Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιον βολεύει;

Τα σωστά ερωτήματα είναι προϋπόθεση για τις σωστές απαντήσεις. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιον βολεύει η κάλπικη αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ με περιεχόμενο «κουμπαράδες», εξαγορές κ.λπ.; Ποιον βολεύει σε συνθήκες που στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, που θα έχουν επίδραση και στην περίφημη επιδιωκόμενη ανάκαμψη; Ποιον βολεύει σε συνθήκες που επίσης στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, μέτρα μονιμοποίησης της φτώχειας, χτύπημα στο Ασφαλιστικό, στη συνδικαλιστική δράση; Σε συνθήκες που οξύνεται η ένοπλη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή που η Ελλάδα συζητά με κάθε τρόπο την περαιτέρω εμπλοκή της σε αυτές τις συγκρούσεις; Ποιον βολεύουν άραγε οι αλληλοκατηγορίες για τους κινδύνους από τη λεγόμενη αποσταθεροποίηση της χώρας; Ποιον βολεύει η άμεση εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην πολιτική αντιπαράθεση; Σίγουρα αυτούς που θέλουν το λαό στη γωνία, φοβισμένο, να υποτάσσεται στους σημερινούς αντιλαϊκούς μονόδρομους, να τους ανέχεται, να αυταπατάται ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση στα χνάρια του ίδιου δρόμου κάτι καλό θα φέρει. Αυτός που βολεύεται έχει όνομα και επώνυμο, ονομάζεται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μονοπώλια, κεφάλαιο και είναι αυτοί που αποτελούν το βασικό αντίπαλο του λαού, που τις περισσότερες φορές μένει αθέατος...

Δουλειά μέχρι το θάνατο... και ιδιωτική ασφάλιση

Πακέτο έξι μέτρων - μεταξύ άλλων και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης - προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεση του Fiscal Monitor, με θέμα «Επιστροφή στη δουλειά - Πώς μπορεί να βοηθήσει η δημοσιονομική πολιτική» για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού προβλήματος. Βασικοί στόχοι των μέτρων είναι: «Η αύξηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στην απασχόληση. Γι' αυτό προκρίνεται ως θετικός ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης. Οσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο των ωφελειών από τη σύνταξη που δίνουν τα δημόσια ταμεία στο συνολικό εισόδημα των ηλικιωμένων τόσο μεγαλύτερη είναι η επιρροή της δημόσιας συνταξιοδοτικής πολιτικής πάνω στη συμμετοχή στην απασχόληση. Σε χώρες όπου τα σχήματα της ιδιωτικής ασφάλισης παίζουν σημαντικό ρόλο, μπορεί να παίξει ρόλο στην προώθηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό»(«Κάπιταλ», 10/10/2014). Σκοπός τους, δηλαδή, η δουλειά έως το θάνατο. Επειδή, λένε, η δημόσια ασφάλιση δίνει καλές συντάξεις γι' αυτό οι ηλικιωμένοι δε δουλεύουν. Αρα, λοιπόν, θα απαξιώσουν τη δημόσια ασφάλιση. Οφελος από αυτό θα έχουν οι εργοδότες κεφαλαιοκράτες, που θα πληρώνουν ελάχιστες εισφορές, και το κράτος που θα δίνει συντάξεις - ψίχουλα. Παράλληλα, ενισχύουν την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης, όπου ο καθένας πληρώνει κατευθείαν από την τσέπη του και, επειδή βεβαίως δε θα πληρώνει πολλά, η σύνταξη δε θα του φτάνει, οπότε θα αναγκάζεται να δουλέψει! Τέτοιες είναι οι προοπτικές των εργαζομένων στον αντιλαϊκό δρόμο του κεφαλαίου...

«Πυλώνες σταθερότητας»

Ανούσιες κοκορομαχίες για τα μάτια του λαού, ουσιαστικότατες εξετάσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Ετσι θα παίζεται το έργο της αντιπαράθεσης μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Σε πρώτο πλάνο, π.χ., μας προβάλλουν αυτές τις μέρες τη νέα αποπροσανατολιστική κόντρα με αφορμή τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως συνήθως, όμως, πρέπει να κοιτάξει κανείς λίγο πίσω από τις γραμμές για να δει ότι, την ίδια στιγμή που στήνουν τέτοιους καυγάδες, συμπλέουν μια χαρά στο ζήτημα της εξασφάλισης «σταθερότητας», όχι βεβαίως υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά υπέρ των στόχων του κεφαλαίου.

«Περιφρουρούμε με κάθε τρόπο το αίσθημα σταθερότητας, δείχνοντας ότι η Ελλάδα μένει στο δρόμο της εξυγίανσης, των πλεονασμάτων, των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Δηλαδή; Είμαστε, λέει στα μονοπώλια, ο εγγυητής της σταθερότητας για συνέχιση των αντιλαϊκών περικοπών, των ματωμένων πλεονασμάτων και των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, όλα προϋποθέσεις για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

«Το μεγάλο δυστύχημα για εσάς είναι ότι δεν μπορείτε να αποσταθεροποιήσετε το ΣΥΡΙΖΑ δίχως ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσετε και τη χώρα», ανέφερε λίγο νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο Αλ. Τσίπρας. Δηλαδή; Εμείς είμαστε, λέει, οι εγγυητές της συνέχισης του αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ , ενώ η παρούσα κυβέρνηση αδυνατεί να τα διασφαλίσει...

Το θέμα βέβαια για το λαό είναι ένα: Τι δουλειά έχει να διαλέξει ποιος από τους δύο «πυλώνες σταθερότητας» θα συνεχίσει την αντεργατική πολιτική που τον τσακίζει για τα κέρδη του κεφαλαίου;

Ασύλληπτος πλούτος

σ.Τα 263 τρισ. δολάρια έφτασε το 2013 ο πλούτος παγκοσμίως, σύμφωνα με την Credit Suisse. Στην έρευνα που παρουσιάζει κάθε χρόνο η ελβετική τράπεζα, καταγράφεται αύξηση του παγκόσμιου πλούτου κατά 8,3% σε σχέση με το 2012. Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο πλούτος αυξήθηκε πάνω από 10%, παρά την κρίση. κυρίως στην οικονομία της Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου συγκεντρώνεται στη Βόρεια Αμερική (34,7%) και ακολουθεί η Ευρώπη (32,4%) και τρίτη η Ασία (18,9% χωρίς την Κίνα). Τα μεγέθη είναι ασύλληπτα και δείχνουν σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει σήμερα οι παραγωγικές δυνάμεις. Από την άλλη, τον πλούτο αυτόν τον συγκεντρώνουν στα χέρια τους μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, σε κάθε ήπειρο και σε κάθε κράτος χωριστά, και όχι βέβαια οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο, που είναι και οι μοναδικοί που τον παράγουν. Να η μεγάλη αντίφαση, αποτέλεσμα του σάπιου καπιταλισμού: Σύμφωνα με την τράπεζα, αν ο παραγόμενος πλούτος μοιραζόταν ισομερώς σ' αυτούς που τον παράγουν, κάθε ενήλικος κάτοικος του πλανήτη θα έπαιρνε 56.000 δολάρια για το 2013! Η πραγματικότητα όμως λέει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχοδιάβολοι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν τα στοιχειώδη ούτε για να επιβιώσουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρουργός Τζον Χάντερ.

1815 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης φτάνει στον τόπο της εξορίας του, στη νήσο της Αγίας Ελένης, στον Ατλαντικό, όπου και θα πεθάνει το 1821.

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς Καρλ Κάουτσκι, αρχικά ένας σημαντικός θεωρητικός του μαρξισμού, στη συνέχεια οπορτουνιστής και σφοδρός πολέμιος της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, διεθνιστής στα λόγια, σοσιαλσοβινιστής στην πράξη.

1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας υπό τον Τζον Μπράουν («abolitionists») επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων, προετοιμάζοντας εξέγερση των σκλάβων. Το εγχείρημα κατεστάλη από πεζοναύτες. Ο Τζον Μπράουν και τρεις συναγωνιστές του καταδικάζονται σε θάνατο και απαγχονίζονται.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

1925 Με ληστρική σύμβαση, παραχωρείται στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα - Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Τμήματα της ΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ μεταβαίνει από το βουνό στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των Ναζί, καταδικασμένοι ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης, οι: Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιόντλ και Ζάις - Ινκαρτ.

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού οι Αφροαμερικανοί ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Για αυτό αποπέμφθηκαν από την ολυμπιακή ομάδα.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες, στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ