Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Κυριάρχησαν οι ανησυχίες για την οικονομία και οι αντιθέσεις

Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των «G20» στην Αυστραλία
Από την «οικογενειακή» φωτογραφία των «G20» στην Αυστραλία
Ανάγλυφα εκφράστηκε η ανησυχία των καπιταλιστών για την οικονομία, αλλά και οι μεταξύ τους «κόντρες» στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (γνωστής ως «G-20»). Οι εργασίες είχαν έντονο το στίγμα της σφοδρής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, χαρακτηριστική γενικότερα για το πόσο μεγαλώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Αυστραλία, Βρετανία αλλά και ΕΕ κ.τ.λ. επανέλαβαν ότι είναι έτοιμες για νέες κυρώσεις, ενώ μπόλικο «παρασκήνιο» μαρτυρά και η αποχώρηση από τις εργασίες του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν την επίσημη λήξη τους, αν και η ρωσική πλευρά έκανε λόγο για μεγάλο ταξίδι και ανάγκη ο Πρόεδρος να ξεκουραστεί «πριν επιστρέψει στη δουλειά».

Στο Κοινό Ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «οι κίνδυνοι παραμένουν, εξαιτίας των οικονομικών αγορών αλλά και από τις γεωπολιτικές εντάσεις».

«Εφαρμόζουμε δομικές μεταρρυθμίσεις για να ανέλθει η ανάπτυξη και η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα», σημειώνουν οι «G-20», που εστίασαν ιδιαίτερα στα μέτρα για την «αύξηση των επενδύσεων, την αύξηση του εμπορίου και τον ανταγωνισμό». Σε μια ένδειξη ότι παραμένουν οι «κόντρες» και διεργασίες για το ποιο μείγμα οικονομίας θα φέρει την έξοδο από την κρίση, το Ανακοινωθέν αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε οικονομικές πολιτικές ευέλικτα, λαμβάνοντας υπόψιν τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνθήκες, βάζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος ως μέρος του ΑΕΠ σε ένα βιώσιμο μονοπάτι».

Στα περίπου 800 μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο «Σχέδιο Δράσης του Μπρισμπέιν» (από το όνομα της αυστραλέζικης πόλης όπου φιλοξενήθηκαν οι διήμερες εργασίες) συμπεριλαμβάνονται - σύμφωνα με τον αυστραλέζικο Τύπο γιατί το ίδιο το κείμενο δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημα - αλλαγές που αφορούν σε εργασιακά ζητήματα μέχρι και αλλαγές για την κατάργηση ή μείωση μιας σειράς δασμών. Ειδικό «κάλεσμα» για σχεδιασμένες επενδύσεις στις Υποδομές απευθύνεται σε 8 χώρες - ανέφερε ο «Δε Αστράλιαν» - μεταξύ των οποίων είναι η Αυστραλία αλλά και οι ΗΠΑ, όπου ο σχετικός κλάδος παρουσιάζει σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός «κέντρου παγκόσμιων υποδομών» (θα έχει έδρα στο Σίδνεϊ) που θα συντονίζει τις σχετικές επενδύσεις.

Το 2015 την προεδρία του «G-20» αναλαμβάνει η Τουρκία, ενώ το 2016 η Κίνα. Επίσης, το 2015 αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, για πρώτη φορά. Ενώ υπήρξε και αναφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη βιομηχανική παραγωγή και προκαλεί τριβές. Πάντως, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν αισιόδοξες μετά από συνεννόηση με την Κίνα για πιθανή υπογραφή διεθνούς συμφωνίας το 2015.

Βιάζονται για την Τράπεζά τους οι BRICS

Στο περιθώριο της Συνόδου είχαν συνάντηση και οι χώρες των BRICS, καταλήγοντας να επιταχύνουν τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας που είχαν αποφασίσει στην τελευταία τους επίσημη συνάντηση, στη Βραζιλία. Εκφράζοντας την ανησυχία τους για τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία και Νότια Αφρική ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών των αντίστοιχων χωρών να έχουν ορίσει πρόεδρο της αναπτυξιακής τράπεζας μέχρι την επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της βραζιλιάνικης προεδρίας. Η Τράπεζα των BRICS θα ξεκινήσει με κεφάλαιο 50 δισ. δολάρια, ενώ η έδρα της θα είναι στην Κίνα.

Η «βιασύνη» των BRICS είναι χαρακτηριστική και του «προβληματισμού» στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, αλλά και της έντασης με την οποία θα ξεδιπλωθούν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των εκπροσώπων των μονοπωλίων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η τράπεζα θα διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στην Κίνα. Η προεδρία θα εναλλάσσεται μεταξύ των χωρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα με πρώτη στη σειρά την Ινδία. Οι χώρες είχαν συμφωνήσει επίσης στη δημιουργία αποθεματικού σε συνάλλαγμα ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η υιοθέτηση και των δύο σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν προηγουμένως από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, στοχεύει στη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για πιθανή έκτακτη χρηματοδότηση.

Από την πληθώρα επαφών που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου, ίσως ξεχωρίζει η συνάντηση των ηγετών Ιαπωνίας, Αυστραλιας και ΗΠΑ, στην οποία ο Σίνζο Αμπε έθεσε πάλι το θέμα της σύσφιξης της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

Ακόμα, συνάντηση είχαν Πούτιν και Ολάντ, όπου ο πρώτος φέρεται να έθεσε στον δεύτερο την ανάγκη να «διαφυλαχτούν» οι διμερείς σχέσεις των χωρών, παρά τις εξελίξεις στην Ουκρανία (την ίδια στιγμή η Μόσχα έθεσε στο Παρίσι προθεσμία για την παράδοση των «Μιστράλ»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ