Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015
Διαπάλη για το μείγμα - σύμπνοια για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, βασικοί άξονες του οποίου είναι η συνέχιση της φοροεπιδρομής και των αντιλαϊκών μέτρων για τη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, αποδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ακριβώς σε αυτήν τη βάση, το προσχέδιο είναι πλήρως προσαρμοσμένο στο πλαίσιο της Νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ και των κανονισμών της δημοσιονομικής πειθαρχίας για κάθε κράτος - μέλος, οι οποίοι επιβάλλουν την προληπτική και ενισχυμένη εποπτεία, καθώς και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, για το ποιος είναι ικανότερος να εγκλωβίσει το λαό στο «μονόδρομο» της φτώχειας και της μιζέριας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναμασώντας την κυβερνητική προπαγάνδα ότι «βγαίνουμε στο ξέφωτο», σημείωσε: «Το 2015, η ελληνική οικονομία προβλέπεται πως θα επιστρέψει σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο»!

Υπερασπιζόμενος το «μοντέλο διαχείρισης» που σε αυτήν τη φάση προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε: «Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο, που εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος». Ο ίδιος... «μείωσε» την ανεργία και παρέθεσε τα «κατορθώματα» της κυβέρνησης για τη δήθεν μείωση των τάχα «έκτακτων» χαρατσιών («αλληλεγγύης», ΕΝΦΙΑ κ.ά.), τα οποία στην πραγματικότητα παρατείνονται και μονιμοποιούνται.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γενικός εισηγητής, Ευκλ. Τσακαλώτος, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός του στο προσχέδιο, κατέθεσε το «άλλο» μείγμα διαχείρισης: «Οι εξελίξεις στην ΕΕ, το πλαίσιο που συζητάμε αυτή τη στιγμή τον προϋπολογισμό του 2015, δεν είναι ενθαρρυντικές (...) Στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ λέει ότι είναι πολύ άσχημα τα πράγματα, μειώνονται οι ρυθμοί της ανάπτυξης και χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις. Στο θέμα που διαφωνούμε παίρνει σαφή θέση. Λέει ότι (...) είναι πιο σίγουρος τρόπος(σ.σ. οι δημόσιες επενδύσεις)για να βγεις από την κρίση παρά με φοροελαφρύνσεις»...

Ενάντια στο προσχέδιο τάχθηκαν φραστικά τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν τον ευρωμονόδρομο και την «ανάγκη» για ενίσχυση των μονοπωλίων.

Νέα αντιλαϊκά μέτρα για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ξεκίνησε την ομιλία του αναδεικνύοντας ότι η ουσία των αντιθέσεων μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού από το γεγονός ότι και οι δύο υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Οπως σημείωσε, σε ό,τι αφορά το «σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης» της κυβέρνησης, «αναφέρεται στον προϋπολογισμό από το οικονομικό επιτελείο ότι αυτή εδράζεται στη φορολογική ελάφρυνση, στη συνέχιση των διακρατικών μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, του επενδυτικού περιβάλλοντος. Η φορολογική ελάφρυνση αφορά το κεφάλαιο για να έχει κίνητρο να επενδύσει», προνόμια δηλαδή που θα πληρώσει ξανά ο λαός.

«Στο προσχέδιο», πρόσθεσε, «αναφέρεται η αναπροσαρμογή των κριτηρίων για το ΕΚΑΣ, που σημαίνει παραπέρα περικοπές στο ΕΚΑΣ. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τους Οργανικούς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι συνεχής και φέτος προβλέπονται ακόμη μειωμένες δαπάνες κατά 460 εκατ. ευρώ».

Σε σχέση με τους ανέργους, ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Το προσχέδιο επισημαίνει ότι το ύψος των δαπανών για επιδόματα ανεργίας θα μειωθεί, κυρίως λόγω της αλλαγής των χαρακτηριστικών της ανεργίας, εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων. Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση των δαπανών για τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση, όπως ονομάζουν τις επιδοτήσεις στους επιχειρηματίες».

«Η μόνη διέξοδος για το λαό», υπογράμμισε, «είναι να παλέψει για μια κυβέρνηση πραγματικά του λαού στην εξουσία, που να μπορεί να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, στην ανατροπή και καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, για να βγάλει την Ελλάδα από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και να κάνει το λαό μοναδικό αφεντικό του πλούτου που παράγει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ