Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 12013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στην τελική ευθεία για το 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης

ΣΕΛ.  7
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στο επίκεντρο οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

ΣΕΛ.  6

Χρειάζεται άμεση λαϊκή παρέμβαση και ισχυρό ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την προεδρική εκλογή

  • Οι εξελίξεις επιβάλλουν την άμεση λαϊκή παρέμβαση. Καμιά αναμονή για τη διαπραγμάτευση, για τις ψηφοφορίες στη Βουλή και τις πιθανές εκλογές.
  • Η επίσπευση της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ενταγμένη στο σχεδιασμό για κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού.
  • Το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά, εδώ και καιρό, ότι δε θα ψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί ο συνταγματικός ρόλος του συγκεκριμένου θεσμού αφορά την επικύρωση των αντιλαϊκών νόμων.
  • Αυτό που έχει άμεση ανάγκη ο λαός είναι ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία.
  • Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στις ερχόμενες εκλογές, γιατί αποτελεί τον πραγματικό μοναδικό αντίπαλο στα μονοπώλια και την ΕΕ των μνημονίων διαρκείας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις

Η απόφαση της συγκυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, αναμφισβήτητα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Αν, όμως, ο λαός μείνει θεατής όσων θα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του τις επόμενες μέρες, στο τέλος της διαδρομής θα βγει διπλά χαμένος.

Πρέπει με καθαρή ματιά να «διαβάσει» τις κινήσεις που κάνουν στη σκακιέρα οι δύο πόλοι που ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση και με ταξικό κριτήριο να παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις, με ένταση της ταξικής πάλης και ισχυρό ΚΚΕ.

Με το επιχείρημα ότι, χάρη στη δική της διαπραγμάτευση, «τα μνημόνια τελειώνουν», η συγκυβέρνηση ψάχνει «δεξαμενές» για να αντλήσει τους 180 βουλευτές και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι είναι πιο ικανός διαπραγματευτής και προσπαθεί να αθροίσει τους 121 βουλευτές, που θα οδηγήσουν τα πράγματα σε εκλογές.

Στο παρασκήνιο, όμως, ήδη τρέχουν οι προθεσμίες που αποφάσισαν κυβέρνηση, τρόικα και Ευρωπαίοι εταίροι στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Από εκεί πρέπει να πιάσει το νήμα ο λαός και ανάλογα να διαμορφώσει τη στάση του.

Τι έλεγε η απόφαση; Αντιγράφουμε από το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»: «Μετά τη λήξη του μνημονίου με τη σημερινή μορφή, προβλέπεται η δυνατότητα της "προληπτικής πιστωτικής γραμμής", κρατικής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Ορος και προϋπόθεση (...) είναι να ολοκληρωθούν τα "μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν" καθώς επίσης και η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης. Το Γιούρογκρουπ "καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν τη γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης"».

Δηλαδή, μέχρι τη λήξη της δίμηνης παράτασης, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, θα πρέπει να προχωρήσουν τα μέτρα που συζητιούνται και πριν την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Ποια ήταν αυτά; Η αύξηση από τα 4.500 στα 6.000 των ελάχιστων ενσήμων για την κατοχύρωση της κατώτατης σύνταξης, οι αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, νέοι φόροι, κατασχέσεις και άλλα παρόμοια.

Οπως και να τελειώσει αυτή η διαδικασία, είτε εκλεγεί νέος Πρόεδρος, είτε πάμε σε εκλογές και εκλεγεί νέα κυβέρνηση, ο εργαζόμενος πρέπει να «κάνει ταμείο». Και το αποτέλεσμα θα είναι δεδομένο ότι η πολιτική που πτωχεύει το λαό, τους εργαζόμενους, που στηρίζει και θα στηρίξει την ανάκαμψη του κεφαλαίου, τη στρατηγική των μονοπωλίων θα είναι πανταχού παρούσα.

Πολύ περισσότερο που η άποψη όλων των «εταίρων», με τους οποίους λέει ότι θα διαπραγματευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, είναι ότι οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις «είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών», όπως αποφάσισε το Γιούρογκρουπ.

Να γιατί οι εξελίξεις απαιτούν την άμεση λαϊκή παρέμβαση. Για να αποκρουστούν τα βάρβαρα μέτρα, για να μην εγκλωβιστεί ο λαός ανάμεσα στους παλιούς και νέους «σωτήρες», που διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί τις υποθέσεις του κεφαλαίου. Η καλύτερη «πυξίδα» για τις μέρες που έρχονται είναι να δυναμώνει το κίνημα, να κάνει βήματα η λαϊκή συμμαχία, να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ.


ΟΓΕ
Σήμερα η ημερίδα για την Υγεία

Θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. (προσέλευση στις 4.30 μ.μ.)

Ημερίδα με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Γυναίκες» οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, η ΟΓΕ, στο «Μαγγίνειον» αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου (στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής, είσοδος από Μιχαλακοπούλου).


ΣΕΛ.  13


ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ
Σοβαρά ερωτήματα από τη στάση της κυβέρνησης

ΣΕΛ.  20
ΔΕΗ
Κοινή δράση σωματείων και φορέων

ΣΕΛ.  12
ΜΙΣΘΩΤΟΙ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2014
Ενας στους δύο με εισόδημα κάτω από 800 ευρώ μεικτά

ΣΕΛ.  9
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα η ολονυχτία έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Σε ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχωρούν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. και θα κρατήσει έως αργά τη νύχτα.


ΣΕΛ.  9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 66,66% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org