Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Καθήκον η μελέτη της Ιστορίας και η εξαγωγή συμπερασμάτων

Παρουσιάζοντας την έκδοση «Δεκέμβρης του '44 - κρίσιμη ταξική σύγκρουση», ο Μ. Μαΐλης σημείωσε ότι αποτελεί συλλογική μελετητική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τα 70χρονα του Δεκέμβρη, που συμπίπτουν με τα 96 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Στην έκδοση, σημείωσε ο Μ. Μαΐλης, αναδεικνύονται μια σειρά γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν κάθε ένοπλο μαζικό αγώνα και που έλαμψαν στις συγκρούσεις των 33 ημερών. Πρόκειται για τις αρετές που αναδεικνύουν μαζί και ο καθένας χωριστά απλοί άνθρωποι, μόνο όταν μπαίνουν οργανωμένα στην πάλη, ορμητικά και αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα, προκειμένου να κυριαρχήσει το δίκιο τους για καλύτερες μέρες. Ο ηρωικός αγώνας του ΚΚΕ και των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αναδεικνύεται σε ολόκληρο το βιβλίο, κυρίως στα άρθρα για τις μάχες των 33 ημερών στην Αθήνα, στο Χρονικό του Δεκέμβρη και στην πάλη της γυναίκας, της ΕΑΜίτισσας και ΕΠΟΝίτισσας.

Ο Μ. Μαΐλης αναφέρθηκε στο καθήκον του κομμουνιστικού κινήματος να αναζητήσει τις αιτίες εξελίξεων, όπως η αντεπανάσταση που συνιστά ένα γιγάντιο πισωγύρισμα, προκειμένου να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα. Σ' αυτό το καθήκον - τόνισε - συμβάλλει το ΚΚΕ, έχοντας πραγματοποιήσει μια σειρά βήματα, με τις επεξεργασίες που περιλαμβάνονται στις Αποφάσεις του 18ου και του 19ουΣυνεδρίων του, καθώς και το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ 1949 - 1968. Στο πλαίσιο αυτών των επεξεργασιών, πραγματοποιήθηκε και η μελέτη για το Δεκέμβρη του '44.

«Η εξαγωγή διδαγμάτων συνιστά πολιτική στάση τιμής μιας ηρωικής πορείας και των πρωταγωνιστών της, των λαϊκών μαζών, καθώς και προσπάθεια εκπλήρωσης των οραμάτων τους, αφού ισχυροποιεί την πάλη για το σοσιαλισμό», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ