Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Με κύριο θέμα συζήτησης την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συγκληθεί στις 18 και 19 Δεκέμβρη, με περιεχόμενο την ανταγωνιστικότητα, συνεδρίασε στα μέσα της βδομάδας το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ.

«Η πρωτοβουλία της Κομισιόν να κινητοποιήσει 300 δισ. ευρώ για στήριξη των επενδύσεων θα αποτελέσει το κλειδί για την μακροπρόθεσμη υποστήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Ανυπομονούμε για την παρουσίασή της με την ευκαιρία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ. Γκόζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, επικροτώντας την πρωτοβουλία της Κομισιόν να στηρίξει με ζεστό χρήμα την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το ΣΓΥ επικρότησε την πρόοδο που καταγράφεται στο συντονισμό της δράσης του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, για την ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων τους, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις ακόμα πιο γρήγορα επ' ωφελεία των μονοπωλίων της ΕΕ.

Τέλος, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για την έκτη έκθεση για τη συνοχή, «αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική συνοχής είναι αυτή στην οποία κυρίως πρέπει να επενδύσει η ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής». Υπογραμμίζοντας παραπέρα τη σημασία ενίσχυσης της συνοχής για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ ο G. Delrio, υφυπουργός προεδρίας της Ιταλίας, που προήδρευσε στη συνεδρίαση του ΣΓΥ, δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι η πολιτική συνοχής διαδραματίζει καίριο ρόλο για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποτελεί ουσιαστικό μέσο για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης 2020, τη στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ».

«Αυτό πλησιάζει κατά πολύ στα όσα αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνη, στα οποία τονίζεται η ανάγκη για τη δημοσιονομική εξυγίανση και δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και στην ανάγκη να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην ανάπτυξη που να υποστηρίζεται από πολιτική συνοχής» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι λόγος γίνεται για τις ανάγκες των μονοπωλίων, στο έδαφος της επίθεσης στους λαούς που διεξάγεται είτε στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης είτε μέσω των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Βεβαίως, μιλώντας για συνοχή αφενός ψάχνουν τρόπους να αμβλύνουν τους ενδοευρωενωσιακούς ανταγωνισμούς, αφετέρου και κυρίως τρόπους να ρυμουλκούν τους λαούς στη στήριξη των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Τέλος, το ΣΓΥ αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την πολιτική συνοχής και τη συμπερίληψή της στην προετοιμασία της ενδιάμεσης αναθεώρησης της στρατηγικής Ευρώπη 2020. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το Συμβούλιο συμμερίζεται την άποψη ότι οι στόχοι της πολιτικής συνοχής και αυτοί της Ευρώπης 2020 είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι» κατέληξε ο G. Delrio.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επί τάπητος κρίσιμα για τα μονοπώλια ζητήματα(2017-06-21 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα μνημόνια διαρκείας και η αντιμεταναστευτική πολιτική(2015-06-24 00:00:00.0)
Με άξονα την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων(2014-10-22 00:00:00.0)
Διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια(2014-07-24 00:00:00.0)
Αποφάσεις για νέες επεμβάσεις και ζώνες κερδοφορίας(2014-06-25 00:00:00.0)
Με αφανισμό απειλούνται οι ναυτεργάτες(1997-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ