Κυριακή 2 Νοέμβρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επικίνδυνες για το λαό αποστολές

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πρόσφατα: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα - μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Η Ελλάδα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή με την επιχείρηση στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Μας ζητήθηκε από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο φρεγάτας και μετέχουμε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ με υποβρύχιο. Ολες μας οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Θα συνεχίσει να στέλνει στρατό έξω από τα σύνορα και μάλιστα εκεί όπου υπάρχουν οξύτατοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, με κινδύνους πιο γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης. Και όλ' αυτά για τα συμφέροντα και τα κέρδη και των Ελλήνων καπιταλιστών. Εμείς να θυμίσουμε: Ανάλογο ρόλο διεκδίκησε και ανέλαβε η Ελλάδα με τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστράφηκε ο λαός.

Θέλουν να κάψουν τα χλωρά

Η είδηση παίζει σε όλα τα αστικά μέσα «5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν στο εξωτερικό 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ»! Δεν αμφισβητούμε ούτε το νούμερο, ούτε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι που, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, αποκόμισαν τεράστια εισοδήματα, με διάφορους τρόπους. Θέλουμε, όμως, να στιγματίσουμε το μέγεθος της υποκρισίας της κυβέρνησης και του αστικού Τύπου. Γιατί είναι υποκρισία να καμώνεσαι ότι καταγγέλλεις αυτό που πρεσβεύεις, δηλαδή τον πλουτισμό που αποτελεί ύψιστο ιδανικό του καπιταλισμού. Αλλωστε και το κέρδος κλοπή -«νόμιμη» αλλά κλοπή- της δουλειάς του εργάτη είναι. Είναι υποκρισία να κρύβεις ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόλις το 0,90% των δημοσίων υπαλλήλων. Και η υποκρισία τους είναι συνειδητή. Ετοιμάζουν το έδαφος για νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Και αυτή η προβοκάτσια τους ταιριάζει γάντι με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για παραπέρα μείωση των μισθών στο Δημόσιο και ενώ ετοιμάζουν νέες μαζικές απολύσεις.

Ζει και χωρίς homecinema...

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Γαλλίας ξόδεψε 130.000 ευρώ για να ανακαινίσει διαμέρισμα έξω από το Παρίσι, όπου θα μείνει ο Γενικός Γραμματέας της, Thierry Lepaon. Ο εν λόγω νεοεκλεγείς ΓΓ είναι από την επαρχία, οπότε χρειάζεται ένα διαμέρισμα προκειμένου να μετακομίσει στη γαλλική πρωτεύουσα και να αναλάβει καθήκοντα, σύμφωνα με δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας, το οποίο αναπαράγει το site «the guardian». Μάλιστα, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο αν η ανακαίνιση συμπεριελάμβανε homecinema και κελάρι κρασιών, όμως ο ΓΓ συμφώνησε να ζήσει χωρίς αυτά...

Η «εργατική αριστοκρατία», οι «εργατοπατέρες» όπου Γης έχουν αναλάβει για λογαριασμό των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων να «κοιμίζουν» τους εργαζόμενους, να μπολιάζουν το εργατικό κίνημα με τις ιδέες και τα συμφέροντα αυτών που τους εκμεταλλεύονται. Με το αζημίωτο φυσικά. Αποκομίζει και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός λίγα ψίχουλα από τα τεράστια κέρδη των αφεντικών του. Δε λείπουν τα παραδείγματα παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Είναι δε τόσο ξεκομμένοι από τη ζωή, τις έγνοιες, τα συμφέροντα των εργαζομένων που δεν αντιλαμβάνονται καν ότι προκαλούν... Είναι ένας «άλλος κόσμος».

Οι αγωνίες των φοιτητών...

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αναφέρθηκε αρκετά στο σκηνικό που έχει στηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθήνας με σκοπό να περάσει και να κυριαρχήσει το πνεύμα «νόμος και τάξη» και στα ΑΕΙ. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι τα πανεπιστήμια είναι έρμαια μικρών ομάδων φοιτητών που διακόπτουν τη λειτουργία τους και για να πείσει γι' αυτό, είπε μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών έχουν πάει στα πανεπιστήμια για να σπουδάσουν και αγωνιούν για τη σωματική τους ακεραιότητα (!), ζουν με την ανασφάλεια για το αν θα γίνουν μαθήματα, αν θα δώσουν εξετάσεις... Αξιοποιώντας τυχοδιωκτικές ενέργειες που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια μαζικών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος, προέβη σε ένα ρεσιτάλ αντιδραστικών διακηρύξεων και συκοφάντησης του κινήματος.

Αυτά που ξέχασε βεβαίως ο Αντ. Σαμαράς είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αγωνιά για το πώς θα τα βγάλει πέρα με το μεγάλο κόστος σπουδών, αγωνιά για το τι αντίκρισμα θα έχει το πτυχίο, για το τι θα κάνει μετά τις σπουδές, όπου η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια βασιλεύουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ