Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «νέα»...

Κάθισα στην πολυθρόνα ν' ακούσω τα ΝΕΑ. Είδα αυτοκίνητα καταστραμμένα, αυτοκίνητα θρύψαλα, αυτοκίνητα φυσαρμόνικα, Εθνική Οδό γεμάτη αίματα από τις καραμπόλες, γάμους, διαζύγια, πιστόλια, μαχαίρια που χρησιμοποίησε ο τρελά ερωτευμένος για να σκοτώσει το κορίτσι που λάτρευε και φυσικά κάποια στιγμή ο φακός μάς πήγε στο εσωτερικό του σπιτιού της κοπέλας που είχε τόσο τραγικό τέλος. Οι συγγενείς κλαίγανε για το παιδί που χάσανε. Οταν εμφανίστηκαν τα μικρόφωνα έγινε και η πρώτη μεγαλοφυής ερώτηση: «Πώς αισθάνεσθε ύστερα απ' αυτό το τραγικό συμβάν;»

Αυτά τα «νέα» κράτησαν για υπερβολικά πολλή ώρα, γιατί εκτός που τα δείχναν και τα ξαναδείχναν, όταν οι συγγενείς μείναν εμβρόντητοι και δεν ήξεραν τι να απαντήσουν, τα μικρόφωνα βγήκαν στο δρόμο κι άρχισαν να ρωτάνε τους γείτονες. Ακολούθησαν... Νέα!! Για γάμους, διαζύγια, μικροσκάνδαλα κτλ. Τα πραγματικά ΝΕΑ, τα συνταραχτικά γεγονότα, η αγανάχτηση του λαού, θαφτήκανε.

Με πήρε ο ύπνος και ονειρεύτηκα. Φαίνεται πως ήμουν αγαναχτισμένος με τα «νέα», γιατί το όνειρο που είδα ήταν σαν μια απλοποιημένη ιστορία της πραγματικότητας.

Ηταν λέει μια χούφτα άνθρωποι που ζούσαν σ ' έναν Πύργο χτισμένο στο κέντρο ενός τεράστιου περιβολιού που το φύλαγαν άγρια σκυλιά και φίδια. Απ' έξω μιλιούνια άνθρωποι ζούσαν στη φτώχεια και στην πείνα. Απ' αυτούς, υποχρεωτικά, οι άρχοντες του Πύργου, δανείζονταν εργατικά χέρια για τη διατήρηση και αύξηση του πλούτου τους. Ομως οι πεινασμένοι απ' έξω άρχισαν να ξεσηκώνονται και οι άρχοντες φοβήθηκαν κανένα γενικό ξεσηκωμό και τότε δεν τους φτάνανε ούτε τα άγρια σκυλιά ούτε τα φίδια. Θα έπρεπε να μοιραστούν τον Πύργο. Θα έπρεπε να φάνε και οι φτωχοί. Γι' αυτό στρατολόγησαν όσους προδότες υπήρχαν ανάμεσα στους πεινασμένους και τους μετέτρεψαν σε σκυλιά και φίδια, χειρότερα απ' αυτά που υπήρχαν μέσα στον Πύργο. Μετά βρέθηκα σε μια αίθουσα κινηματογράφου κι έβλεπα μια σκηνή από μια ταινία πολύ παλιά. Από τις πρώτες ομιλούσες με την Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυβέλη, δυο μεγάλες θεατρίνες στις αρχές του 20ού αιώνα. Ηταν η σκηνή ενός καυγά ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Η Μαρίκα στην αυλή άπλωνε ρούχα και η Κυβέλη στο δεύτερο πάτωμα του σπιτιού είχε κρεμαστεί η μισή έξω από το παράθυρο. Βριζόντουσαν και βγάζανε τ' άπλυτά τους στη φόρα. Ομως, ο συγχρονισμός ήταν τόσο πρωτόγνωρος, που το κοινό γελούσε από την αρχή ως το τέλος, γιατί όταν μιλούσε η Μαρίκα κουνιότανε τα χείλη της κι όταν τα έκλεινε ακουγόταν τα λόγια. Η Κυβέλη πάλι μιλούσε ψευδά. Στο αποκορύφωμα του καυγά η Κυβέλη μουντζώνει την Μαρίκα και πρέπει να πει «Ορσε», όμως αντί να πει «όρσε» είπε «όρθε». Το κοινό ξέσπασε σε τρανταχτά γέλια και χειροκροτήματα. Τόσο δυνατά που ξύπνησα στην πολυθρόνα μου.

Ανοιξα τα μάτια μου. Η τηλεόραση τώρα έδειχνε δυο δημοσιογράφους που διαφωνούσαν στο ποιος απ' τους δυο ήταν ο χειρότερος και γι' αυτό αλληλοβρίζονταν. Στο τέλος ο καθένας θεώρησε τον εαυτό του νικητή κι άρχισαν να κάνουν κομπλιμέντα ο ένας στον άλλο. Ηπια λίγο νερό και συνήλθα. Φαίνεται πως αυτούς άκουγα κι ονειρεύτηκα τη Μαρίκα και την Κυβέλη. Μόνο που εκείνες δεν το γύρισαν από καυγά σε γλύκα. Ισως υπήρχε εποχή στην Ελλάδα που οι άνθρωποι δε λέγαν και ξελέγαν. Η αξιοπρέπεια των σημερινών ανθρώπων του Πύργου, είναι νεκρή, γι' αυτό το ψέμα δεμένο γερά και με την έλλειψη ντροπής δεν έχει φραγμό. Ποιος άνθρωπος θα πιανόταν να εξαπατά τον κόσμο με ψέματα και την άλλη μέρα θα ξαναπήγαινε στο καφενείο του χωριού του, ή της γειτονιάς του και θα κοίταζε τον κόσμο στα μάτια.

Οι άνθρωποι του Πύργου όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά μιλάνε για οράματα και τώρα τελευταία βγάλανε στη μέση και τους κανόνες καλής συμπεριφοράς.«Το να συμμορφωνόμαστε και με τις κακές αποφάσεις της κυβέρνησης δείχνει υπευθυνότητα», λέει ο κ. Σταθόπουλος. «Το πεζοδρόμιο είναι πολύ "μπανάλ". Ελάτε να τα πούμε στο γραφείο», λέει η κ. Γιαννάκου. Κατανόηση και πνεύμα Καλής Θέλησης ζήτησε με δηλώσεις του ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΣΕΒ κ. Κυριακόπουλος.

«Δεν έχετε δίκιο. Οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει πολύ σε πολιτισμό και δημοκρατικότητα και οι σχέσεις μας είναι άριστες», λέει ο Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών. Ετσι, που θα έλεγε κανείς ότι είναι πρώην υπουργός των Εξωτερικών και νυν υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε για το Ασφαλιστικό και τα συμφέροντα των εργατών!!!», λέει ο Πολυζωγόπουλος. Ο Πύργος ψάχνει για βοήθεια από παντού. Φτάνει ακόμα και να συντηρεί, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, και μερικά μικρά αντικομμουνιστικά κόμματα, γιατί αυτό τον εξυπηρετεί. Προσπαθούν με τα ΜΜΕ τους να κάνουν το Ασφαλιστικό μια νεκρή λέξη και να συγκεντρώσουν την προσοχή του κόσμου στο αν πρέπει να γίνονται συζητήσεις ή όχι. Ομως ο Πύργος φαίνεται από μακριά, μπορούν να τον δουν όλοι. Θα πέσει. Ο ελληνικός λαός δε θα νομιμοποιήσει το Ασφαλιστικό και τον «τρομονόμο» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο αγώνας θα συνεχιστεί ως την τελική Νίκη, του Δίκιου, της Ελευθερίας και του Πολιτισμού.


Του
Τίτου ΒΑΝΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2010-11-07 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2010-11-06 00:00:00.0)
ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2010-10-10 00:00:00.0)
To αγριοκάτσικο(2006-06-04 00:00:00.0)
Σκάνδαλο πέντε Αστέρων!(1999-03-04 00:00:00.0)
"Ερμηνείες" από την Κυβέλη(1998-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ