Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα σχετικά με τη κλιμάκωση των σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η αντιλαϊκή γκάμα περιλαμβάνει, μέτρα όπως:
-- Το δικαίωμα της εργοδοσίας να προχωρά στην κήρυξη ανταπεργίας («λοκ άουτ»).
-- Τις μεταρρυθμίσεις στο συνδικαλιστικό νόμο.
-- Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, με έμφαση στην «ανεξαρτησία» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
-- Μεταφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, από το υπουργείο Εργασίας στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών (από το 2015).
-- Μεταφορά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, επίσης στο υπουργείο Οικονομικών (από το 2016).
-- Αλλαγές στον «αναπτυξιακό νόμο».
-- Επίσπευση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Αργά χτες το βράδυ, και μετά από πολύωρη καθυστέρηση, ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τη συμμετοχή και συμβούλων του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τα κλιμάκια της τρόικας. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν τη «καθυστέρηση» στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της τρόικας σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα αναλάβει το ΔΝΤ.
Παράλληλα, σήμερα Παρασκευή η συγκυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος προβλέπει τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, με βάση και το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Οι σαρωτικές αντεργατικές διεργασίες στην Ελλάδα, είναι αναπόσπαστα δεμένες με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη. Απόλυτα χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Ε. Μακρόν, ο οποίος στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στη γαλλική Βουλή, σημείωσε : «Οι 35 ώρες εργασίας στέλνουν ένα αρνητικό μήνυμα όσον αφορά τις γαλλικές επιχειρήσεις, διότι αυτή η μεταρρύθμιση είχε εκληφθεί ως μια μεταρρύθμιση για μια χώρα που δεν θέλει να εργάζεται» (!). Οπως είπε, στόχος είναι η «τροποποίηση» του νόμου έτσι ώστε να συνάπτονται επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις για το ωράριο εργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τα συνδικάτα. Να σημειωθεί πως η εν λόγω μεταρρύθμιση καθιερώθηκε το έτος 2000, από την επίσης «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Λ. Ζοσπέν...
Με την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, συνεχίζεται η εκχώρηση ζωτικών και νευραλγικών υποδομών στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς Ομίλους. Το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας θα ανοίξει τους φακέλους με τις τεχνικές προσφορές και την ερχόμενη τις οικονομικές προσφορές στη βάση των οποίων θα «αξιολογηθούν οι υποψήφιοι «επενδυτές». Πρόκειται για 3 επιχειρηματικά σχήματα, σε σύμπραξη ξένων μονοπωλίων και άλλων «επενδυτών» με ελληνικούς ομίλους και συγκεκριμένα Corporation America (Αργεντινή) - METKA (Ομιλος Μυτιληναίου), FRAPORT (Γερμανία) - SLENTEL (Ομιλος Κοπελούζου) και VINCI (Γαλλία) - ΑΚΤΩR (όμιλος Μπόμπολα). Επίσης, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε 1,34 εκατ. ευρώ από την πώληση 4 ακινήτων του Δημοσίου στην Αθήνα.