Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΛΥΦΑΔΑ
Σκάνδαλο πέντε Αστέρων!

Υπουργείο Πολιτισμού, ΥΠΕΧΩΔΕ, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και δασάρχης Πειραιά είναι τα πέντε κομμάτια που συνθέτουν το σκάνδαλο παραχώρησης στην εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ του δάσους των 278 στρεμμάτων στα Αστέρια της Γλυφάδας. Για όλα αυτά είχε ενημερωθεί και ο Δήμος Γλυφάδας...

Μια απόφαση, για την οποία ένας υπάλληλος διορισμένος από την κυβέρνηση, διώκεται ποινικά και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, υποστηρίζει διάταξη σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ!

Πρόκειται για την υπόθεση των Αστεριών της Γλυφάδας. Το δάσος των 278 στρεμμάτων, που ο δασάρχης Πειραιά Ηλ. Καραγεώργος χαρακτήρισε ως "χορτολιβαδική έκταση", προκειμένου η εταιρία ΕΣΤΡΕΛΙΑ ΑΕ να κατασκευάσει εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις και να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Η αποκάλυψη του "Ρ" (12.1.99) για την απόφαση του Δασάρχη είχε προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα Γρ. Πεπονή,ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη με την κατηγορία της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα, ο "Ρ" αποκαλύπτει όσα συνέβησαν πριν μπει η υπογραφή του δασάρχη, με την οποία "σφραγίστηκε" το σκάνδαλο. Και ακόμα πώς, η ίδια πράξη, η έγκριση δηλαδή του δασάρχη να καταστρέψει η ΕΣΤΡΕΛΙΑ το δάσος, προβλέπεται σε Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο καθορίζονται οι χρήσεις γης κατά μήκος της παραλίας από το Φάληρο μέχρι το Κορωπί!Για να γίνει αυτό, μεσολάβησαν δύο υπουργεία και δύο οργανισμοί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Πολιτισμού, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Ολα τα στοιχεία έχει συμπεριλάβει ο ΟΡΣΑ σε έγγραφό του, το οποίο είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Πώς "έστησαν" το σκάνδαλο

Στο πλαίσιο μελέτης που εκπόνησε ο ΟΡΣΑ και ολοκλήρωσε το 1997, με στόχο την έκδοση ΠΔ για τις χρήσεις γης στην παραλία, προβλεπόταν η απαγόρευση επέκτασης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στην περιοχή Αστέρια της Γλυφάδας. Επέτρεπε μόνον την επισκευή τους για λόγους χρήσης και υγιεινής. Ολόκληρη η πρόταση, εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ στις 16.7.1997 και συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο ΠΔ που εστάλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, ο Οργανισμός στήριξε τότε, την απόφαση απαγόρευσης, σε σχετική γνωμοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού που χαρακτήριζε το χώρο στο σύνολό του "ως αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος χρήζει απόλυτης προστασίας".

Πώς γίνεται όμως ενάμιση χρόνο μετά, στις 9.12.98,ο ίδιος φορέας, ο ΟΡΣΑ, να επιτρέπει την επέκταση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, σε βαθμό μάλιστα που να συντελείται τεράστια οικολογική καταστροφή; Παραθέτουμε ακριβώς όσα μεσολάβησαν, τα οποία περιγράφει ο ίδιος ο ΟΡΣΑ στο έγγραφό του.

Πού έκαναν αυτοψία;

Περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη απαγορευτική απόφαση του Οργανισμού, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού διαβιβάζει στον ΟΡΣΑ, αίτηση της εταιρίας ΕΣΤΡΕΛΙΑ (5.8.97) με φάκελο δικαιολογητικών για έγκριση περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση και εκσυγχρονισμό των λουτρικών εγκαταστάσεων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στα Αστέρια Γλυφάδας. Την επέκταση δηλαδή του συγκροτήματος κατά 594 κλίνες με συνολική δυναμικότητα 850 κλινών. Το αίτημα όμως σκοντάφτει - προς το παρόν- στην απαγόρευση της επέκτασης των εγκαταστάσεων που έχει ήδη αποφασίσει η ΕΕ του ΟΡΣΑ. Ο Οργανισμός γνωμοδοτεί (μάλλον αρνητικά) για τους περιβαλλοντικούς όρους και τις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις.

Μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, η ΕΣΤΡΕΛΙΑ "χτυπά την πόρτα" του υπουργείου Πολιτισμού.Υποβάλλει και εκεί αίτηση για να της επιτραπεί "ο εκσυγχρονισμός και επέκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΑΣΤΕΡΙΑ σε φάσεις". Και εδώ είναι η αρχή του σκανδάλου...

Ο υπουργός Πολιτισμού, με απόφασή του, εγκρίνει κατ' αρχήν την έναρξη κατά φάσεις των εργασιών επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού συγκροτήματος... Τη δική του υπογραφή στο σκάνδαλο βάζει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού μετά από δική του γνωμοδότηση (3.2.98) εκδόθηκε η σχετική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού.

Τι κοινό έχει η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με αυτή του δασάρχη; Και οι δύο πάρθηκαν μετά από αυτοψία στο χώρο και δεν είδαν το δάσος... (σ.σ. σε ποιο μέρος έγινε άραγε η... αυτοψία;).

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ κοινοποίησε στον ΟΡΣΑ θεωρημένη αρχιτεκτονική μελέτη επέκτασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, στην οποία φαινόταν και το περιβαλλοντικό έγκλημα (το σχετικό χάρτη δημοσίευσε ο "Ρ" στις 3.2.99). Ολα αυτά στις 14.4.98 τίθενται υπόψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ. Και ο ΟΡΣΑ τα κοινοποιεί και στο Δήμο Γλυφάδας...

Απόλυτος συγχρονισμός

Μετά από αυτή την απόφαση του ΥΠΠΟ και ο ΟΡΣΑ αλλάζει την απόφασή του! Και όχι μόνο αυτό. Τώρα, ο Οργανισμός ισχυρίζεται στην απόφασή του ότι"εμφανίζεται ως αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων με λειτουργίες που θα προσφέρουν βιωσιμότητα στο υπάρχον ξενοδοχειακό συγκρότημα, υπό την προϋπόθεση ότι τόσο ο αριθμός των νέων εγκαταστάσεων όσο και η έκτασή τους και χωροθέτησή τους να περιοριστούν στα εντελώς απαραίτητα (;) ώστε να μη θιγεί το σημερινό πευκοδάσος". Ετσι, αποδεικνύεται και το τι τους ενδιέφερε στην πραγματικότητα. Ποια αρχαία και περιβάλλον; Υπεράνω όλων η βιωσιμότητα της επιχείρησης και το κέρδος των επιχειρηματιών. Φοβερά πράγματα!

Μάλιστα, ο ΟΡΣΑ δικαιολόγησε την απόφασή του, κάνοντας επίκληση και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων" λέει η απόφαση!

Επειδή όμως το τέλειο έγκλημα πρέπει να έχει και ένα καλό άλλοθι, έξι μέρες πριν την απόφαση της ΕΕ του ΟΡΣΑ, και συγκεκριμένα στις 3.12.98, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ - όπως έχει αποκαλύψει ο "Ρ" - το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο, στο οποίο με "φωτογραφική διάταξη", ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης,εξαιρούσε τις τεχνητές δασικές φυτείες (δηλαδή και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις) από την κατάρτιση δασικών χαρτών και την προστασία από τη δασική νομοθεσία.

Και από τις 20.11.98 ο δασάρχης Πειραιά είχε προλάβει να χαρακτηρίσει την έκταση χορτολιβαδική. Απόλυτος συγχρονισμός... Που σ' αυτή την περίπτωση, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άριστα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών Δασκαλόπουλου, Αλαμανή και Χιόνη, ιδιοκτητών των "Αστεριών"...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ