Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Συναγερμό σημαίνει το ΠΑΜΕ, για να μην περάσουν τα νέα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση. Χτες το πρωί συνεδρίασε έκτακτα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καθόρισε το πρόγραμμα δράσης. Από σήμερα, ξεκινάει ένα τετραήμερο πυκνό σε κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες από τα ταξικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, που θα κορυφωθεί με απογευματινά συλλαλητήρια την Κυριακή, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει την ανάγκη να δοθεί απάντηση και με απεργία, απέναντι στα νέα μέτρα. Στο σημερινό τετρασέλιδο, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα δράσης για τις επόμενες μέρες, με το οποίο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δίνει συνέχεια και κλιμακώνει την πάλη του μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο και την απεργία στις 27 Νοέμβρη. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι χρήσιμη η πείρα της απεργίας, πλευρές της οποίας καταγράφονται επίσης στο σημερινό τετρασέλιδο.

Σε κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι
  • Σε ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχωρούν την Τετάρτη 10/12, από τις 6 μ.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Την κινητοποίηση θα πλαισιώνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 10/12 και στη Λάρισα, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Λάρισας.
  • Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι οργανώνουν εκδήλωση στις 10/12, στις 10.30 το πρωί μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπουφέ και κρασί και οργανώνεται από τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΔΕΗ - ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
  • Σε συγκέντρωση, αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ., στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, καλούν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου και το Παράρτημα Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ.
Στο υπουργείο Εργασίας οι οικοδόμοι

Κινητοποίηση αύριο, Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι διεκδικούν: Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας και των ελάχιστων ημερών για συνταξιοδότηση. Σύνταξη στα 55 χρόνια. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για τους οικοδόμους. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Το πρόγραμμα δράσης

Σήμερα Πέμπτη 4/12

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, από τα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ, τη Δημόσια Διοίκηση, των εκπαιδευτικών, των μεταφορών, των ναυτεργατών, των τηλεπικοινωνιών, των ταχυδρομείων - ταχυμεταφορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα συμμετάσχουν οι Λαϊκές Επιτροπές από τα νότια προάστια και την Αθήνα.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας από τα σωματεία εργαζομένων στις κατασκευές, στον Τύπο και το Χαρτί, στην Ενέργεια, στον Ιματισμό, στη Φαρμακοβιομηχανία, στη Χημική Βιομηχανία, στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, στο Εμπόριο, καθώς επίσης λογιστές, ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι οργανώσεις των συνταξιούχων. Θα συμμετάσχουν οι Λαϊκές Επιτροπές των ανατολικών, δυτικών και βορείων συνοικιών.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Την Παρασκευή 5/12

Πανελλαδική πανεξόρμηση παντού σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους χώρους δουλειάς! Να μη μείνει εργαζόμενος ανενημέρωτος για το νέο σφαγιασμό που προετοιμάζεται.

Το Σάββατο 6/12

Στις 11 π.μ., πικετοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που θα ξεκινήσει από την Πλατεία Αγίας Σοφίας.

Την Κυριακή 7/12

Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις! Στην Αθήνα, στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Καλούν, επίσης, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Αριστοτέλους. Στην Λάρισα, συγκέντρωση - πικετοφορία, στις 7 μμ, στην κεντρική πλατεία. Επίσης, στις παρακάτω πόλεις: Καβάλα, 6.30 μ.μ., Δημοτικό Κήπο. Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 7 μ.μ., πεζόδρομο. Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καστοριά, 6 μ.μ., πρώην Νομαρχία. Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Ολοι στους δρόμους! Να μην περάσουν τα μέτρα!

Αποσπάσματα από το κεντρικό κάλεσμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια της Κυριακής. Στην Αθήνα, στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια

Eurokinissi

Ολοι στους δρόμους! Εδώ και τώρα να ανατρέψουμε τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση! Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα!

Κάθε σωματείο, κάθε συνταξιουχική οργάνωση, κάθε γυναικείος σύλλογος, κάθε σύλλογος νεολαίας να μπει μπροστά, να πάρει την ευθύνη και τη θέση του στον αγώνα.

Να μην επιτρέψουμε το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας!

Με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας, είναι στο χέρι μας να τους εμποδίσουμε!

  • Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! Τις κατεβάζουν στα όρια των 200 και 300 ευρώ! Συζητούν και στοχεύουν στην προσαρμογή των συντάξεων στα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», δηλαδή σε ένα μέτρο της ΕΕ που είναι φτιαγμένο μόνο και μόνο για να ρίχνει συνολικά προς τα κάτω τους μισθούς και τις συντάξεις, τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα βρίσκεται ήδη στα όρια της ανέχειας.
  • Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. Θίγει κυρίως παλιούς ασφαλισμένους που μπορεί να είχαν μπει στην παραγωγή ακόμα και από τη δεκαετία του '70, αλλά είτε τους λείπει ο αναγκαίος αριθμός ενσήμων είτε το όριο ηλικίας. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο έτος.
  • Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα! Δηλαδή ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που σήμερα η ανεργία τους θερίζει, που εργάζονται με 2ωρα και 3ωρα και σε προγράμματα απασχόλησης, η σύνταξη με τη μορφή που γνωρίζουμε ως σήμερα δε θα υπάρχει.
  • Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις, μαγειρεύοντας ξανά και ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης και τα κριτήρια έτσι ώστε να μας καταδικάσουν στην εξαθλίωση.
  • Τσακίζουν το ΕΚΑΣ που έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώνουν τα προνοιακά επιδόματα.
  • Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζομένων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών!
  • Αυξάνουν το ΦΠΑ σε διάφορα είδη, με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, πλήττοντας κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα!
  • Προωθούν νέα μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα, τη στιγμή που ως σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος έχει χάσει πάνω από 5 μισθούς το χρόνο.

Τρίβουν τα χέρια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες!

Επιδιώκουν να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση του καθένα, να γίνουμε πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών, στο έλεος της κερδοφορίας τους.

Φτάνει πια! Μέχρι εδώ! Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Να μη χαρίσουμε τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα!

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Να μην επιτρέψουμε να γκρεμίσουν το όποιο ασφαλιστικό δικαίωμα απέμεινε.
  • Να μην επιτρέψουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να παραδοθούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
  • Να μην επιτρέψουμε την απαλλαγή των επιχειρήσεων και του κράτους από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να μην επιτρέψουμε άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Να καταργηθούν όλοι οι ως σήμερα αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων.

Τα μέτρα που θέλουν να φέρουν υπονομεύουν παραπέρα το μέλλον της νεολαίας, ξεζουμίζουν συνολικά τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση μας!

Να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης!

Να αγωνιστούμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά από τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης.

Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι!

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Να προετοιμαστούμε για νέα απεργιακή μάχη!

Εσταξαν χολή για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Το Σύνταγμα πλημμυρισμένο με κόσμο την 1η Νοέμβρη
Το Σύνταγμα πλημμυρισμένο με κόσμο την 1η Νοέμβρη
Η στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού απέναντι στην απεργία ήταν συνέχεια της στάσης που κράτησε απέναντι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στην Αθήνα, με διαφορετικά βέβαια χαρακτηριστικά και με άλλη επιχειρηματολογία. Αυτό που κυριάρχησε τότε, ήταν η παρεμπόδιση της προσπάθειας να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τη συμμετοχή τους ή όχι στο συλλαλητήριο, η συκοφαντία ότι πρόκειται για κομματικό συλλαλητήριο, παρά το γεγονός ότι το συνδιοργάνωσαν πάνω από 1.000 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς, εκατοντάδες από αυτούς με διοικήσεις όπου δεν πλειοψηφούν δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Ας θυμηθούμε ορισμένα από τα κατορθώματά τους:

Α. Οι εκπρόσωποι της παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη «από ευαισθησία για τους ανέργους». Γρήγορα, όμως, αποκάλυψαν τις πραγματικές τους προθέσεις, χλευάζοντας τα αιτήματα για τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, θεωρώντας τα «μαξιμαλιστικά»!

Οπως είπε ένας από τους εκπροσώπους τους, «εγώ αν έπαιρνα 600 ευρώ επίδομα ανεργίας δε θα δούλευα». Κι όταν εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και άνεργοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ζήτησαν ενυπόγραφα να ενισχύσει οικονομικά ο σύλλογος τη μετακίνηση στην Αθήνα, προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση για τους ανέργους, οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκαν αρνητικά, με το σκεπτικό ότι «το συλλαλητήριο είναι κομματικό»!

Β. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Νταλακογιώργος, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να συμμετάσχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Εφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την απόφαση «παράνομη» και «αθλιότητα»!

Γ. Σύσσωμη η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισε την πρόταση για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν ότι «το συλλαλητήριο είναι κομματικό» και ότι «αφού εσείς δεν έρχεστε ποτέ μαζί μας, δε θα έρθουμε ούτε εμείς μαζί σας».

Δ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν χωρίς να το κατορθώσουν να υπονομεύσουν τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, η οποία τελικά πήρε την απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο με κήρυξη 24ωρης απεργίας για την ίδια μέρα, και κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ε. Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να καταψηφίζουν τη συμμετοχή σωματείου στο συλλαλητήριο ακόμα και εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων ήταν υπέρ. Είναι ενδεικτικά τα παραδείγματα από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου Περάματος, 99 υπέρ - 1 κατά (ο συνδικαλιστής του ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), από τη Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», 98 υπέρ - 2 κατά (οι συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ) κ.ά.

ΣΤ. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου ο πρόεδρος του σωματείου, με την υποστήριξη των παρατάξεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ (έχουν κοινό ψηφοδέλτιο) και της ΝΔ, εμπόδισε τη διενέργεια της ψηφοφορίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο και έτσι δεν πάρθηκε απόφαση. Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου, όπου το θέμα τέθηκε ξανά από τις ταξικές δυνάμεις. Το σωματείο πήρε τελικά απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, καθώς ένα μέλος της κοινής παράταξης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ ψήφισε λευκό.

Ζ. Το «επιχείρημα» περί «κομματικού συλλαλητηρίου» επιστράτευσε και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, που βεβαίως δεν είχε πρόβλημα να παράσχει «κάλυψη μαζικού φορέα» στην κινητοποίηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που οργανώθηκε από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να καλέσουν σε συνεδρίαση τη διοίκηση για να θέσουν το ζήτημα.

Μετά απ' όλα αυτά, έρχεται σαν φυσική συνέχεια το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές συναντιούνται και συγκροτούν συμμαχίες με προφανή στόχο να εμποδίσουν την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Πολύ πρόσφατα συγκροτήθηκε ψηφοδέλτιο από την ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τα τσιράκια του Μάνεση στην προσπάθειά τους να δηλώσουν «παρών» στις εκλογές για το νεοσύστατο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οταν όμως διέρρευσε στους εργαζόμενους του κλάδου το «ποιόν» των υποψηφίων τους, σηκώθηκε κατακραυγή, υποχρεώνοντας τους επικεφαλής του συνδυασμού να αποσύρουν τα τσιράκια του Μάνεση. Τα γεγονότα όμως μένουν...

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός υπονόμευσε την απεργία

Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα
Οι μάχες που δόθηκαν από το Σεπτέμβρη στους τόπους δουλειάς για το πανελλαδικό συλλαλητήριο και την πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη, έδωσαν περισσότερα ζωντανά παραδείγματα για το ρόλο του παλιού και νέου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Οι δυνάμεις αυτές απουσίαζαν παντελώς από την προπαγάνδιση και την οργάνωση της απεργίας στους χώρους όπου πλειοψηφούν. Οπου εμφανίστηκαν, το έκαναν για να υπονομεύσουν την απεργία, σπέρνοντας αυταπάτες και εφησυχασμό. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

1. Στη Δ' ΕΛΜΕ Αθήνας, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ έκαναν πρόταση στις 10 Νοέμβρη για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτήν. Ολα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ απέρριψαν την πρόταση με διάφορες δικαιολογίες. Κοινός παρονομαστής ήταν η άποψη ότι το ΠΑΜΕ μπορεί να έχει πλειοψηφική παρουσία στη γενική συνέλευση και να προσθέσει και «κάτι άλλο» στο πλαίσιο της κινητοποίησης που αποφάσισαν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ! Καθόλου τυχαία, τον τόνο έδωσε η παράταξη των ΣΥΝΕΚ (στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ). Ο εκπρόσωπός της απαξίωσε το ρόλο των Γενικών Συνελεύσεων και κατέκρινε το ΠΑΜΕ ότι θέλει να προωθήσει μέσα από το σωματείο «τη συνδικαλιστική και πολιτική λογική του»!

2. Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ είχε έγκαιρα προτείνει στα σωματεία του κλάδου (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να γίνουν γενικές συνελεύσεις για να ληφθούν αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα μεταφοράς των διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας πρότεινε το εξής: «Μπορούμε να το λύσουμε με απεργιακά οχήματα κατά μήκος των αξόνων του Λεκανοπεδίου και προς το κέντρο. Σε αυτήν την κατεύθυνση διαθέτουμε όλους τους οδηγούς από τις επιτροπές ΠΑΜΕ στο κάθε αμαξοστάσιο».

Τίποτα από αυτά δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως, όπως κατήγγειλε η Γραμματεία, η πανελλαδική απεργία υπονομεύθηκε «συστηματικά από τις πλειοψηφίες των σωματείων. Υπονομεύεται από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο ΟΑΣΑ και στους τεχνίτες ΟΣΥ, στα σωματεία του ΤΡΑΜ. Στο όνομα να μεταφέρουμε τους διαδηλωτές! Υπονομεύεται στην "Ενωση ΗΛΠΑΠ" αφού "περιμένουν ακόμα" τι θα αποφασίσει το Συνδικάτο.

Υπονομεύεται και από τις δυνάμεις εκείνες που τάχα αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική, όπως στην "Ενωση ΗΣΑΠ" που την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) - επειδή ως "αντιμνημονιακοί" υπέγραψαν σύμβαση με όρους μνημονίου και δεν υπάρχει λόγος για να γίνει απεργία - αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) που δεν μπορούν τάχα να πάρουν απόφαση γιατί πάνε για εκλογές».

Απέναντι σε αυτήν τη στάση, η Γραμματεία κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και να απεργήσουν. Στο κάλεσμά της ανταποκρίθηκαν πάνω από 550 εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και στα τρόλεϊ, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στέκονται εμπόδιο στις διαθέσεις τους για οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα.

3. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών (πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ) προτίμησε αντί για την απεργία να ασχολείται με τις εκλογές για το επαγγελματικό Ταμείο. Γι' αυτό αρκέστηκε να βγάλει μια ανακοίνωση τρεις μέρες πριν την απεργία. Την ίδια οδό ακολούθησε και το Σωματείο Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλονίκης, με τους ίδιους συσχετισμούς.

4. Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μια μέρα πριν την απεργία, έβγαλε ανακοίνωση για να ενημερώσει ότι προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η επιστράτευση των εργαζομένων στην επιχείρηση, επειδή «αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό από κανέναν εργαζόμενο στη ΔΕΗ να απεργήσει, αλλά ούτε να συμμετάσχει σε απεργία που προκηρύσσεται από υπερκείμενη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, όπως είναι η ΓΣΕΕ».

Με την πρόφαση ότι έτσι «προστατεύει» τους εργαζόμενους από τυχόν συνέπειες, η ΓΕΝΟΠ δεν κήρυξε απεργία, απορρίπτοντας την πρόταση που κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στο ΔΣ. Αντί η Ομοσπονδία να κηρύξει την ανυπακοή στην επιστράτευση και να καλέσει τους εργαζόμενους να απεργήσουν μαζικά, ταμπουρώνεται πίσω από τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

5. Η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), που στη δύναμή της περιλαμβάνει περίπου 30.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, συνεδρίασε μόλις πέντε μέρες πριν την απεργία, δήθεν για την προετοιμασία της. Ευθύνη για αυτό φέρουν η Εκτελεστική Επιτροπή, όπου την πλειοψηφία έχουν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ και το προεδρείο, πρόεδρος του οποίου είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική περίπτωση εμπαιγμού των εργαζομένων είναι και η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων που οργάνωσε μία μέρα πριν την απεργία η ΑΔΕΔΥ στη Φωκίδα! Υπεύθυνος για τη σύσκεψη είχε οριστεί συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σε τίποτα δεν εμπόδισε τον επικεφαλής του ΜΕΤΑ (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) στην ΑΔΕΔΥ, στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, να χαρακτηρίσει «γραμμή ανατροπής» τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ, μπερδεύοντας σκόπιμα την αναγκαία πάλη των εργαζομένων με την προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ να υποτάξει το κίνημα στο στόχο του να γίνει κυβέρνηση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποφασιστικά στην απεργία και στην κάλπη

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου Μετάλλου στην απεργιακή συγκέντρωση

ΤΑΤΣΗΣ

Από τη συμμετοχή του Συνδικάτου Μετάλλου στην απεργιακή συγκέντρωση
Και για το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η μάχη της απεργίας συνέπεσε με την προετοιμασία για τις αρχαιρεσίες του σωματείου. Αντικειμενικά, οι δύο αυτοί κορυφαίοι σταθμοί συνδυάστηκαν στη δουλειά του συνδικάτου και πέρασαν μέσα από τη μαζική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που έγινε στις 19 Νοέμβρη. Εκεί, πάνω από 700 μεταλλεργάτες απ' όλη την Αττική συζήτησαν για το στόχο της ανασύνταξης του κινήματος, για την ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση στο νέο Συνδικάτο.

Το Συνδικάτο έβαλε στόχο και πέτυχε να βρεθεί ξανά σε όλους τους χώρους που έφτασε κατά την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Σ' αυτούς τους χώρους διοργάνωσε περιοδείες και συγκεντρώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς καταγράφηκαν τόσο στην παρουσία του μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση, όσο και στην αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές, από τις πρώτες κιόλας μέρες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Νέκρωσαν» τα μεγάλα εργοτάξια

Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία
Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργία
Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία, που νέκρωσε τα μεγάλα αλλά και μικρότερα εργοτάξια στην Αθήνα. Το Συνδικάτο Οικοδόμων συνδύασε την προετοιμασία της απεργίας με τις αρχαιρεσίες του, πραγματοποιώντας μαζικό άνοιγμα στα εργοτάξια, αλλά και στις γειτονιές που ζουν οι οικοδόμοι. Η καθημερινή εξόρμηση γινόταν με την ανακοίνωση των εκλογών στο ένα χέρι και την προκήρυξη για την απεργία στο άλλο.

Αντίστοιχα, τις μέρες των αρχαιρεσιών (10 - 14 Νοέμβρη) οι περίπου 3.000 οικοδόμοι που συμμετείχαν σε αυτές συζήτησαν με επίκεντρο την απεργία και τη συμμετοχή τους σε αυτή. Ο συνδυασμός αυτός βοήθησε όχι μόνο στην πλατιά προπαγάνδιση της απεργίας και την πιο ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα αιτήματά της, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας της συμμετοχής στη ζωή του Συνδικάτου, και φυσικά και στις εκλογές του.

Σημαντική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση είχαν οι οικοδόμοι που εργάζονται στην κατασκευή του Μετρό. Η απεργία έδειξε ότι γίνονται βήματα ώστε ένας μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων να συμμετέχει σταθερά στον αγώνα. Αντίστοιχα, διευρύνονται οι πυρήνες εργαζόμενων και άνεργων οικοδόμων που συσπειρώνονται γύρω από τα παραρτήματα του Συνδικάτου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Παραρτήματος στο Μενίδι που κατέβηκε με πούλμαν στην απεργιακή συγκέντρωση. Και τα άλλα παραρτήματα κάλεσαν τους οικοδόμους να συγκεντρωθούν στα γραφεία τους και να κατέβουν οργανωμένα στην απεργία, πρακτική που εφάρμοζαν και στο παρελθόν, είχε όμως τα τελευταία χρόνια ατονήσει. Επίσης, ορισμένα παραρτήματα ζήτησαν από τις διοικήσεις των δήμων να διαθέσουν λεωφορείο για τη μετακίνηση των απεργών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ψηλά οι ρυθμοί της δουλειάς μετά το συλλαλητήριο

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διατήρησε ψηλά τους ρυθμούς της δουλειάς μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο και αυτό εκφράστηκε πολλαπλά στην απεργία. Ολο το Νοέμβρη, το πρόγραμμα εξορμήσεων που καταρτίστηκε για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου συνεχίστηκε κανονικά, τώρα με αιχμή την απεργία, αλλά και τις εκλογές του Συνδικάτου, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, γινόταν προσπάθεια η απεργία να συζητηθεί σε γενικές συνελεύσεις.

Την περίοδο πριν την απεργία, έγιναν μαζικές γενικές συνελεύσεις στα σωματεία πολλών δήμων της Αττικής (Πετρούπολη, Αγ. Ανάργυροι, Πεύκη, Ηλιούπολη, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα και αλλού). Στον αντίποδα, εκεί όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της συναίνεσης, η δουλειά για την απεργία ήταν μηδαμινή, αν δεν υπονόμευε την ίδια την κινητοποίηση.

Το Συνδικάτο κατάφερε να οργανώσει περιοδείες σε περισσότερους από 50 δήμους της Αττικής και σε πολλαπλάσιους χώρους δουλειάς. Η δουλειά που προηγήθηκε, σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, συνέβαλε, ώστε σ' αυτήν την απεργία να καταγραφούν υψηλά ποσοστά συμμετοχής, τα οποία, σε ορισμένους δήμους ξεπέρασαν το 85% και έφτασαν μέχρι και 95% (Μαρούσι και Πεύκη, αντίστοιχα).

Το μπλοκ του Συνδικάτου στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια ήταν ιδιαίτερα μαζικό, ενώ είχε παρουσία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, με το τοπικό παράτημα, αλλά και στην Ελευσίνα, όπου συμμετείχαν οι δυνάμεις του τοπικού σωματείου. Στα θετικά αποτελέσματα αυτής της δουλειάς συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μέχρι την Τρίτη, και ενώ συνεχίζονταν οι εκλογές του Συνδικάτου, οι ψηφίσαντες είχαν ήδη ξεπεράσει το σύνολο όσων είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Σχεδιασμένο άνοιγμα σε απολυμένους και ανέργους

Οι λιθογράφοι στην απεργιακή συγκέντρωση

ΤΑΤΣΗΣ

Οι λιθογράφοι στην απεργιακή συγκέντρωση
Με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, αλλά και τους ανέργους του κλάδου, προετοίμασε την απεργία η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Μέσα από τη δραστηριότητα που ανέπτυξε, ξεχωρίζει η ανταπόκριση από εργαζόμενους και ανέργους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, με το Σωματείο των Λιθογράφων να έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτές.

Στη βαθυτυπία «Αφοί Βλάχου», στο Κορωπί, έγινε Γενική Συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία. Μάλιστα, στην περιφρούρηση της απεργίας πήραν μέρος αρκετοί εργαζόμενοι, κάποιοι από τους οποίους έκαναν το βήμα για πρώτη φορά. Η εργοδοσία, μάλιστα, «επιβράβευσε» με επιταγές των 100 ευρώ τους λιγοστούς εργαζόμενους που εμφανίστηκαν για δουλειά την περασμένη Πέμπτη.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης στην απεργία, αποτέλεσε βήμα διεκδίκησης μιας σειράς αιτημάτων, όπως η αύξηση 5% στους μισθούς. Γι' αυτά τα αιτήματα και για άλλα, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων ανέπτυξε δράση το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα ενάντια στην τακτική της εργοδοσίας να δίνει τις μέρες της ετήσιας άδειας όποτε την εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς και την καταπόνηση των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απεργία η Διοίκηση δεσμεύτηκε να δίνει τις άδειες με τον τρόπο που ζητούν οι εργαζόμενοι.

Μαζικό «παρών» στην απεργία έδωσαν οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής», που διεκδικούν δεδουλευμένα 5 μηνών. Ιδιαίτερο κάλεσμα απηύθυναν οι λιθογράφοι στους ανέργους και τους απολυμένους του κλάδου, όπως στους ανέργους της «3Ε Εκτυπωτική», που διεκδικούν την καταβολή επιδόματος αφερεγγυότητας από τον ΟΑΕΔ. Το απεργιακό κάλεσμα μετέφερε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Χ. Κ. Τεγόπουλος».

ΠΑΣΕΒΕ: Κόντρα σε μοιρολατρία και αυταπάτες

Η κινητοποίηση στις 27 Νοέμβρη και το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων αποτέλεσαν κλιμάκωση μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών που έχουν παρθεί από τις αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ από το καλοκαίρι και μετά.

Τέτοιες ήταν οι κινητοποιήσεις στο ΚΕΑΟ και στον ΟΑΕΕ, ενάντια στα απειλητικά χαράτσια για τα χρέη, οι διαμαρτυρίες στις εφορίες, σε νοσοκομεία και ΟΑΕΕ, για αυτοαπασχολούμενους που έχουν προβλήματα υγείας, το μεγάλο συλλαλητήριο την 1η Οκτώβρη για τα χρέη των μικρών ΕΒΕ, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στις 4 Οκτώβρη, με τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, και κυρίως το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Η μάχη ήταν δύσκολη. Δόθηκε μόνο από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στους συμβιβασμένους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, αλλά και Ομοσπονδιών, που καλούσαν γενικά και αόριστα σε συμμετοχή στην απεργία, χωρίς καμία προσπάθεια να οργανώσουν την κινητοποίηση αυτή, χωρίς συλλογικές διαδικασίες, με ένα πλαίσιο θολό και αόριστο, από το οποίο λείπει κάθε αναφορά στις ευθύνες της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Η μάχη δόθηκε ενάντια και στις αυταπάτες που καλλιεργούνται από τη συγκυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για την «ανάπτυξη που έρχεται». Ομως, η ανάπτυξη αυτή πατάει πάνω στα πτώματα χιλιάδων ανέργων αυτοαπασχολούμενων, χιλιάδων καταχρεωμένων χωρίς τη δυνατότητα περίθαλψης και υγείας, χωρίς τα στοιχειώδη για τις οικογένειές τους.

ΟΓΕ: Δράση πριν και μετά την απεργία

Τη δική τους συμβολή στο να φτάσει το κάλεσμα της απεργίας στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είχαν οι δυνάμεις της ΟΓΕ. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες απευθύνθηκαν με σχετική ανακοίνωση σε χώρους που εργάζονται γυναίκες, εργοστάσια, υπηρεσίες και καταστήματα, αλλά και σε σπουδάστριες σε σχολές κατάρτισης. Πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, συμμετείχαν στα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών.

Η προπαγάνδιση της απεργίας συνδυάστηκε με την καμπάνια της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι που το κάλεσμα στην απεργία δεν έλειψε από καμία εξόρμηση, εκδήλωση και σύσκεψη, κινητοποίηση και παρέμβαση που οργανώθηκε με αιχμή το ζήτημα της Υγείας. Ιδιαίτερο ήταν το κάλεσμα της ΟΓΕ στις μητέρες και τις νέες γυναίκες, με αφορμή και τις απειλές και τους εκβιασμούς σε βάρος εγκύου εργαζόμενης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από την επομένη της απεργίας, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες βρέθηκαν σε ετοιμότητα να δώσουν το «παρών» όπου χρειαστεί. Ετσι, ο Σύλλογος της Νίκαιας εξέφρασε τη στήριξή του στις σπουδάστριες που κάνουν πρακτική στο Γενικό Νοσοκομείο της περιοχής και απήργησαν, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έγινε για να παρθούν πίσω οι απειλές που δέχθηκαν και ο χαρακτηρισμός της απεργίας ως «αδικαιολόγητης απουσίας».

Για τη φτωχομεσαία αγροτιά είναι μονόδρομος ο αγώνας

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μπούτα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ανήμερα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ, έγινε στην Καρδίτσα αγροτικό συλλαλητήριο, όπου οι αγρότες συμμετείχαν με τα τρακτέρ τους. Για την οργάνωση αυτής της κινητοποίησης και τη σημασία της, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ.

***

-- Πώς οργανώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, τη μέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και τι συμπεράσματα προκύπτουν από αυτήν τη δουλειά;

-- Οταν έχεις πίστη στο «μπορούμε», δείχνεις επιμονή στο κυνήγι του στόχου και κάνεις «δουλειά μυρμηγκιού», τα καταφέρνεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάλαμε, ως ΠΑΣΥ και Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων από το αγροτικό συλλαλητήριο, με δεκάδες τρακτέρ, που οργανώσαμε στις 27 Νοέμβρη, τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας, στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου εκατοντάδες αγρότες συναντηθήκαμε, αγωνιστικά, με τους εργάτες του ΠΑΜΕ, τους ΕΒΕ της ΠΑΣΕΒΕ, τους νεολαίους του ΜΑΣ, τις γυναίκες της ΟΓΕ.

Καιρό πριν την ημερομηνία του συλλαλητηρίου, κινηθήκαμε ως διοίκηση της Ομοσπονδίας για την οργάνωση της κινητοποίησης. Επισκεφτήκαμε δεκάδες χωριά και συζητήσαμε με εκατοντάδες αγρότες. Στα καφενεία, πρόσωπο με πρόσωπο. Με «ανοιχτή καρδιά», χωρίς να κοιτάμε «τι πολιτικό καπνό φουμάρει» ο συνομιλητής μας, αν είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ή ΚΚΕ. Με «ανοιχτό αυτί», ακούγοντας κι όχι μόνο μιλώντας, χωρίς να κάνουμε τον πολύξερο και τον καμπόσο.

Παράλληλα, ως Ομοσπονδία, οργανώσαμε συσκέψεις αγροτικών συλλόγων σε κεφαλοχώρια και επαρχίες, αλλά και στην πόλη της Καρδίτσας, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από 23 χωριά. Σ' αυτές, ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πώς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που υπάρχουν, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση και πάρθηκαν αποφάσεις για το πώς θα οργανωθεί η μετάβαση στο συλλαλητήριο, πότε θα βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, πού θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα μέσα στην πόλη κ.λπ.

Τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας
Τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας
-- Τι κυριάρχησε στη συζήτηση με τους αγρότες;

-- Κουβεντιάσαμε για τα καθημερινά μας προβλήματα. Για τη σοδειά που μας την παίρνουν οι έμποροι κοψοχρονιά, τις επιδοτήσεις που μας τις πετσοκόβουν στην ΕΕ, τα πανάκριβα αγροτικά μέσα και εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα, αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, ζωοτροφές κ.ά.), που έχουν ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε σαν τους είλωτες κι όχι μόνο να μη μας μένει τίποτα στην άκρη, αλλά να μπαίνουμε και μέσα και να αβγαταίνουν τα χρέη μας.

Για τις τράπεζες και την εφορία που απειλούν να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια, επειδή δεν μπορούμε να ξεπληρώσουμε τα χρέη. Για τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια (ασφάλιστρα ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων, νομιμοποιήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονικές σημάνσεις ζώων κ.ά.), που φορτώνονται συνεχώς στους ώμους μας. Για τις εξευτελιστικές συντάξεις των παππούδων, που δεν τους φτάνουν να αγοράσουν το καθημερινό καρβέλι και τα φάρμακα.

Μιλήσαμε και για τα χειρότερα που έρχονται. Για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 - 2020, που θα μειώσει μέχρι και 50%, συνολικά, τις επιδοτήσεις και θα σπρώξει κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Κουβέντα έγινε και για το πού πάνε οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και το πώς πρέπει να αντιδράσουμε οι αγρότες και, γενικότερα, ο λαός μας, στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και μας καταστρέφει.


-- Πώς κρίνετε την ανταπόκριση που είχε αυτή η δουλειά;

-- Με τους περισσότερους - αν όχι με όλους - τους συνομιλητές μας, από κοινού, καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ν' αντισταθούμε αγωνιστικά, να μην αποδεχτούμε να ζήσουμε με τα ψίχουλα της ζητιανιάς, αλλά να βγούμε στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας ζωή με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Και όλο και περισσότεροι πείθονται ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική σ' αυτόν τον αγώνα η αγροτιά, είναι αναγκαία και απαραίτητη η συμμαχία της με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αυτό, άλλωστε, το κατάλαβαν καλά οι Θεσσαλοί αγρότες στη μεγάλη κινητοποίηση στην αρχή του χρόνου, στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου η αγωνιστική συνεύρεση με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα έδωσε πολύ μεγαλύτερη δύναμη κι αποτελεσματικότητα στον αγώνα μας.

-- Τι ρόλο παίζουν η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην οργάνωση της πάλης της φτωχομεσαίας αγροτιάς;

-- Η ύπαρξη και λειτουργία αγροτικών συλλόγων σε αρκετά χωριά του νομού μας και μιας ισχυρής Ομοσπονδίας συνέβαλαν αποφασιστικά, αν όχι καθοριστικά, στην επιτυχία και του συλλαλητηρίου στις 27 Νοέμβρη. Οταν δεν υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι - και δυστυχώς είναι λίγοι σ' όλη τη χώρα αυτοί που λειτουργούν έστω και στοιχειωδώς - δυσκολεύεται η οργάνωση της παρέμβασης.

Στην Καρδίτσα, οι Σύλλογοι και η Ομοσπονδία λειτουργούν, συνεδριάζουν, συζητούν και παίρνουν αποφάσεις. Στις διοικήσεις τους συμμετέχουν αγωνιστές που δεν έχουν όλοι το ίδιο πολιτικό «πιστεύω», αλλά πιστεύουν όλοι ότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με τους αγώνες μπορεί να ανατραπεί. Οι αγρότες τούς έχουν εμπιστοσύνη, γιατί τους βλέπουν να κρατούν «γερά το τιμόνι» και να βρίσκονται, πάντα, μπροστά στους αγώνες.

Η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι προσπαθούν να έχουν διαρκή παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν κι άλλοι Σύλλογοι και να οργανωθεί καλύτερα η λειτουργία τους. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες οι παρεμβάσεις τους να μη σχετίζονται μόνο με τα αγροτικά προβλήματα και αιτήματα, αλλά και με άλλα θέματα που αφορούν, γενικότερα, τους κατοίκους του χωριού και της υπαίθρου, όπως αυτά της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και του Περιβάλλοντος, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ