Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιλαϊκά μνημόνια παντού...

Με επιβολή προστίμων απειλεί η Κομισιόν τη Γαλλία, σχετικά με τις αποκλίσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» και των κανόνων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ, και αναλογικά με το ύψος του παραγόμενου ΑΕΠ, τα πρόστιμα στη Γαλλία θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 5 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που θα πυροδοτούσε εκ νέου τα ελλείμματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η Κομισιόν εξετάζει και τη διαμόρφωση της νομικής φόρμουλας που θα επιτρέψει να «παραβλέψει» την αθέτηση των στόχων, προκειμένου να μην ξεσπάσουν οι ανταγωνισμοί και οι διαμαρτυρίες από άλλα κράτη σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής των κανόνων. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η έγκριση ή απόρριψη των κρατικών προϋπολογισμών από την πλευρά της Κομισιόν, διενεργείται μέχρι 30 Νοέμβρη, ενώ οι αποφάσεις για φέτος αναμένονται τη μεθεπόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις σχετικά με την παραπέρα επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δείκτη της εταιρείας «Μarkit», οι νέες παραγγελίες των επιχειρήσεων μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 1 χρόνο, σε μια εξέλιξη αποτελεί ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας «Markit» η Ευρωζώνη θα συνεχίσει σε ρυθμούς στασιμότητας, ενώ η «πιθανότητα ύφεσης» έχει αυξηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ