Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ G20
Ανησυχία και για την αναιμική ανάπτυξη

ΚΕΡΝΣ.--

Ο κλάδος των Υποδομών είναι αυτός, στον οποίο οι 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες θα αυξήσουν τις επενδύσεις, προσδοκώντας ότι μέχρι το 2018 το συνολικό ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατοστιαία μονάδα. Αυτό αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας του G20 που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Κερνς της Αυστραλίας.

Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και η ΕΕ ως σύνολο.

Με δεδομένους τους χαμηλούς ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης (όπως αναφέρουν οι προβλέψεις για τα επόμενα δύο χρόνια που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω), η συνάντηση εκτίμησε ότι θα χρειαστούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να πιαστεί μέχρι το 2019 ο στόχος των 2 επιπλέον μονάδων που είχε οριστεί τον περασμένο Φλεβάρη.

«Η πρωτοβουλία θα περιλάβει, επίσης, μέτρα - κλειδιά στην αναπτυξιακή στρατηγική μας, για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, κάτι που έχει ουσιαστική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για να προσελκύσουμε τον ιδιωτικό τομέα», υπογραμμίζεται ακόμα στην κοινή ανακοίνωση, εννοώντας φυσικά ότι θα δυναμώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Βεβαίως, οι επιδιώξεις αυτές τίθενται στο πλαίσιο της όξυνσης και της αντιπαράθεσης για το μείγμα πολιτικής που κάθε αστική τάξη εκτιμά ότι θα την ωφελήσει, με δεδομένες τις συμμαχίες, τους κλάδους που ιεραρχεί στις επενδύσεις, την πορεία εξέλιξης της «κόντρας» με τους ανταγωνιστές της κ.τ.λ.

Ετσι, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, απευθυνόμενος στις χώρες της Ευρωζώνης, επέλεξε να πει ότι «αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο». «Η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί. Η ανησυχία μου είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία συχνά εμφανίζεται πολέμιος της «αυστηρής λιτότητας» και επιδοκιμάζει την άσκηση μιας «επεκτατικής» δημοσιονομικής πολιτικής που εκτιμάται ότι φέρνει πιο άμεσα ζεστό χρήμα στα μονοπώλια. Φυσικά, είτε επεκτατική είτε περιοριστική πολιτική, πρόκειται για διαφορετικές εκδοχές της ίδιας φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, εξίσου εχθρικής για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ