Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Η «δουλειά» για το κεφάλαιο να γίνεται...

Την ίδια ώρα που στις πολιτικές εξελίξεις εντείνονται η προεδρολογία και τα κάλπικα για το λαό διλήμματα, στο επίκεντρο των παζαριών με την τρόικα για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου βρίσκονται τα ζητήματα που συνδέονται με την «επόμενη μέρα», η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης τόσο προς το ελληνικό κράτος όσο και προς τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ αλληλένδετη με τα προηγούμενα είναι και η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

«Από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής του, στο Βερολίνο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο. Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο και οι μέχρι τώρα επιτυχίες είναι ενθαρρυντικές για όλους ώστε να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο».

Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο «θέμα της πολιτικής σταθερότητας», στο «μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα», λέγοντας ότι η απόφαση για επιτάχυνση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ελήφθη προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση και, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης, η κυβέρνηση να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτη προκειμένου να επιτύχει την απογείωση της ελληνικής οικονομίας. «Οι εταίροι γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να απαντήσει στην πρόκληση της επόμενης μέρας, της ημέρας μετά το μνημόνιο», επισήμανε.

Σήμερα, ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζ. Γκάμπριελ, και με τον υπουργό Εξωτερικών, Φ. Β. Σταϊνμάγερ.

Με αφορμή εξάλλου τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στο Βερολίνο η γερμανική εφημερίδα «Ζuddeutsche Zeitung» τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να λύσει και όχι να κουκουλώσει τα προβλήματά της. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, είτε αυτή καθοδηγείται από τον Σαμαρά είτε από κάποιον άλλο», σε μια αναφορά χαρακτηριστική για το γεγονός ότι τα αστικά επιτελεία εστιάζουν στην κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στην «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από τους διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης...

«Συνεννόηση» στις προτεραιότητές τους ζητούν οι βιομήχανοι

Από την πλευρά τους οι Ελληνες βιομήχανοι, με απευθείας παρεμβάσεις τους, ζητούν «συνεννόηση» μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης πάνω στις βασικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στη χτεσινή εκδήλωση της ΕΣΕΕ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η συναίνεση σήμερα είναι εθνικά ωφέλιμη όσο ποτέ (...) Να τολμήσουμε να στείλουμε στην κοινωνία και στα κόμματα ένα μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης». Σε αντίστοιχο μήκος κύματος με το παραπάνω δημοσίευμα, ο Θ. Φέσσας πρόσθεσε πως «αν οδηγηθούμε σε εκλογές, τότε μια νέα - εκ των πραγμάτων - κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία με τους δανειστές».

Σε αυτό το αντιλαϊκό φόντο, συνεδρίασε χτες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). Η τρόικα θα συντάξει μια ενδιάμεση έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται οι τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις «υποχρεώσεις» της, η οποία απαιτείται προκειμένου τα Κοινοβούλια ορισμένων κρατών να επικυρώσουν την «τεχνική παράταση» του ελληνικού προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές στην Αγκυρα, συνεννοήσεις στην Αθήνα(2014-11-28 00:00:00.0)
Για την προώθηση των εγχώριων μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή(2014-10-31 00:00:00.0)
Βάζουν μπροστά νέα αντεργατικά μέτρα(2014-09-16 00:00:00.0)
Απελευθέρωση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων(2014-07-31 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι μισθοί στο δημόσιο(2011-08-24 00:00:00.0)
Διευρύνει και επιταχύνει την αντιλαϊκή ατζέντα(2011-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ