Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ Γ. ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Στους δρόμους του αγώνα η απάντηση

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η απάντηση του πειραϊκού λαού

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη του Γ. Μανουσογιαννάκη
Με συγκέντρωση, αύριο, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, απαντά ο πειραϊκός λαός στην επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο εργατικό συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, στα πλαίσια της προσπάθειας τρομοκράτησής του. Τη συγκέντρωση διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, μετά την τρομοκρατική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά να απορρίψει την αίτηση του συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη για άρση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, στο πλαίσιο άσκησης του συνδικαλιστικού του δικαιώματος για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών. Ηδη, συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλο, ο οποίος ζήτησε τη συμμόρφωση του συνδικαλιστή στους περιοριστικούς όρους, αναιρώντας «πρώτος και καλύτερος» τον συνδικαλισμό!

Να υπενθυμίσουμε ότι το 1999 οι ναυτεργάτες Ν. Χαρουπάκης και Π. Μάλλης είχαν απευθυνθεί στον Γ. Μανουσογιαννάκη να παρέμβει γιατί ο Γ. Κωνσταντινίδης, πρώην απότακτος του Λιμενικού και νυν ναυτιλιακός πράκτορας, δεν έδινε πίσω λεφτά που του είχε δώσει ο Μάλλης για να του βρει δουλιά. Ο ναυτεργάτης είχε δώσει στον Γ. Κωνσταντινίδη 80.000 δραχμές, όμως στη συνέχεια του ζήτησε άλλες 200.000 δραχμές, πράγμα αδύνατο για τον ναυτεργάτη. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης συνόδευσε τους δύο ναυτικούς στο γραφείο του Κωνσταντινίδη, λέγοντας στον τελευταίο πως, αν δεν επιστρέψει τα χρήματα, θα τον στείλουν στον εισαγγελέα. Ο Κωνσταντινίδης έδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή και μετά από 20 μέρες έκανε μηνυτήρια αναφορά, λέγοντας ότι ο Γ. Μανουσογιαννάκης διά της βίας του απέσπασε την επιταγή.

Ο ανακριτής Π. Αθανασόπουλος και ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα του επέβαλε στον συνδικαλιστή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα μία φορά το μήνα και καταβολή εγγύησης 500.000 δρχ.! Δεν πήραν υπόψη τους, πριν την επιβολή περιοριστικών όρων, τη μοναδική μαρτυρία του Γ. Καβαλιέρη, ο οποίος ήταν μπροστά στο συμβάν και διέψευσε τα όσα ο ναυτιλιακός πράκτορας υποστηρίζει. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την αίτηση του συνδικαλιστή.

Το νέο αυταρχικό κρούσμα, που σημειώθηκε σε βάρος του συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. «Η δίωξη ενάντια στον συνδικαλιστή Γ. Μανουσογιαννάκη αποτελεί μια ακόμη πλευρά της προσπάθειας συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός με θυσίες και πολύχρονους αγώνες», τονίζεται στην ανακοίνωση. Η Δημοκρατική Συσπείρωση συμπαραστέκεται στον διωκόμενο συνδικαλιστή και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει το πισωγύρισμα σε άλλες εποχές.

Την απόφαση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τονίζει: «Η απόφαση του Πλημμελειοδικείου κινείται υπέρ των δουλεμπόρων, που άσκησαν τη δίωξη ενάντια στον συνδικαλιστή ο οποίος χρόνια υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ναυτεργατών, κινείται στα πλαίσια των "τρομονόμων", του περιορισμού των δημοκρατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της τρομοκράτησης των συνδικαλιστών και όσων υψώνουν φωνή αντίστασης στις επιλογές της άρχουσας τάξης». Η Ομοσπονδία απαιτεί να σταματήσει τώρα η δίωξη, «που σηματοδοτεί τα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου για χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, που σήμερα βρίσκεται σε τροχιά αντεπίθεσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ