Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ «EASTMED»
Να το μελετήσει θέλει η Κομισιόν...

Συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν από τεχνικής σκοπιάς για τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ευρώπη, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής M. Sefcovic αρμόδιος για θέματα «Ενεργειακής Ολοκλήρωσης», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο «διάδρομο» Φυσικού Αερίου Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας (East Med Corridor), είπε ότι κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου συζητήθηκαν οι παράμετροι του σχεδίου, το πώς αυτό «μπορεί να καταστεί χρήσιμο για τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου, αλλά και πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις τα πρόσφατα ευρήματα αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Επίσης, πρόσθεσε ότι η διασύνδεση αερίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει προκλήσεις και γι' αυτό αποφασίστηκε να διερευνηθεί το πώς μπορεί να συνεισφέρει η Επιτροπή στην ολοκλήρωση της μελέτης «τόσο λόγω του τεχνικού μεγέθους του σχεδίου όσο και για τη μελλοντική σημασία του»...

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η απάντηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής αναφορικά με την ακύρωση των σχεδίων για τον «South Stream» από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και πως την εξέλιξη αυτήν τα επιτελεία των Βρυξελλών την πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Τέλος, σε σχέση με το λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο» φυσικού αερίου, ο M. Sefcovic ανέφερε ότι τόσο η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Τουρκίας έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις για την κατασκευή του έργου εγκαίρως, ενώ, όπως είπε, ζήτησαν επιπλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δημιουργήσουμε μία επιτροπή παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες είναι σύμφωνα με την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ