Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Τρίτη θητεία για τον Τζον Κι

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ.--

Το Εθνικό Κόμμα του ήδη για δύο θητείες πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν, εξασφαλίζοντας σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς 61 έδρες στο 121μελές Κοινοβούλιο.

Ο Κι, πρώην επιχειρηματίας ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί «με κόμματα που έχουν όμοια ιδεολογία με εμάς για να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που εργάζεται για τον νεοζηλανδό πολίτη», αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον που το 2005 είχε κάνει την Παγκόσμια Τράπεζα να χαρακτηρίσει τη Νέα Ζηλανδία την πιο φιλική χώρα του κόσμου για τους επιχειρηματίας, πριν ακόμα και από τη Σιγκαπούρη.

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εργατικό, έχασε δύο έδρες και έχει πλέον 32.

Η Νέα Ζηλανδία, νησιωτική χώρα στον Ειρηνικό Ωκεανό με 4,5 εκατομμύρια, ήταν η πρώτη χώρα της «Δύσης» που το 2008 είχε υπογράψει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κίνα. Μεγάλο μέρος της οικονομίας της αφορά την αγροτική παραγωγή που κύρια κατευθύνεται σε εξαγωγές (π.χ. Γαλακτοκομικών). Συμμετέχοντας ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας πήραν μέρος και στην «ειρηνευτική αποστολή» στο Αφγανιστάν.

Ταυτόχρονα, μετά τη νίκη του Εθνικού Κόμματος προωθείται η διενέργεια δημοψηφίσματος πιθανά έως το 2015 για την αλλαγή της σημαίας της χώρας που έχει τα χρώματα και μια μικρογραφία της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ