Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ
Επιστρέφει για να βοηθήσει τα μονοπώλια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματoς Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, επιβεβαίωσε ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το Σαββατοκύριακο έδωσε μια σειρά από συνεντεύξεις, για να ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να στηρίξει το γαλλικό κεφάλαιο, σημειώνοντας ότι «το μοντέλο μας πρέπει να αναδιαρθρωθεί πλήρως». Εξήγησε ότι χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που θα «επιτρέψει» στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας (δηλαδή νέες φοροαπαλλαγές που θα δώσουν ώθηση στον κύκλο διευρυμένης αναπαραγωγής και στην κερδοφορία τους). «Αν φορολογείτε τους πολίτες και τις εταιρείες στη Γαλλία περισσότερο, πώς να περιμένετε η χώρα να είναι ανταγωνιστική; Αν οι εταιρείες χάνουν το μερίδιό τους στην αγορά, πώς να περιμένετε να μην αυξηθεί η ανεργία; Αυτό είναι το κλειδί», ισχυρίστηκε, προσπαθώντας να πείσει τους εργάτες ότι μπορούν να μοιραστούν τις επιτυχίες των μονοπωλίων όπως και ότι οι πορείες τους είναι ταυτισμένες και όχι αντίπαλες. «Αυτό που έχει σημασία είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις μας η ευκαιρία να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά», υπογράμμισε ο Σαρκοζί στο φόντο και της όξυνσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία, για το ποιος είναι ο πιο άξιος υπερασπιστής των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Σαρκοζί ...δεσμεύτηκε να «καταπολεμήσει» την Μαρίν Λε Πεν και το «Εθνικό Μέτωπο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσοι ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα «δεν νομίζω ότι πιστεύουν στην Λε Πεν. Νομίζω ότι είναι φοβισμένοι ... Νομίζω ότι υποφέρουν».

Στο μεταξύ, στη Γαλλία συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα η απεργία των πιλότων της «Air France», ενάντια στο «αναπτυξιακό σχέδιο» της θυγατρικής εταιρείας Transavia του ομίλου που ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις. Η κινητοποίηση άρχισε στις 16 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του συνδικάτου SNPL AF Alpa Ζαν-Λουί Μπαρμπέρ ανακοίνωσε ότι η κινητοποίηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 26 του μήνα τουλάχιστον. Πάντως, το συγκεκριμένο συνδικάτο φέρεται να έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ελπίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «"θα θελήσει να ενδιαφερθεί για την προστασία της απασχόλησης στη Γαλλία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ