Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εμβάθυνση της επέμβασης με αξιοποίηση των τζιχαντιστών

Τούρκος στρατιώτης κλείνει τη μεθοριακή πύλη στο Σουρούκ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, έχοντας επιτρέψει προηγουμένως την είσοδο 10 Κούρδων μαχητών από το Βόρειο Ιράκ στο Κομπανί
Τούρκος στρατιώτης κλείνει τη μεθοριακή πύλη στο Σουρούκ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, έχοντας επιτρέψει προηγουμένως την είσοδο 10 Κούρδων μαχητών από το Βόρειο Ιράκ στο Κομπανί
«Η ολοένα και αυξανόμενη εχθρική διάσταση απόψεων μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ εν σχέση με τη Συρία δοκιμάζει την ανθεκτικότητα μίας συμμαχίας 60 ετών, σε σημείο που κάποιοι αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν οι δύο χώρες μπορούν πλέον να θεωρούνται σύμμαχοι», σημείωνε την Τετάρτη η αρθρογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» Λιζ Σλάι με αφορμή τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, να επιτρέψει τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων και του εδάφους της από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), διαιωνίζοντας τα παζάρια. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνονται και οι δηλώσεις του έως πρότινος πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Φρασις Ρικιαρντόνε, πως «εάν η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος, τότε εμείς και η Τουρκία έχουμε πρόβλημα».

Ο Μπουλέντ Αλιριτζά, Τούρκος αναλυτής του «Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον», θεωρεί πως οι αμερικανο-τουρκικές αντιθέσεις, με αφορμή το Κομπανί της Βόρειας Συρίας, αποκαλύπτουν στην ουσία «πολυετείς δυσάρεστες αλήθειες» για τις σχέσεις αμφοτέρων πλευρών, «όπου οι δύο εταίροι λένε στα λόγια πως συμφωνούν, ενώ κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν ισχύει». Επισημαίνει έτσι ότι οι σημερινές συμμαχικές «δυσκολίες» δεν είναι παρά συνέχεια ενός πολυετούς «σήριαλ» που εντάθηκε το 2003, από την τότε άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στην ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ με πρόσχημα τα όπλα «μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ Χουσεΐν. Σημειώνει μάλιστα ότι σήμερα, όπως και τότε, ο Ερντογάν (επιχειρώντας να διευρύνει την επιρροή του στην περιοχή αναλαμβάνοντας ρόλο «ισχυρού περιφερειακού παράγοντα»), κατηγορεί τις ΗΠΑ «ότι ενδιαφέρονται μόνο για τα πετρέλαια και όχι τους λαούς της περιοχής». Παράλληλα ξεκαθαρίζει, με την παραμικρή αφορμή, ότι δεν αντιμετωπίζει το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) ως μεγαλύτερη απειλή από το Κόμμα Εργατών Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο θεωρεί στενό σύμμαχο των Κούρδων στο Κομπανί της Βόρειας Συρίας.

Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των σύνθετων και εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων Ουάσιγκτον - Αγκυρας, μέρος της τουρκικής αστικής τάξης που στηρίζει τον Ερντογάν εμφανίζεται «βασιλικότερη του βασιλέως» και διατηρεί ως πρώτη προτεραιότητα την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ο βασικός λόγος είναι πως ο Ασαντ θεωρείται, στην παρούσα φάση, ότι λειτουργεί ως «εμπόδιο» για τα φιλόδοξα σχέδια των τουρκικών μονοπωλίων, πράγμα που (όπως καταγράφουν οι εξελίξεις) δεν ισχύει σε αυτό το στάδιο για την κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ και τα δικά τους μονοπώλια.

Αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Νταβούτογλου μεθόδευσε και πέτυχε, την περασμένη βδομάδα, την ανάπτυξη (έστω και για συμβολικούς λόγους) στο Κομπανί της Βόρειας Συρίας μερικών δεκάδων ενόπλων από τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Η εξέλιξη προκάλεσε, ως εκ τούτου, την άμεση αντίδραση και αντίθεση της Δαμασκού, που χαρακτήρισε το γεγονός «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων, των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων...»

Σε ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, που εξεδόθη την Πέμπτη, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «για μία ακόμη φορά η Τουρκία δείχνει το συνωμοτικό ρόλο της, επιτρέποντας σε ξένες δυνάμεις και τρομοκρατικές ομάδες να εισέλθουν στη Συρία, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας». Η Δαμασκός δε φάνηκε, ωστόσο, να επιφυλάσσει την ίδια αντίδραση για την εμφάνιση των πρώτων 10 εκ των περίπου 200 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά από το Βόρειο Ιράκ που πήγαν, είδαν και απήλθαν από το Κομπανί μέσα σε ένα 24ωρο, για να προετοιμάσουν την αποστολή βαρέος πυροβολικού και ισχυρών αντιαρματικών όπλων στις λεγόμενες Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (PYG) των Κούρδων της Β. Συρίας.

Στο περιθώριο όλων αυτών, οι ΗΠΑ και πέντε αραβικές συμμαχικές χώρες συνεχίζουν τις επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών εντός και πέριξ του Κομπανί. Σύμφωνα πάντως με προχτεσινά δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, κάθε μήνα η στρατιά των τζιχαντιστών του ΙΚ μεγαλώνει κατά 1.000 άνδρες, όχι μόνο από μουσουλμανικές χώρες αλλά και από δυτικές, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία. Επιπλέον, έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αποκάλυψε προχτές η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ανεβάζει σε τουλάχιστον 15.000 τους ξένους που πολεμούν στο πλευρό του ΙΚ και σε πάνω από 45.000.000 δολάρια τα αποθεματικά του «ταμείου» του ΙΚ από λύτρα απαγωγών, σημειώνοντας ότι σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα ημερήσια έσοδα ενός ως τριών εκατομμυρίων δολαρίων από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, από εγκαταστάσεις που ελέγχουν κυρίως στο Ιράκ.


Δ.ΌΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επιθέσεις τζιχαντιστών με στόχο τις βόρειες γραμμές ανεφοδιασμού(2015-06-26 00:00:00.0)
Κατάληψη πηγής φυσικού αερίου από τους τζιχαντιστές(2014-11-04 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών(2014-10-25 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συγκρούσεις(2014-10-23 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές(2014-10-22 00:00:00.0)
Νέα σχέδια κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης(2014-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ