Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς νέα κλιμάκωση ή παζάρι

ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ουκρανία με σποραδικά πυρά και τουλάχιστον 10 νεκρούς το τελευταίο 48ωρο, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να δίνει το Σάββατο εντολή για την αποχώρηση των ουκρανικών δημόσιων υπηρεσιών από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στην ανατολική Ουκρανία. Ουκρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για μέτρο προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι που «θα διανεμηθούν υπό μορφήν ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές αυτές». Πάντως, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε από την Αυστραλία «σοβαρό λάθος» την κίνηση αυτή. Ωστόσο αυτή η κίνηση της κυβέρνησης του Κιέβου δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί και μια νέα φάση παζαριών, αν και προς το παρόν αποκλείεται συνάντηση με τους ηγέτες των πολιτοφυλακών.

Επίσης, σε συνέντευξή του που δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στο γερμανικό κανάλι ARD, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή, κάνει λόγο για προσπάθεια εθνοκάθαρσης στην Ανατολική Ουκρανία. Ενώ απαντώντας στις κατηγορίες για την αποστολή όπλων από τη Μόσχα προς τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες απάντησε ότι «οι άνθρωποι που διεξάγουν έναν αγώνα και που θεωρούν αυτόν τον αγώνα δίκαιο ...βρίσκουν πάντα όπλα».

Πάντως, χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε να προχωρήσει στη διεύρυνση των κυρώσεων σε ακόμα περισσότερα άτομα από τις αρχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ δεν αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η λίστα αυτή θα πρέπει να έχει καθοριστεί έως τις 30 Νοέμβρη.

Επίσης, σήμερα αναμένεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ