Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ωρίμασε...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δουλέψει σκληρά με τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη διαδικασία της βίαιης ωρίμανσης. Τώρα είναι η ώρα να ωριμάσετε κι εσείς στην ιδέα ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής». Την προτροπή αυτή φέρεται να απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με ειδησεογραφικές σελίδες, γιατί η φράση αυτή δεν υπάρχει στην ομιλία που διένειμε το Γραφείο Τύπου. Αν έτσι τα 'πε, τότε, δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο κυνική παραδοχή ότι αποτίναξε ακόμα και την επικάλυψη ριζοσπαστισμού που είχε απομείνει για δημαγωγία και ψηφοθηρία. Ο Αλ. Τσίπρας αποκηρύττει σαν «αδυναμία» και «έλλειψη» στοιχεία της πολιτικής και της ρητορικής του που δεν ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και ομολογεί ότι δούλεψε σκληρά για να διορθώσει την παρέκκλιση. Αρα, δικαιούται να ζητά σαν επιβράβευση να ωριμάσει στην αστική τάξη η ιδέα της αλλαγής φρουράς στην αστική διαχείριση και να τον εμπιστευτεί, αφού έκανε τα μαθήματά του, διόρθωσε τα λάθη του και πέρασε τις εξετάσεις...

Το «φάρμακό» του δε σώζει

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας πρόσφατα σε γεύμα εργασίας του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, είπε ότι «η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχτηκε αναποτελεσματική», αντιπαρέθεσε δε ως αποτελεσματική την πολιτική διαχείρισης Ομπάμα στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επελέγη ένα άλλο φάρμακο, όχι αυτό της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας, αλλά το φάρμακο της δημοσιονομικής επέκτασης και της πληθωριστικής πολιτικής». Πράγματι, η οικονομία των ΗΠΑ έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γύρω στο 2% του ΑΕΠ. Ποια τα οφέλη για τον αμερικανικό λαό;

Σε έκθεση του ΔΝΤ τον Ιούλη του 2014 αναφέρεται: «Η ανάκαμψη όμως δεν αγγίζει όλους τους πολίτες. Παρά τη σταδιακή μείωση της ανεργίας, σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν ακόμα σε καθεστώς φτώχειας, ανήμποροι να ικανοποιήσουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες, αριθμός που περιλαμβάνει σχεδόν το 25% των παιδιών των ΗΠΑ». Επίσης, σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με πηγές τους «ECONOMIST», «A.P». και «REUTERS», στις 9/11/2014, αναφέρεται: «Τα μεσαία εισοδήματα είναι στα τάρταρα και πολλά νοικοκυριά αισθάνονται ανασφάλεια για το μέλλον. Ενα εντυπωσιακό ποσοστό 2/3 των Αμερικανών περιμένουν ότι τα παιδιά τους θα είναι σε χειρότερη μοίρα από τους ίδιους».

Με ασφάλεια για τις επιχειρήσεις

Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ενα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια, 4 άξονες για μια ανταγωνιστική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση - Σύνδεση με την Αγορά Εργασίας - Ασφάλεια - Εξωστρέφεια - Ερευνα», η ΝΔ διοργάνωσε εκδήλωση στο πλαίσιο της «ζύμωσης νέων ιδεών για την Ελλάδα του μέλλοντος», δηλαδή για ένα πανεπιστήμιο όσο ποτέ δεμένο στις επιχειρήσεις και τους βάρβαρους νόμους της αγοράς.

Σε ό,τι δε αφορά την ασφάλεια των πανεπιστημίων, η ΝΔ άφησε - μέσω προβολής συνέντευξής του - τον υπεύθυνο ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Bradford να περιγράψει αυτό που συμβαίνει εκεί και που, όπως φαίνεται, η ΝΔ οραματίζεται και για εδώ. Δηλαδή ένα πανεπιστήμιο με «37 άτομα προσωπικό ασφαλείας» που «φορούν ειδικές στολές, ενσωματωμένες κάμερες σώματος που καταγράφουν ήχο και εικόνα». Με «δύο καθημερινές επισκέψεις της Αστυνομίας στο Τμήμα Ασφαλείας του Πανεπιστημίου». Με όλα τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας να «έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύλληψη, να προχωρήσουν σε κράτηση οποιουδήποτε ατόμου που προκάλεσε ή φέρεται ύποπτο να προκαλέσει ζημιές ή να ασκήσει βία σε άλλα άτομα». Με 350 κάμερες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Με ψηφιακό κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για παρακολούθηση όλων των χώρων. Με όρο ότι «όλο το προσωπικό και οι φοιτητές πρέπει να φέρουν την ταυτότητά τους. Ολα τα κτίρια έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση» και με τη διαπίστωση - επιστέγασμα ότι «τα πανεπιστήμια δίχως Γραφείο Ασφάλειας και δίχως εσωτερική Ομάδα Ασφάλειας θα δυσκολεύονταν να εφαρμόσουν οποιονδήποτε κανονισμό ή πολιτική που επιθυμούσαν»!!!

Δεν είναι αφελής...

«Ο Δεκέμβριος του 1944 ήταν από τους τραγικότερους μήνες στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Τον μήνα αυτό, λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της χώρας από την γερμανική κατοχή, ο ολοκληρωτισμός έδειξε ξανά το σκληρό και απεχθές πρόσωπό του. Με ένοπλη εξέγερση, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ επιχείρησε να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας, εκδιώκοντας τις νόμιμες αρχές και την νόμιμη ελληνική κυβέρνηση που έχαιρε της εμπιστοσύνης των Συμμάχων». Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το λογαριασμό που διατηρεί στο facebook η Ελλη Παπαγγελή. Πρόκειται για την ΟΝΝΕΔίτισσα που είχε γράψει πρόσφατα ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Το νέο της «πόνημα» τιτλοφορείται «Τα "Δεκεμβριανά": Νίκη της Δημοκρατίας ενάντια στον Ολοκληρωτισμό». Εκτός από τα παραπάνω, περιέχει πολλά ακόμα εμετικά, βγαλμένα από την πιο μαύρη αντικομμουνιστική προπαγάνδα των μετεμφυλιακών καθεστώτων. Η επανάληψη τέτοιων χυδαίων κειμένων, που ανταγωνίζονται την πάλαι ποτέ Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση στο στρατό, μόνο σε αφέλεια δεν πρέπει να αποδοθεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1866 Γεννιέται ο ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι, «πατέρας» της αφηρημένης τέχνης.

1875 Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και συγγραφέας Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

1917 Η επαναστατική Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για το δικαίωμα ανάκλησης των αιρετών αντιπροσώπων στα Σοβιέτ. Οπως σημείωνε ο Λένιν στο σχέδιο του διατάγματος, «οποιοδήποτε αιρετό όργανο ή Σώμα αντιπροσώπων μπορεί να θεωρείται αληθινά δημοκρατικό και ότι πραγματικά αντιπροσωπεύει τη θέληση του λαού μόνο υπό τον όρο της ανάκλησης των εκλεγμένων από τους εκλογείς τους».

1918 Ιδρύεται το βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων (Γιουγκοσλαβία).

1920 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του βασιλιά Κωνσταντίνου στο Μιλάνο της Ιταλίας.

1929 Ο Π. Κουντουριώτης παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη θέση του θα εκλεγεί στις 11/12 - με την υποστήριξη και των Φιλελευθέρων - ο αντιβενιζελικός Α. Ζαΐμης.

1942 Ειδική επιτροπή συγκροτημένη από την ΠΕ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ επεξεργάζεται τον πρώτο κώδικα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης, που πήρε το όνομα «Κώδικας Ποσειδών».

1944 Η επιτυχία της απεργίας που είχε κηρύξει η ΚΕ του ΕΑΜ για τις 4 Δεκέμβρη άγγιξε το 100%. Κανένα εργοστάσιο δεν κινήθηκε, κανένα μαγαζί δεν άνοιξε. Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά, σε μια συγκλονιστική ατμόσφαιρα πένθους και μαχητικότητας, συνόδευσε τους ηρωικούς νεκρούς του της προηγούμενης μέρας στο Α' Νεκροταφείο όπου έγινε η κηδεία τους. Οταν ο όγκος της πένθιμης πομπής έφτασε στο Σύνταγμα, οι διαδηλωτές γονάτισαν, ορκίστηκαν στη μνήμη των νεκρών και έψαλαν το «Πένθιμο Εμβατήριο». Το πανό που κρατούσαν μαυροφορεμένες κοπέλες στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα. ΕΑΜ». Στην επιστροφή από το νεκροταφείο, όμως, πραγματοποιήθηκε νέα δολοφονική επίθεση κατά του πλήθους από το ξενοδοχείο «Μητρόπολις» (κέντρο του ΕΔΕΣ) και τη Γενική Ασφάλεια, με αποτέλεσμα το θάνατο 40 και τον τραυματισμό 70 ακόμη αγωνιστών.

Την ίδια μέρα, ο ΕΛΑΣ εκμηδένισε τη σφηκοφωλιά των Χιτών στο Θησείο (παρά την επέμβαση των Βρετανών), ενώ έως το απόγευμα είχε καταφέρει να αφοπλίσει το 60% των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας. Ο αφοπλισμός των αστυνομικών τμημάτων ήταν καθολικός στον Πειραιά, όπου μοναδικές εστίες αντίδρασης απέμειναν το οχυρωμένο μέγαρο Βάτη και η Σχολή Δοκίμων.

1973 Ξεκινά τις εργασίες του στη ΛΔ Γερμανίας το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4 - 10/12/1973), το οποίο έθεσε ως ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα την οικοδόμηση ισχυρού Κόμματος με γερές παράνομες Οργανώσεις, ριζωμένες στην εργατική τάξη, δεμένες με τις μάζες, ικανό να μπει επικεφαλής της πάλης του ελληνικού λαού.

1993 Πεθαίνει ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

2004 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του λυρικού θεάτρου Ελενα Σουλιώτη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org