Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κάλπες, αντιπαραθέσεις και προσωρινοί συμβιβασμοί

Οι κάλπες στο Ντονέτσκ έχουν στηθεί
Οι κάλπες στο Ντονέτσκ έχουν στηθεί
Κάλπες στήνονται σήμερα για την ηγεσία και τη συγκρότηση κοινοβουλίου ως νομοθετικού σώματος στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ και περιμένουν θεωρητικά 3,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, με δικαίωμα ψήφου στους άνω των 16 χρονών. Είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την ανακήρυξη των δύο ανατολικών περιοχών σε ανεξάρτητες, από τη φετινή άνοιξη και τις ραγδαίες εξελίξεις με την ανατροπή του πρώην Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς και την ανάδειξη της πραξικοπηματικής κυβέρνηση των εθνικιστικών και φασιστικών φιλοδυτικών δυνάμεων, που έφερε και τη δημιουργία πολιτοφυλακών στις ρωσόφωνες περιοχές. Στις εκλογές, που γίνονται καθώς ακόμα σημειώνονται σποραδικές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους πολιτοφύλακες, αναμετρούνται αστοί πολιτικοί που πρωτοστάτησαν στις πολιτοφυλακές, που αντιτάχθηκαν στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την πολεμική επιχείρηση που έστησε και προκρίνουν τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στο Ντονέτσκ κατεβαίνουν δύο συνδυασμοί, η «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και το «Ελεύθερο Ντονμπάς» (που περιλαμβάνει και το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ), ενώ για την ηγεσία της χώρας υπάρχουν 3 κεντρικοί υποψήφιοι, ο λεγόμενος σημερινός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο (από τη «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και επικρατέστερος), ο Γιούρι Σιβονένκο, πρώην βουλευτής, και ο Αλεξάντερ Κοφμάν, αντιπρόεδρος του λεγόμενου κοινοβουλίου της «Νέας Ρωσίας». Στο Λουγκάνσκ συμμετέχουν 3 εκλογικοί συνδυασμοί, η «Ειρήνη για τη γη του Λουγκάνσκ», που στηρίζει το σημερινό λεγόμενο πρωθυπουργό Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, επιχειρηματία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, η «Οικονομική Ενωση του Λουγκάνσκ», που στηρίζει τον Ολεγκ Ακίμοφ, και η λεγόμενη «Ενωση του Λαού». Επίσης, υπάρχουν άλλοι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία, η Λαρίσα Αιραπετιάν και ο Βίκτορ Πένερ.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών, ενώ οι Ευρωαμερικανοί ιμπεριαλιστές τις απορρίπτουν και τις εμφανίζουν ως κίνηση που υπονομεύει τη δήθεν ειρηνευτική διαδικασία. Η πραγματικότητα είναι ότι η αντιπαράθεση στην ουσία για τον έλεγχο της Ουκρανίας (του πλούτου της ειδικά στο ανατολικό τμήμα αλλά και τη σημασία της στους ενεργειακούς δρόμους) δεν πρόκειται να σταματήσει.

Διεργασίες στις φιλοϊμπεριαλιστικές δυνάμεις

Διεργασίες γίνονται και τις φιλοδυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Το Μπλοκ Ποροσένκο, του νυν προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, που κερδίζει τις περισσότερες μονοεδρικές περιφέρειες (που είναι το 1/2 της 450μελούς Βουλής, το άλλο 1/2 είναι με απλή αναλογική), φαίνεται να συγκεντρώσει γύρω στις 150 έδρες, ενώ το κόμμα του προσωρινού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, Λαϊκό Μέτωπο, με μεγαλύτερο ποσοστό (22,16% έναντι 21,81% του Ποροσένο) έχει λιγότερες έδρες. Στα παζάρια συμμετέχουν και το τρίτο κόμμα «Αυτοάμυνα» του δημάρχου της δυτικής πόλης Λβιβ, Α. Σαντόβγι, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του αντικομμουνιστή Ο. Λιάσκο και το κόμμα «Πατρίδα» της πρώην προέδρου της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο.

Συμβιβασμός για το φυσικό αέριο

Το βράδυ της Πέμπτης, Ουκρανία, Ρωσία και ΕΕ βρήκαν μια προσωρινή, ως το Μάρτη του 2015, συμβιβαστική λύση για το ζήτημα της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο. Εφόσον υπάρξουν πληρωμές σε δόσεις του χρέους της Ουκρανίας (με πρώτη 1,45 δισ. δολάρια και στη συνέχεια, ως το τέλος του χρόνου, άλλα τα 1,65 δισ. δολάρια) η Ρωσία θα ξαναεπιτρέψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την ΕΕ, κάτι για το οποίο πιέζουν ιδιαίτερα πρωτίστως τα γερμανικά αλλά και άλλα ευρωενωσιακά μονοπώλια που εξαρτώνται από τη ρωσική Ενέργεια. Παράλληλα με τη συμφωνία που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ουκρανίας και Ρωσίας, Γ. Πρόνταν και Α.Νόβακ, και ο επίτροπος της ΕΕ, Γκ. Εντιγκέρ, υπήρξε και υπογραφή εγγράφου εκπροσώπων των εταιρειών της ρωσικής «Γκαζπρόμ» και της ουκρανικής «Ναφτογκάζ», που αναφέρεται στις πληρωμές και στην τιμή του κυβικού τόνου, που σημειώνεται ότι θα είναι «κάτω από τα 385 δολάρια» ως το Μάρτη του 2015 και με δυνατότητα το πρώτο τρίμηνο του 2015 να μειωθεί. Προϋπόθεση, επίσης, της ομαλής ροής είναι οι νέες ποσότητες να προπληρώνονται. Βεβαίως, ο προσωρινός συμβιβασμός είναι εξαιρετικά «εύθραυστος» και προφανώς εξαρτάται από τις εσωτερικές διεργασίες στην Ουκρανία, που είναι στο επίκεντρο μιας ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τα λαϊκά στρώματα να «πληρώνουν το μάρμαρο».


Δ.Κ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ