Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο Δεκέμβρης εξέφρασε τη συνέχιση της ασίγαστης ταξικής πάλης

«Ο ηρωικός Δεκέμβρης ήταν αναπόφευκτος. Εξέφραζε τη συνέχιση της ασίγαστης ταξικής πάλης που προϋπήρχε στη διάρκεια του πολέμου και κρυβόταν πίσω από τις φλόγες του, όσο βέβαια ήταν δυνατό να κρυφτεί», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε σε γεγονότα της περιόδου του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και σε συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Ενα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει δεν αφορά αυτά καθαυτά τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις 3 και 4 Δεκέμβρη, αλλά την προηγούμενη περίοδο της ΕΑΜικής ένοπλης πάλης στα χρόνια 1941 - 1944, το ζήτημα ποια στρατηγική πρέπει να χαράξει το Κομμουνιστικό Κόμμα στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά τη διάρκεια και με τη λήξη του. Είναι γνωστό ότι επανειλημμένα το ΚΚΕ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχει αναγνωρίσει την ευθύνη του, καθώς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα σε διαλεκτική σχέση με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. (...)

Η νίκη της ΕΣΣΔ, που ολοκληρώθηκε με την απόσπαση από το καπιταλιστικό σύστημα άλλων 8 κρατών στην Ευρώπη, ήταν καθαρή νίκη υπέρ των λαών. Αντίθετα, στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο ο εργαζόμενος λαός του ηττημένου κράτους βίωσε όλες τις συνέπειες της ήττας, αλλά και ο εργαζόμενος λαός του κράτους-νικητή πλήρωσε βαριά όλο το τίμημα του κόστους και των απωλειών του πολέμου. Νικητές και ηττημένοι καπιταλιστές ξεζουμίζουν τους λαούς για να γίνει η καπιταλιστική ανοικοδόμηση. Αυτό το συμπέρασμα είναι απολύτως επίκαιρο σήμερα. (...)

Ολοκληρώνοντας το πρώτο βασικό συμπέρασμα σημειώνουμε: Τύραννος δεν είναι μόνο ο στρατός κατοχής και οι διοικητές του. Τύραννος δεν είναι μόνο ο δικτάτορας. Τύραννος είναι πάνω απ' όλα η αστική τάξη, η αστική κυριαρχία και εξουσία, γιατί αυτή χρησιμοποιεί και αξιοποιεί και τον πόλεμο και το φασισμό και τις διάφορες μορφές δικτατορίας. (...)

Ενα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει ως δίδαγμα είναι το ζήτημα της συμμετοχής του ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις ή γενικά σε κυβερνήσεις που έχουν στόχο την αστική διαχείριση. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που η συμμετοχή ενός ΚΚ σε αστική διακυβέρνηση να ωφέλησε το λαό. Οταν τα αστικά κόμματα σε θέλουν ως σύμμαχο, ξέρουν καλά ότι θα ωφεληθούν τα ίδια και το σύστημα πολύ περισσότερο (...)».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πατρίδα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της είναι η Ελλάδα απαλλαγμένη από την ταξική εκμετάλλευση και αυτή η πατρίδα αξίζει κάθε θυσία. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, η Ιστορία μας είναι τιμή και δέσμευση. Τα λόγια είναι το βαθύ και στέρεο πιστεύω μας, το πιστεύω μας είναι η πράξη. Η ιδεολογική και πολιτική μας επαγρύπνηση είναι στο υψηλό σημείο της. Η επαγρύπνηση είναι αρετή για κείνον που οργανώνει την αντεπίθεση, αυτές τις δύο ιδιότητες είμαστε σε θέση να τις συνδυάζουμε, καθώς πλησιάζουμε τα 100 χρόνια ζωής και δράσης, ανιδιοτέλειας, προσφοράς και θυσιών. Ξέρουμε τις ευθύνες μας, ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας! Ηδη στο ΚΚΕ έχει διαμορφωθεί μια νέα γενιά κομμουνιστών που, αξιοποιώντας την πείρα του Κόμματος, θα βαδίσει σταθερά μπροστά, δεν το ελπίζουμε, το πιστεύουμε και το διαβεβαιώνουμε», υπογράμμισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ