Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Διαρροές για νέα πρόταση του διαμεσολαβητή Νίμιτς

Νέα πρόταση σε Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενδέχεται να καταθέσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα των Σκοπίων «Sloboden Pecat» που επικαλείται «καλά ενημερωμένες πηγές».

Η εφημερίδα, που πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, γράφει ότι η πρόταση Νίμιτς για το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Ανω Μακεδονίας». Παρακάτω το δημοσίευμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πιθανολογούμενη πρόταση, το Σύνταγμα της χώρας δε θα αλλάξει, κάτι που σημαίνει ότι το διεθνές όνομα δε θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ορισμός της γλώσσας ως «μακεδονικής» είναι θετικό στοιχείο για την ΠΓΔΜ, ωστόσο «αμφιλεγόμενος» θεωρείται ο όρος που θα χαρακτηρίζει την υπηκοότητα (πολίτες της Ανω Μακεδονίας).

Οι πηγές της εφημερίδας επισημαίνουν ότι ο Νίμιτς, στην πιθανολογούμενη πρότασή του, όσον αφορά την υπηκοότητα ακολουθεί τη «λογική» του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εθνικές κοινότητες της χώρας αποτελούν συστατικές ενότητες του κράτους.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι ο Νίμιτς θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή πρώτα στην ελληνική πλευρά και, εφόσον λάβει από αυτήν έστω και την παραμικρή ένδειξη ότι η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων, τότε θα ακολουθούσε «ισχυρή πίεση» προς την κυβέρνηση στα Σκόπια.

Θυμίζουμε εδώ ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι για μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία» και όχι πριν τη λέξη «Δημοκρατία», που θα χρησιμοποιείται έναντι πάντων («erga omnes»), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν «πρωτοβουλία» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Φίλιπ Ρίκερ θα ήταν αυτοί που θα αναλάμβαναν να ασκήσουν πιέσεις προς τον Νίκολα Γκρούεφσκι σχετικά με το θέμα αυτό.

Αλλη εφημερίδα των Σκοπίων, η «Utrinski Vesnik», γράφει ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη φάνηκε πως ο Νίμιτς σκόπευε να αναλάβει πρωτοβουλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων τον Οκτώβρη. Ωστόσο αναβλήθηκε για αργότερα, περί τα τέλη του έτους, δίνοντας την εντύπωση ότι ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η ΠΓΔΜ βιάζονται, εκτός κι αν γίνουν προσπάθειες μέσω ανεπίσημης οδού για να επιτευχθεί κάτι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ