Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσαρμογή της λυκοσυμμαχίας στις οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Συζητήθηκαν οι «τρόποι συνεισφοράς» των κρατών - μελών στη συγκρότηση της «Δύναμης Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» με «σφιχτό χρονοδιάγραμμα»

Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη των στρατιωτικών διοικητών του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη των στρατιωτικών διοικητών του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη
Τη συγκέντρωση δυνάμεων για το σχηματισμό της περιλάλητης ΝΑΤΟικής «Δύναμης Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας», στο φόντο των οξυνόμενων αντιθέσεων του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και άλλα κέντρα, συζητούν μεταξύ άλλων στη «Διάσκεψη» των Διοικητών Στρατηγείων των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του ΝΑΤΟικού Γ ' Σώματος Στρατού (πιστοποιημένο ως «ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps - Greece», NRDC - GR, δηλαδή ΝΑΤΟικό Σώμα Αμεσης Ανάπτυξης Δυνάμεων).

Για τη Διάσκεψη, που ολοκληρώνεται σήμερα, με αντικείμενο γενικά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η λυκοσυμμαχία, έχουν συρρεύσει στη Θεσσαλονίκη οι διοικητές των Στρατηγείων των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Philip M. Breedlove, ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Frederick B. Hodges, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (με έδρα τη Σμύρνη), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, διοικητής του Γ' ΣΣ / NRDC-GR, άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Η Διάσκεψη γίνεται δύο φορές το χρόνο και στο πλαίσιό της συνεργάζονται η δομή διοίκησης και η δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να οργανώσουν και να προσαρμόσουν τις δράσεις στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των «συμμαχικών» χωρών, να εξετάσουν την «επιχειρησιακή ικανότητα» των δυνάμεων και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό τους στην εφαρμογή των κάθε φορά νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών.

Η επιλογή του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης ως έδρας της Διάσκεψης σηματοδοτεί την προσπάθεια της συγκυβέρνησης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, με ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ρωσία και ISIS

Τόσο εισηγητικά στη Διάσκεψη όσο και αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ph. Breedlove εστίασε στη στάση της Ρωσίας σε Ουκρανία και Κριμαία, κάνοντας λόγο για «πόλεμο» που διεξάγει η Μόσχα τον οποίο και χαρακτήρισε «υβριδικό», καθώς διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα (στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, επικοινωνιακά), και τόνισε την ανάγκη το ΝΑΤΟ να προσαρμόσει ανάλογα την τακτική του.

Από την τοποθέτησή του αναδείχθηκε μια προσπάθεια καλλιέργειας νέου ψυχροπολεμικού κλίματος.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η στάση της Ρωσίας είναι «αρνητική» απέναντι στην προσπάθεια εμπέδωσης της «ελευθερίας», της «σταθερότητας» και της «ειρήνης» στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, αναφέροντας τις προηγούμενες κινήσεις της στη Γεωργία και την «ολοκάθαρη εμπλοκή» της στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχηματισμό της «Δύναμης Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» («Very High Readiness Task Force») που αποφασίστηκε στην πρόσφατη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία ως απάντηση στη «ρωσική προκλητικότητα». Οπως είπε, ανάμεσα στα θέματα που συζητούν αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη είναι και οι τρόποι συνεισφοράς των κρατών - μελών με χερσαίες και άλλες δυνάμεις για το σχηματισμό της, καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει «σφιχτό χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση της σύστασής της. Σημείωσε με έμφαση ότι η δύναμη αυτή θα μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις «προκλήσεις» στο «βορρά, στο κέντρο και το νότο» της ζώνης συμφερόντων της λυκοσυμμαχίας.

Στο ενδιάμεσο, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πάντα «σε ετοιμότητα» η Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force, έχει στον πυρήνα της 13.000 στρατιώτες).

Ο Ph. Breedlove αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στη δράση των τζιχαντιστών, την οποία χαρακτήρισε μια σημαντική απειλή. Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα με την Τουρκία, είπε πως αν απειληθεί αυτή από το ISIS εντός του εδάφους της και ζητήσει βοήθεια, τότε το ΝΑΤΟ θα παρέμβει.

Πρόσθεσε ότι τους απασχολεί το ζήτημα των προσφύγων που κινούνται κατά χιλιάδες με στόχο να προσεγγίσουν τις χώρες της Ευρώπης, αλλά - όπως είπε - ακόμα το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει «εντολές» για κάποια συγκεκριμένη αποστολή για τις «μεταναστευτικές ροές».

Ο ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Ελληνα αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προτάγματα του ΝΑΤΟ για τη «διαλειτουργικότητα» των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, την «Πρωτοβουλία περί Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων» (και τα δύο στοχεύουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων, ώστε ΕΔ από διάφορα κράτη - μέλη να λειτουργούν μαζί, αποδοτικά, ανά πάσα στιγμή και σε όποιο περιβάλλον), το μετασχηματισμό των χερσαίων δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε και αυτός στο σχηματισμό της «Δύναμης Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας», ενώ παράλληλα απαρίθμησε τα μέτωπα όπου στρέφει την προσοχή του το ΝΑΤΟ (Ουκρανία, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ανατολική και Νότια Γειτονία γενικότερα). Αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στους τρόπους που οι ελληνικές ΕΔ συνεισφέρουν με προσωπικό, μέσα και υποδομές στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση του αντιστράτηγου Ηλία Λεοντάρη, διοικητή του Γ' ΣΣ / NRDC-GR, ο οποίος τόνισε ότι το Γ' ΣΣ είναι ταυτόχρονα «δεξαμενή» και «εργαλείο» για τις ελληνικές ΕΔ, καθώς χρησιμεύει για την εκπαίδευση και αξιοποίηση στελεχών σε ΝΑΤΟικές αποστολές, και ταυτόχρονα διαχέει την τεχνογνωσία του ΝΑΤΟ στις άλλες δομές του Ελληνικού Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ