Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Μόντι για τον Τσίπρα

Ρωτά η «Καθημερινή» 21/9/2014 στη συνέντευξη που πήρε από τον Μ. Μόντι: «Τι γνώμη έχετε για τον Αλέξη Τσίπρα;».

Και η απάντηση: «Τον γνώρισα εδώ στην Aθήνα. Οταν συνομιλεί με ξένους δίνει την αίσθηση ενός μετριοπαθούς ανθρώπου, όχι ακραίου, που σέβεται την οικονομία της αγοράς. Τον πίεσα στη συζήτησή μας για το αν αποδέχεται τα βασικά χαρακτηριστικά της ενιαίας αγοράς, την πολιτική περί ελεύθερου ανταγωνισμού και κρατικών παρεμβάσεων. Σε γενικές γραμμές απάντησε θετικά. Δεν συμφωνεί με τη λιτότητα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί όταν απευθύνεται στη βάση του κόμματός του είναι πολύ, πολύ διαφορετική. Δεν είναι ο μόνος που το κάνει. Σε πολλές χώρες έχουμε δει μεγάλες μεταστροφές». Τα σχόλια δικά σας...

Δεν μπορεί

Σε ρεπορτάζ στο ηλεκτρονικό «Βήμα» διαβάζουμε: «Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν και εκπαιδεύονται στο εξωτερικό κερδίζουν γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστήμες, αλλά και ενδυναμώνουν τις βασικές εγκάρσιες δεξιότητές τους που θεωρούνται πολύτιμες από τους εργοδότες. Αυτό διαφαίνεται μέσα από μια νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών "Erasmus". Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι με διεθνή πείρα έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας και 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό». Ο καπιταλισμός - και η ΕΕ βεβαίως - πασχίζει με διάφορα μέσα να αντιμετωπίσει ένα άλυτο για τον ίδιο πρόβλημα, αυτό της ανεργίας, κοροϊδεύοντας ότι μπορεί να το κάνει. Και παρουσιάζει διάφορα προγράμματα, όπως αυτά της κατάρτισης, της μαθητείας, της πρακτικής εξάσκησης, της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και τώρα μ' αυτήν τη μελέτη για το «Erasmus», αλλά αυτό που καταφέρνει είναι να ανακυκλώνει την ανεργία. Δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όλους τους ανέργους, αφού κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες των ανθρώπων.

Καταστρέφουν...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να επιδοτήσει με ένα επιπλέον ποσό, ύψους περίπου 125 εκατομμυρίων ευρώ, τους Ευρωπαίους αγρότες που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Θα συμπεριλάβει στις αποζημιώσεις τους παραγωγούς εσπεριδοειδών της νότιας Ευρώπης. Προβλέπεται η αύξηση κατά 5% - 10% του όγκου των προϊόντων που μπορούν να αποσυρθούν από την αγορά και αποζημίωση των καλλιεργητών κατά 50% - 100% της τιμής. Μέτρα, από τα οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν κανένα όφελος, αφού οι επιδοτήσεις δίνονται στους καπιταλιστές αγρότες. Αλλά, ακόμη και αν πάρουν επιδότηση, αυτή είναι ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής τους. Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνεται η λογική της καταστροφής της παραγωγής, όταν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στην εξαθλίωση. Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται λαϊκή συμμαχία, συμπόρευση με το ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Κάτω από τα ψίχουλα...

Εγραψε η «Αυγή», 21/9/2014: «Στο έλεος της ακραίας λιτότητας και του αποπληθωρισμού, μπροστά στο ενδεχόμενο νέου κύματος ύφεσης, η Ευρώπη (...) η Ε.Ε. να απεγκλωβιστεί από τον νεοφιλελευθερισμό και να αναζητήσει πιο ευέλικτο "μετα-νεοφιλελεύθερο παράδειγμα" οικονομικής πολιτικής και ανάπτυξης. Κινήσεις για μια τέτοια εξέλιξη ανιχνεύονται τόσο με το πακέτο Γιούνκερ όσο και με την πολιτική Ντράγκι, αλλά και από τις συζητήσεις για την "ευέλικτη εφαρμογή" του Συμφώνου Σταθερότητας, που ισοδυναμεί με συμφωνία για παραβίαση του άτεγκτου κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ακόμη και η Γαλλία δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ελλείμματα γύρω στο 3% για άλλα δύο χρόνια. Σε αντίθεση με αυτή την αρχόμενη νέα περίοδο, η κυβέρνηση Σαμαρά εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις υπέρ της σκληρής λιτότητας και της ανεργίας. Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στη νέα ευρωπαϊκή κινητικότητα». Τι θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με μια πολιτική που εκφράζουν κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις στην ΕΕ, καθώς και διάφοροι παράγοντες της ΕΕ, που βεβαίως δεν αμφισβητούν κατ' ελάχιστο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με αυτήν της κυβέρνησης απλώς είναι... καλυμμένη με ψίχουλα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1862 Ο Οτο φον Μπίσμαρκ γίνεται πρωθυπουργός της Πρωσίας. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντισοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

1863 Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

1900 Ξεκινά τις εργασίας του το συνέδριο της Β' Διεθνούς στο Παρίσι. Κεντρικό σημείο διαπάλης στο συνέδριο υπήρξε η υπόθεση του Α. Μιλεράν και κατ' επέκταση το γενικότερο και καθ' όλα κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις. Η στάση του Μιλεράν καταδικάστηκε τυπικά από το συνέδριο, ωστόσο, όπως διαφάνηκε, ο «μιλερανισμός» διέθετε πολλούς οπαδούς στις γραμμές της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας.

1922 Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας κατά των μελών της ΚΕ του ΣΕΚΕ(Κ), του διευθυντή του «Ριζοσπάστη» και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις φυλακές Συγγρού. Η απόπειρα ματαιώνεται και στις 5 Οκτώβρη οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

1926 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Τζον Κολτρέιν.

1928 Στη Ρώμη, όπου μετέβη ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, υπογράφεται σύμφωνο φιλίας και διαιτησίας μεταξύ Ελλάδας και φασιστικής Ιταλίας. Ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει τον Μουσολίνι ότι «ζήτημα Δωδεκανήσων δεν υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας».

1932 Σχηματίζεται το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπό τον Αμπντούλ Αζίζ μπιν Σαούντ.

1944 Ομάδα καταδρομών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εισβάλλει στο Ραδιοσταθμό Αθηνών και μεταδίδει το παρακάτω μήνυμα: «Προσοχή, προσοχή. Σας μιλάει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ελληνες, όλοι επί ποδός πολέμου. Ο ηρωικός ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Ηρθε η ώρα να λευτερώσει και την Αθήνα μας. Εμπρός όλοι να λευτερώσουμε τους φυλακισμένους αδελφούς μας. Φωτιά και τσεκούρι στους αμετανόητους ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, μπουραντάδες και τους κρυφούς πολιτικούς αρχηγούς τους. Κλείστε τα αυτιά σας στις προδοτικές διαδόσεις. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι».

1949 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ Μπρους Σπρίνγκστιν.

1950 Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νόμο «για την Εσωτερική Ασφάλεια» (νόμος Μακ Κάραν), με τον οποίο τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος ΗΠΑ θεωρούνταν «πράκτορες ξένης δυνάμεως» και φυλακίζονταν χωρίς δικαστικές αποφάσεις. Ο νόμος αυτός ίσχυσε για 17 χρόνια.

1953 Μεταφέρονται από τον Πειραιά στον Αϊ - Στράτη οι τελευταίες 50 κρατούμενες του στρατοπέδου στο Τρίκερι.

1970 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρύ οπλισμό στη χούντα, ενώ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση στον αγώνα κατά της δικτατορίας.

1973 Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Σαντιάγο της Χιλής ο κομμουνιστής ποιητής και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Στάλιν, 1953, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1971).

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός παιδαγωγός Αλεξάντερ Σάδερλαντ Νιλ, δημιουργός του σχολικού συστήματος «Σάμερχιλ».

2004 Πεθαίνει η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου. Στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλες σπουδαίες αγωνίστριες - όπως την Μέλπω Αξιώτη, την Λιούντα Μάντακα, την Μ. Μαστρακά - δημοσιογραφούσε στα παράνομα ΕΑΜικά έντυπα και μετά την απελευθέρωση, για ένα διάστημα, στα χρόνια 1946 - 1947, δημοσιογραφούσε στον «Ριζοσπάστη». Αργότερα, όταν εκδόθηκε η εφημερίδα «Αυγή», συνεργάστηκε με άρθρα και χρονογραφήματα. Επίσης, δημοσίευσε ποικίλα θέματα στο περιοδικό «Επιθεώρηση της Τέχνης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ