Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Κεντροαριστερά «διά πάσα νόσον»...

Κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και κατάθεση αιτημάτων συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ κατά το πρότυπο της κυβέρνησης Ζοσπέν! Κατά το δοκούν ερμηνεία των λαϊκών επιταγών και προσταγμάτων για το Ασφαλιστικό και βέβαια εκτόξευση καταγγελτικών «πυροτεχνημάτων» εναντίον του ΚΚΕ. Λίγο απ' όλα περιείχε η συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ερμαιο μιας ομάδας στελεχών ο Σημίτης!

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, που απηχούν τις απόψεις σύσσωμης της ηγεσίας του κόμματός του, η στάση των εργαζομένων της χώρας σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό «αξιώνει ειλικρινή διάλογο, διευκολύνει το διάλογο...»!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συμβουλεύει την κυβέρνηση τάχιστα να «αλλάξει γραμμή πλεύσης και να προχωρήσει σε τομές που θα επιτρέπουν την προοδευτική ανασύνθεση του πολιτικού μας συστήματος». Επιπροσθέτως, της επιρρίπτει μεγάλη ευθύνη για τη μεταστροφή της κοινωνίας προς την κεντροδεξιά, λέγοντας: «Η απουσία προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης οδηγεί μοιραία στην αναζήτηση απλώς καλύτερου διαχειριστή», και σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του πως «η σημερινή ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά προτιμά το ενδεχόμενο να παραδώσει στη Δεξιά».

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί εκείνο το σημείο της συνέντευξης όπου ο Ν. Κωνσταντόπουλος αποενοχοποιεί τον Κ. Σημίτη, παρουσιάζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως έρμαιο μιας ομάδας στελεχών. Αναφέρει επί λέξει: «Αδικεί τον εαυτό του ο κ. Σημίτης. Κι αυτοί που τον καλούν να παίξει αυτό το ρόλο, πολύ φοβάμαι ότι τον παγιδεύουν, όντας οι ίδιοι εγκλωβισμένοι στον επαγγελματισμό της εξουσίας»!!!

Υπάρχει και «καλό» και «κακό» ΠΑΣΟΚ...

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης καταγράφεται η αγωνία του προέδρου του ΣΥΝ να πείσει πως το κυβερνών κόμμα διαχωρίζεται σε «καλό» και «κακό», ίσως γιατί έτσι καθίστανται πιο εύπεπτες οι δικές του «επιθέσεις φιλίας» προς το ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά σημειώνει πως «σέβομαι την κριτική αγωνία κυβερνητικών στελεχών, που αναρωτιούνται για το πού και πώς πηγαίνουν, για το τι θέλουν και πού στηρίζονται οι διάφορες κυβερνητικές επιλογές. Υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι που χωρίς περίσκεψη και αιδώ εξακολουθούν να παριστάνουν τους χαρισματικούς, τους προορισμένους από την... ιστορία!!!»...

Ωστόσο, η πρόταση για «διάλογο και συνεργασία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης» και για «αναζήτηση και στην Ελλάδα του προγραμματικού κυβερνητικού μοντέλου Ζοσπέν», απευθύνεται σε όλο το ΠΑΣΟΚ!

Σε ό,τι αφορά, επίσης, την κοινή δράση των δυνάμεων που προσδιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρει: «Είναι πρωτοβουλία που δείχνει ωρίμανση και θέληση να βγούμε ο καθένας από την άποψή του, να συναντηθούμε, να ψάξουμε τα κοινά προβλήματα και να συντονίσουμε τη δράση μας».

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και «αριστερούς του Χώρου»

Κάνει όμως ένα βήμα παραπέρα από το «δράση πάνω στο πρόβλημα», λέγοντας πως «αναζητούμε να δώσουμε απαντήσεις στο νέο δογματισμό του φιλελεύθερου μονόδρομου και των δήθεν αναγκαστικών επιλογών του. Βρισκόμαστε όμως στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Ετσι, δεν αποκλείει μια γενικευμένη συνεργασία, αφού σε σχετικό ερώτημα απαντά: «Δεν μπορώ να προδικάσω τη δυναμική που αναπτύσσεται ούτε να αποκλείσω τίποτε. Το κυρίως ζητούμενο είναι κοινή δράση σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα». Ούτε κρύβει πως η πρόσκληση απευθύνεται και στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας «είναι μια ανοιχτή πρωτοβουλία. Θέλουμε να έρθουν κι άλλοι και από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και της παραδοσιακής Αριστεράς».

Σπεύδει δε να δώσει εξηγήσεις σε όσα στελέχη του ΣΥΝ αντιδρούν στο «άνοιγμα» στην «αριστερά», λέγοντας πως «δεν κλείνουμε το μάτι σε κανένα. Μιλάμε ανοιχτά προς όλους. Δεν ψάχνουμε για αντικυβερνητικά μέτωπα, αριστερούς πόλους. Δε χαριεντιζόμαστε με τη διαπλοκή, δεν κάνουμε θεατρινισμούς φιλοφρονήσεων με την κυβέρνηση. Στην εκλογική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα κομματικά κυβερνητικά στελέχη υπάρχει έντονος προβληματισμός»!

Και οι τετριμμένες αντι-ΚΚΕ κορόνες...

Και τέλος, μια επανάληψη τετριμμένων και σαθρών κατηγοριών εναντίον του ΚΚΕ, για το οποίο λέει: «Το ΚΚΕ προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Είναι γνωστό πως σε ό,τι δεν ελέγχει, δε συμμετέχει. Δεν είναι ο ΣΥΝ που διοργανώνει ξεχωριστές πορείες και συγκεντρώσεις. Μπορεί, εφόσον θέλει, να διαπιστώσει αν στα πλαίσια του "Χώρου" υπάρχει έστω και ένας που αποσκοπεί στην πολιτική του κηδεμονία. Εάν αυτή η κατηγορία απευθύνεται από επίσημα χείλη, θα πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και γιατί προέρχεται από το ΚΚΕ, όπως μου λέτε, και γιατί αφορά τον Συνασπισμό. Αγνοούν άραγε κάποιοι ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί; Ο ΣΥΝ πορεύεται ανάμεσα στους αφορισμούς του ΚΚΕ ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αριστερά (;) αλλά και στα συνθήματα του κ. Σημίτη ότι δεν έχει λόγο και ρόλο ο ΣΥΝ, γι' αυτό πρέπει να διεμβολιστεί διά του κεντροαριστερού παραγοντισμού»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ