεβαιώνει πως οι «αγορές» δε φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ...

Αλίμονο στον εργάτη, που θα δει είτε στην κινδυνολογία είτε στην αντίστοιχή της καθησύχαση τον εαυτό του. Το γεγονός ότι οι δύο «μονομάχοι» ξεκινάνε και τελειώνουν με αναφορές τις «αγορές» συνιστά αποκάλυψη του ταξικού τους χαρακτήρα. Τι ζητάνε οι αγορές στις οποίες αναφέρονται; Σε μια φράση: Διαρκές φτήνεμα της εργατικής δύναμης, αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» (βλ. αναδιαρθρώσεις), ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, διατήρηση και ενίσχυση του σημερινού αντιλαϊκού - αντεργατικού πλαισίου. Οι πάνω από 400 εφαρμοστικοί νόμοι συντείνουν ακριβώς σ' αυτό. Ακόμα κι αν κανένα νέο αντιλαϊκό μέτρο δεν παρθεί είναι αρκετοί για να κάνουν δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εύνοια των αγορών, εκτός από το ότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το λαό, καθώς τον αντίπαλο του λαού, το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους τούς εμφανίζει ως αναγκαίους συνομιλητές για το καλό του λαού, κρύβει και την ουσιαστική σύμπλευσή τους στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Μόλις προχτές ο Αλ. Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως όχι μόνο δε θα σκίσουν το μνημόνιο, αλλά και ότι θα το παρατείνουν. Ιδού η ακριβής φράση του: «Σύμφωνα με τα ισχύοντα κείμενα και οι εκλογές είναι λόγος για παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας (...) Οσοι λένε ότι με ένα άρθρο μπορούν να καταργηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν έχουν γνώση του όγκου τους» (συνέντευξη στον «Real Fm»).

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να κάνουν συνείδηση του λαού τις απαντήσεις που οι ίδιοι θέτουν σαν διλήμματα. Το αν θα υπάρχει, δηλαδή, σταθερότητα ή περιπέτειες, αν θα είναι πραγματική ή κάλπικη η διαπραγμάτευση με τους καπιταλιστές. Αυτό που εξαφανίζουν από το προσκήνιο είναι η πραγματική ανωμαλία που συνιστά η κλιμακούμενη επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα, η μία μετά την άλλη οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, όλα εκείνα που συντείνουν στη διαρκή αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργατών και τα οποία δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά είναι η συγκροτημένη μακροχρόνια στρατηγική που εκπορεύεται από την ΕΕ στο όνομα της οποίας οι δύο «αντίπαλοι» πίνουν νερό.

Η αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής απαιτεί άμεση λαϊκή παρέμβαση κι αυτό σημαίνει πάλη για να ανακτηθούν οι απώλειες, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, πάλη που να ανοίγει δρόμο για να έρθει ο λαός στην εξουσία. Σημαίνει ικανότητα στο κίνημα να μπορεί να δώσει αυτήν τη μάχη. Και ως εκ τούτου, σημαίνει όλο και πιο ισχυρό ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που έχει απέναντι τις «αγορές», που διακηρύσσει ότι οι εργάτες μπορούν και χωρίς τους καπιταλιστές.


MotionTeam

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τώρα αγώνας για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Ανακοίνωση για τις πλημμύρες στη Β. Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας

Μόνιμο φαινόμενο οι καταστροφές, οι κίνδυνοι για τη ζωή των λαϊκών οικογενειών από τις καταιγίδες. Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Καλεί τα λαϊκά στρώματα σε διεκδίκηση και αγώνα για: Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων, μέτρα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας.


ΣΕΛ.  17


Πετυχημένες οι χτεσινές απεργίες σε «Forthnet» και «Wind»

ΣΕΛ.  13
ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Πληρώνουν τις εισφορές, αλλά για το ΙΚΑ είναι ανασφάλιστοι

ΣΕΛ.  12
ΠΑΜΕ
Καταδικάζει τη δολοφονία Παλαιστίνιου υπουργού από το Ισραήλ

ΣΕΛ.  19
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παράδοση κρίσιμων μεταφορικών υποδομών στα μονοπώλια

Την παράδοση στους μονοπωλιακούς ομίλους στρατηγικής σημασίας μεταφορικών υποδομών της χώρας καταγγέλλει, με τρεις Ερωτήσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και των σιδηροδρόμων.


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ