Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις στα σχολεία με αίτημα μέτρα ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Συγκεντρώσεις σήμερα σε Πάτρα και Καρδίτσα

INTIME NEWS

Σε καταλήψεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις οδηγούν τους μαθητές οι τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Από χτες προχώρησαν σε κατάληψη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου και του 3ου - 4ου ΓΕΛ Σταυρούπολης. Απαιτούν έως 15 μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις καθηγητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, όχι κάμερες στα σχολεία.

Με το παραπάνω πλαίσιο το Συντονιστικό Μαθητών Θεσσαλονίκης καλεί τους μαθητές να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολείων και σε συγκεντρώσεις έξω από τα δημαρχεία. Ειδικότερα: Τη Δευτέρα 21/9, στις 12 μ., στο δημαρχείο Παύλου Μελά και στο δημαρχείο Ευόσμου. Την Πέμπτη 24/9, στις 12 μ., στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στο δημαρχείο Καλαμαριάς.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την προσπάθεια συκοφάντησης του αγώνα τους από διάφορα ΜΜΕ, που εντελώς απροκάλυπτα θάβουν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών τσουβαλιάζοντάς τα σκόπιμα με το «όχι στη μάσκα» που προωθείται από ορισμένες μειοψηφίες και βολεύει άψογα την κυβερνητική προπαγάνδα.

Οξυμένα προβλήματα

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα από τα σχολεία στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού που συστεγάζεται με το 6ο Δημοτικό, μαθητές Γυμνασίου κάνουν μάθημα στην αυλή, επειδή δύο αίθουσες στο υπόγειο του σχολείου κρίθηκαν ακατάλληλες.

Εκατοντάδες μαθητές κάνουν μάθημα σε υπόγεια, σε αίθουσες που δεν αερίζονται, ο ένας πάνω στον άλλο στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, στο ΓΕΛ Κορδελιού κ.α.

Σε όλα τα ΕΠΑΛ και στη συντριπτική πλειοψηφία των Γυμνασίων και Λυκείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης λειτουργούν τμήματα με 25 - 27 μαθητές.

Στο ΕΠΑΛ Ευόσμου λόγω έλλειψης χώρου έστειλαν μαθητές στο Κορδελιό, που αναγκαστικά θα μετακινούνται με λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων υπάρχουν 6 τμήματα ανά τάξη με μία καθαρίστρια. Στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης 1.200 μαθητές με τμήματα υπεράριθμα προαυλίζονται μαζί. Βιβλία δεν έχουν δοθεί ακόμα σε κανένα ΕΠΑΛ.

Στα Διαβατά οι μαθητές, είτε πάνε στο ΕΠΑΛ είτε πάνε σε ΓΕΛ, πρέπει να ξυπνάνε δύο ώρες πριν και να στοιβάζονται σαν σαρδέλες στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ μαζί με τους εργάτες που εκείνη την ώρα πάνε για δουλειά στα εργοστάσια της περιοχής, γιατί τα πιο κοντινά σχολεία είναι σε διπλανά και παραδιπλανά χωριά!

Την ίδια ώρα κλείνουν ή δεν έχουν εγκριθεί τμήματα Ομάδων Προσανατολισμού σε 3οΓυμνάσιο - Λυκειακά Τμήματα Μενεμένης, 2ο, 4ο και 7ο ΓΕΛ Πολίχνης, 5ο Γυμνάσιο - Λυκειακά Τμήματα Ωραιοκάστρου, τομείς και ειδικότητες στο 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στα ΕΠΑΛ Κορδελιού και Νεάπολης.

Σε ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει ότι «η κατάσταση είναι εκρηκτική. Δεν μπορούν οι μαθητές με τέτοιους όρους να μορφωθούν, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία πρόθεση για να προστατευτούν οι μαθητές από την πανδημία, να κάνουν μάθημα σε σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, να προσληφθούν καθηγητές για όλα τα μαθήματα, όλες τις ειδικότητες και ομάδες προσανατολισμού, προσωπικό καθαριότητας».

Καλεί τώρα η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι δήμοι και η Περιφέρεια να δώσουν λύση στα προβλήματα των μαθητών. Να εξασφαλίσουν: Τμήματα μέχρι 15 μαθητές. Να εξασφαλιστούν άμεσα αίθουσες από δήμους και Περιφέρεια. Αμεσες προσλήψεις μόνιμων καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ τώρα!

Παράλληλα, καλεί κάθε σχολείο, κάθε τάξη, κάθε τμήμα να γίνει κάστρο αντίστασης και αγώνα. Με Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από 5μελή και 15μελή, με κινητοποιήσεις μαζί με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών οι μαθητές να φωνάξουν: «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή».

Στη Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καταγγέλλει ότι το άνοιγμα των σχολείων γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και καλεί σε αγώνα για τη διεκδίκηση των αυτονόητων μέτρων από την κυβέρνηση.

Αναφέρει κενά σε εκπαιδευτικούς, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, απουσία αντισεισμικής θωράκισης των παμπάλαιων σχολείων. Επιπλέον, τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν με 25 μαθητές στα τμήματα ενώ υπάρχουν κλειστά σχολεία (Γιαννακοχώρι - Μαρίνα) και κενές αίθουσες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ανάλογος συνωστισμός υπάρχει και στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές.

Πάτρα - Καρδίτσα

Αγωνιστικές αποφάσεις λαμβάνονται από σχολεία της Πάτρας που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις και καλούν σε μαθητική κινητοποίηση, σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου, αντιδρώντας στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και των ήδη συσσωρευμένων προβλημάτων, στις ελλείψεις σε καθηγητές και εποπτικά μέσα, στα ακατάλληλα κτίρια, στις εξετάσεις που αυξάνονται κάθε χρόνο μαζί με τα φροντιστήρια, στο άγχος και τα χρήματα που πρέπει να πληρώνει ο γονιός για να μορφωθεί το παιδί του.

Σε κινητοποίηση προχωράνε οι μαθητές σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία, διεκδικώντας τους αναγκαίους όρους για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κατάληψη βρίσκονταν μέχρι χτες τα ΓΕΛ 1ο, 3ο και 4ο, το Μoυσικό Σχολείο, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, το Σχολείο στη Μητρόπoλη και το 3ο Γυμνάσιο.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα μέτρα που έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας, με τα οποία φορτώνεται στις πλάτες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών η ασφαλής λειτουργία των σχολείων, αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη». Διεκδικούν: 15 μαθητές ανά τάξη. Καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό. Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί τους 15, το πολύ, μαθητές ανά τμήμα. Να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων. Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων με το αντίστοιχο προσωπικό συνοδείας και σχολικών τροχονόμων για να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο. Να μην μπουν κάμερες στις τάξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ