Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές με Μολδαβία για προώθηση ντόπιων και ευρωατλαντικών συμφερόντων

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες σε αντιπαράθεση με ρωσικά μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η συνάντηση, χτες, στην Αθήνα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, Natalia Gherman.

Είχαν προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού της Μολδαβίας, του προέδρου της Βουλής και της Gherman τον Απρίλη στην Αθήνα, επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στη Μολδαβία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, υπογραφή πλέγματος συμφωνιών και νομικών κειμένων, όπως το Μνημόνιο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Μάλιστα, η Gherman έκανε χτες προτάσεις για την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση αυτού του Μνημονίου, η δε ελληνική πλευρά ανέλαβε δέσμευση να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και με ταχύτητα στα αιτήματα της μολδαβικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη χτεσινή συνάντηση, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να ιεραρχήσει ως «δυο μεγάλα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας σε σχέση με τη Μολδαβία», την κατάργηση της βίζας και την προετοιμασία και υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Μολδαβίας με την ΕΕ που - όπως είπε - σε πολύ λίγο καιρό θα κυρωθεί και από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε με νόημα ότι «η Μολδαβία, παρά την ουδετερότητά της, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, παίρνει ενεργό μέρος σε πολλές δράσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως, για παράδειγμα, η επιχείρηση στο Κόσσοβο». Θύμισε και το γεγονός ότι υπάρχει «μια πολύ ισχυρή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Μολδαβία».

Επιπλέον και πέραν του Εκτελεστικού Προγράμματος για τους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης για το 2015 και 2016 που υπέγραψαν χτες οι δύο πλευρές, ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «εξίσου σημαντικό (...) να επεκτείνουμε τη διμερή εμπορική και οικονομική μας συνεργασία, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς και χαίρομαι γιατί αυτό τώρα πλέον γίνεται και στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Μολδαβίας με την ΕΕ».

Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην ένταξη της Μολδαβίας στα ευρωενωσιακά ενεργειακά δίκτυα. Σε αυτό το φόντο και στην προσπάθεια αναβάθμισης της Ελλάδας και μέσω της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, συζήτησε με την Μολδαβή ομόλογό του «για τη σημασία που έχει και ο ΤΑΡ αλλά και ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας και άλλες παρόμοιες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου, που μπορούν να διέρχονται μέσω της Ελλάδος προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης». «Χαιρόμαστε γιατί από την άποψη αυτή οι σχεδιασμοί μας και η πολιτική μας ταυτίζονται με αυτή της μολδαβικής κυβέρνησης», είπε.

Για το ζήτημα της Υπερδνειστερίας (περιοχή της Μολδαβίας με πλειοψηφία το ρωσικό στοιχείο, που αποσχίστηκε λίγο μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και εκφράζεται διάθεση για ένωση με τη Ρωσία), ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας «ακολουθεί πάντα (βλ. στοιχίζεται πίσω από) το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής κοινής θέσης» και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Μολδαβίας. Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει η ουκρανική κρίση να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Μολδαβία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ