Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Θυσίες για το λαό χωρίς ημερομηνία λήξης

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, στον οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα η συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν, από την πρώτη μέρα, σε αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση, με πραγματικό επίδικο το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου, καθώς και την ικανότητα των δύο «μονομάχων» να πείσουν τους εργαζόμενους και το λαό ότι θα πρέπει να ρίξουν κι άλλο τον πήχη των απαιτήσεων, να μάθουν να ζουν με ψίχουλα.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε καθαρό ότι «η όξυνση της αντιπαράθεσης» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται όλο και πιο οξυμένη όσο θα συγκλίνουν τα προγράμματα και οι πολιτικές τους για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. Η όποια διαφοροποίησή τους, τόνισε, εδράζεται στο ποια τμήματα του κεφαλαίου πρέπει να εξυπηρετηθούν και με ποιο τρόπο θα διαχειριστούμε τα ακραία φαινόμενα φτώχειας.

Οπως σημείωσε, η κυβέρνηση με τον κρατικό προϋπολογισμό «επιδιώκει να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που έχει σαφή χαρακτηριστικά. Εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου που υλοποιεί ο κρατικός προϋπολογισμός είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, επιδιώκει να δημιουργήσει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορέσει με καλύτερο τρόπο να ικανοποιήσει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Ετσι αυξάνει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πέσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων που ήδη υπερφορολογούνται. Και, ταυτόχρονα, προχωρά σε νέες μειώσεις της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε η φορολογική τους «επιβάρυνση» να αντιστοιχεί μόλις στο 5,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Και ενώ, όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός αυξάνει τη φοροεπιδρομή, σε συνθήκες μάλιστα ξεθεμελιώματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μειώνει ταυτόχρονα τις δαπάνες για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών σε Υγεία και Παιδεία, Ασφάλιση, φτάνοντας να μειώσει ακόμα και το επίδομα ανεργίας. «Θα διαθέσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, «942 εκατ. ευρώ για το επίδομα ανεργίας, όταν με πολύ μικρότερο ποσοστό ανέργων το 2011 δόθηκαν 2 δισ. ευρώ».

Η πρόταση του ΚΚΕ απαντάει στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον

Τόνισε ότι αποδεικνύεται πως οι θυσίες του λαού δεν έχουν ημερομηνία λήξης είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είτε καπιταλιστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι από την άποψη αυτή «η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα δεν αφορά το σύνολο των Ελλήνων. Εχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά. Οταν η διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ αφορά τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, αναδεικνύει τη μάχη πώς θα διανεμηθεί το κρατικό χρήμα, ποια τμήματα του κεφαλαίου θα στηριχθούν περισσότερο ή λιγότερο».

Ξεκαθάρισε ότι «η αλλαγή μείγματος της διαπραγμάτευσης δεν θα αναιρέσει τον ταξικό χαρακτήρα επιλογών», σημειώνοντας ότι οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν τον τρόπο που θα κληθεί ο λαός να πληρώσει ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνεται. «Επί της ουσίας» τόνισε, «η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει την αγωνία της πώς θα προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Εκανε σαφές ότι υπάρχει πρόταση που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των λαϊκών αναγκών που είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος: Είναι η πρόταση του ΚΚΕ που απαντάει στο ερώτημα ανάπτυξη για ποιον.

Σημείωσε ότι απέναντι σε αυτό το σύστημα που έχει φάει τα ψωμιά του, απάντηση είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός, ο εργατικός έλεγχος, «τα μόνα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων, να εξαλείψουν την ανεργία, να καλύψουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών», με προϋπόθεση όμως τη μη αναγνώριση του χρέους και την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ταξικός, αντιδραστικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός, το ΚΚΕ τον καταψηφίζει(2023-12-14 00:00:00.0)
Προαναγγελία νέων άγριων θυσιών του λαού για την καπιταλιστική ανάκαμψη(2021-10-14 00:00:00.0)
Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού(2017-12-12 00:00:00.0)
Ταξικό εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των μονοπωλίων(2014-11-26 00:00:00.0)
Συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης για τη λαϊκή οικογένεια(2011-12-03 00:00:00.0)
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τη νύφη(2009-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ