Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - Μ. ΝΙΜΙΤΣ
Συνάντηση στο φόντο μονοπωλιακών συμφερόντων

Συνάντηση με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες Ελλάδας - ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς, είχε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Ο Μ. Νίμιτς προηγούμενα ήταν στα Σκόπια, όπου είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Οπως δήλωσε ο Μ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Ελληνας υπουργός τού ζήτησε να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις επί του ζητήματος. Ο Μ. Νίμιτς πρόσθεσε ότι δεν κομίζει κάποια καινούργια πρόταση, αλλά στο παρελθόν έχει προτείνει κάποιες ιδέες που απορρίπτονταν από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που η επίλυσή του ενδιαφέρει πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και τη γερμανική, όπως προέκυψε από την τελευταία συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, πριν από ένα χρόνο. Θεωρείται ότι η Α. Μέρκελ, εκφράζοντας ανησυχίες και ζητούμενα γερμανικών μονοπωλίων που έχουν τοποθετηθεί στα Βαλκάνια, πιέζει να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα στην περιοχή, να καταλαγιάσουν οι εστίες έντασης (σε Κόσσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ) προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη δραστηριοποίηση και κερδοφορία τους.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μία χρήσιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μ. Νίμιτς, με τον οποίο, όπως σημείωσε, έχουν μία μακρά και πολυετή σχέση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ