Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνες για το λαό αποστολές

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πρόσφατα: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Η Ελλάδα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο. Ολες μας οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Θα συνεχίσει να στέλνει στρατό έξω από τα σύνορα και μάλιστα εκεί όπου υπάρχουν οξύτατοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, με κινδύνους πιο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης. Και όλ' αυτά για τα συμφέροντα και τα κέρδη και των Ελλήνων καπιταλιστών. Εμείς να θυμίσουμε: Ανάλογο ρόλο διεκδίκησε και ανέλαβε η Ελλάδα με τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστράφηκε ο λαός.

Θέλουν να κάψουν τα χλωρά

Η είδηση παίζει σε όλα τα αστικά μέσα «5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν στο εξωτερικό 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ»! Δεν αμφισβητούμε ούτε το νούμερο, ούτε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι που, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, αποκόμισαν τεράστια εισοδήματα, με διάφορους τρόπους. Θέλουμε, όμως, να στιγματίσουμε το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης και του αστικού Τύπου. Γιατί είναι υποκρισία να καμώνεσαι ότι καταγγέλλεις αυτό που πρεσβεύεις, δηλαδή τον πλουτισμό που αποτελεί ύψιστο ιδανικό του καπιταλισμού. Αλλωστε και το κέρδος κλοπή -«νόμιμη» αλλά κλοπή- της δουλειάς του εργάτη είναι. Είναι υποκρισία να κρύβεις ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόλις το 0,90% των δημοσίων υπαλλήλων. Και η υποκρισία τους είναι συνειδητή. Ετοιμάζουν το έδαφος για νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Και αυτή η προβοκάτσια τους ταιριάζει γάντι με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για παραπέρα μείωση των μισθών στο Δημόσιο και ενώ ετοιμάζουν νέες μαζικές απολύσεις.

Ζει και χωρίς homecinema...

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Γαλλίας ξόδεψε 130.000 ευρώ για να ανακαινίσει διαμέρισμα έξω από το Παρίσι, όπου θα μείνει ο Γενικός Γραμματέας της, Thierry Lepaon. Ο εν λόγω νεοεκλεγείς ΓΓ είναι από την επαρχία, οπότε χρειάζεται ένα διαμέρισμα προκειμένου να μετακομίσει στη γαλλική πρωτεύουσα και να αναλάβει καθήκοντα, σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, το οποίο αναπαράγει το site «the guardian». Μάλιστα, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο αν η ανακαίνιση συμπεριελάμβανε homecinema και κελάρι κρασιών, όμως ο ΓΓ συμφώνησε να ζήσει χωρίς αυτά...

Η «εργατική αριστοκρατία», οι «εργατοπατέρες» όπου Γης έχουν αναλάβει για λογαριασμό των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων να «κοιμίζουν» τους εργαζόμενους, να μπολιάζουν το εργατικό κίνημα με τις ιδέες και τα συμφέροντα αυτών που τους εκμεταλλεύονται. Με το αζημίωτο φυσικά. Αποκομίζει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός λίγα ψίχουλα από τα τεράστια κέρδη των αφεντικών του. Δε λείπουν τα παραδείγματα παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Είναι δε τόσο ξεκομμένοι από τη ζωή, τις έγνοιες, τα συμφέροντα των εργαζομένων που δεν αντιλαμβάνονται καν ότι προκαλούν... Είναι ένας «άλλος κόσμος».

Οι αγωνίες των φοιτητών...

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναφέρθηκε αρκετά στο σκηνικό που έχει στηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθήνας με σκοπό να περάσει και να κυριαρχήσει το πνεύμα «νόμος και τάξη» και στα ΑΕΙ. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα πανεπιστήμια είναι έρμαια μικρών ομάδων φοιτητών που διακόπτουν τη λειτουργία τους και για να πείσει γι' αυτό, είπε μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έχουν πάει στα πανεπιστήμια για να σπουδάσουν και αγωνιούν για τη σωματική τους ακεραιότητα (!), ζουν με την ανασφάλεια για το αν θα γίνουν μαθήματα, αν θα δώσουν εξετάσεις... Αξιοποιώντας τυχοδιωκτικές ενέργειες που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια μαζικών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος, προέβη σε ένα ρεσιτάλ αντιδραστικών διακηρύξεων και συκοφάντησης του κινήματος.

Αυτά που ξέχασε βεβαίως ο Αντ. Σαμαράς είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αγωνιά για το πώς θα τα βγάλει πέρα με το μεγάλο κόστος σπουδών, αγωνιά για το τι αντίκρισμα θα έχει το πτυχίο, για το τι θα κάνει μετά τις σπουδές, όπου η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια βασιλεύουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.

1823 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ιάκωβος Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επαναστατημένων Ελλήνων.

1841 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Καμπούλ του Αφγανιστάν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, που το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

1847 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

1889 Οι περιοχές της Βόρειας και Νότιας Ντακότα ενσωματώνονται στις ΗΠΑ ως 39η και 40ή πολιτεία τους, αντίστοιχα.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λουκίνο Βισκόντι.

1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης), που το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1917 Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία, βαρόνο Ροθτσάιλντ, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών, Αρθουρ Τζέιμς Μπαλφούρ, διατυπώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην υπόθεση της δημιουργίας εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη («Διακήρυξη Μπαλφούρ»).

1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1931 Δημοσιεύεται στο «Νέο Ριζοσπάστη» η Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα. Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.

1946 Με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», ενώ ο συντάκτης της Καραγιόζης καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

1950 Πεθαίνει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1925).

1958 Η Ασφάλεια διεξάγει επιδρομή στα γραφεία των Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη και συλλαμβάνει 44 συνδικαλιστές.

1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.

1964 Ο βασιλιάς Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας ανατρέπεται από τον αδελφό του, πρίγκιπα Φεϊζάλ.

1973 Μπροστά στο ογκούμενο κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων η χούντα υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές» στα πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι θα κάνει δεκτά και τα επιμέρους αιτήματά τους. Οι φοιτητές ωστόσο δεν ξεγελιούνται και απαιτούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι.

1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org