Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Χαϊδάρι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Χαϊδάρι
Διεργασίες που ξεκινούν από την αγωνία και την αγανάκτηση των μαθητών για το σχολείο που ετοιμάζεται πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες. Μετά την πρώτη μαζική απάντηση που δόθηκε με τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας και χτες, σε περιοχές της Αττικής έγιναν πολλές κινητοποιήσεις.

Στο Χαϊδάρι, μαθητές από τρία λύκεια έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με τη δημοτική αρχή. Από την πλευρά του δημάρχου εκφράστηκε η συμπαράσταση στα αιτήματά τους και η στήριξη στον αγώνα τους. Το επόμενο διάστημα, οι μαθητές πρόκειται να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία συντονισμού, ενώ και σε άλλες περιοχές πραγματοποιούνται συνελεύσεις και συσκέψεις με πρωτοβουλία εκλεγμένων σε μαθητικά συμβούλια.

Πορεία προς το δημαρχείο Καλλιθέας έκαναν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου και του 6ου ΓΕΛ, όπου απαίτησαν από τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα γεύμα σε όλα τα σχολεία και για ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλλιθέας. Μετά από την πίεση που ασκήθηκε από τους μαθητές, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει σε 15 μέρες, γιατί, όπως δήλωσε, δεν γνώριζε, να και όφειλε, για το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Την ίδια ώρα, μαθητές από το ΕΠΑΛ, το 3ο Λύκειο και τα 2ο - 3ο - 5ο Γυμνάσια Μπραχαμίου έκαναν κινητοποίηση στο δημαρχείο της πόλης.

Στο μεταξύ, μαθητές του ΕΠΑΛ Μεταξουργείου πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο στην οδό Λιοσίων.

Στη Μαγνησία, υπό κατάληψη ήταν χτες 8 σχολεία και συγκεκριμένα: 7ο, 9ο Γυμνάσια Βόλου, Γυμνάσιο Σκιάθου, Λύκειο Σκιάθου, Λύκειο Σκοπέλου, 6ο ΓΕΛ Βόλου, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Τι λέει το υπουργείο

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάτω από την πίεση των μαθητών, προβαίνει σε «προειδοποιήσεις» για συνέπειες από τις καταλήψεις. Αφού εντελώς υποκριτικά - τη στιγμή που ακόμα συμπληρώνονται κενές θέσεις εκπαιδευτικών - αναφέρεται στην απώλεια διδακτικών ωρών, επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα της αναπλήρωσης των «χαμένων» διδακτικών ωρών. Ετσι, χτες, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Α. Λοβέρδος δήλωνε ότι «Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει τι πρέπει να γίνει αν χαθούν τρεις μέρες και παραπάνω». «Το ΠΔ θα εφαρμοστεί και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, την επόμενη Πέμπτη», σημείωσε, δείχνοντας ότι το υπουργείο είναι διατεθειμένο να φέρει κι άλλα τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρα.

Εξακολουθώντας να γυρίζει την πλάτη στα αιτήματα των παιδιών και μάλιστα φτάνοντας να πει ότι οι κινητοποιήσεις μέσα από τις οποίες ζητούν σχολείο να μορφώνει χωρίς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς, ο υπουργός Παιδείας απέδωσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις το φούντωμα της παραπαιδείας, το οποίο προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης, το «νέο» λύκειο, η «τράπεζα θεμάτων». Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τις κινητοποιήσεις «προκαλείται το φροντιστήριο. Και στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ