Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων

Σήμερα ανακοινώνονται τα τελευταία ονόματα για την Κομισιόν

Το καλύτερο δυνατό πόστο στην Κομισιόν για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων της χώρας της επιδιώκει κάθε κυβέρνηση της λυκοσυμμαχίας

Eurokinissi

Το καλύτερο δυνατό πόστο στην Κομισιόν για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων της χώρας της επιδιώκει κάθε κυβέρνηση της λυκοσυμμαχίας
Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες ορισμού των υποψήφιων επιτρόπων των κρατών - μελών στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα χαρτοφυλάκια που θα διεκδικήσει κάθε χώρα, πεδίο έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, στην προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να εξυπηρετήσει από καλύτερα πόστα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της.

Τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώθηκε η φημολογία που ήθελε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, να στέλνει στις Βρυξέλλες ως επίτροπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φρ. Ολάντ ανακοίνωσε στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την απόφασή του αυτή, καθώς και την επιθυμία του να λάβει ο Μοσκοβισί μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων, μαζί με τη θέση - κλειδί του επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το ευρώ.

Τα σχέδιά του αυτά φαίνεται να σκοντάφτουν ωστόσο στις επιφυλάξεις της Γερμανίας: Το Βερολίνο δεν καλοβλέπει την ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της διαβόητης «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στην ΕΕ, με δεδομένο ότι το Παρίσι έχει ήδη ζητήσει δύο φορές πρόσθετο χρόνο για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και πρωτοστατεί στις προσπάθειες για «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας επιδιώκοντας ουσιαστικά ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, που θα απελευθερώσει κονδύλια για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σφήνα στις επιδιώξεις Γαλλίας και Γερμανίας μπαίνει (και) η βρετανική κυβέρνηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, πρότεινε για επίτροπο της χώρας του τον πρώην ηγέτη της Βουλής των Λόρδων, Τζ. Χιλ, και επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν. Κατά διαρροές, η Βρετανία θέλει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ζήτημα που την φέρνει σε αντιπαράθεση με το Βερολίνο καθώς κάθε πλευρά προκρίνει διαφορετικά ενεργειακά μείγματα: Ενίσχυση του ευρωατλαντικού άξονα και σε αυτό το ζήτημα, το Λονδίνο - διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας (και καυσίμου) με τη Μόσχα, το Βερολίνο.

Εξάλλου, οι θέσεις που έχει πάρει ο Τζ. Χιλ στο βρετανικό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι αντιτίθεται σε μια βαθύτερη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αλλά δεν θεωρείται «ακραίος ευρωσκεπτικιστής». Ο δε Ντ. Κάμερον έχει δεσμευτεί στο εσωτερικό της χώρας να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ και να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα το 2017 όσον αφορά την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο έτος.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ως επίτροπο της χώρας τον νυν υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, και επιδιώκει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ. Στα σχέδια αυτά φέρεται να έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ωστόσο λέγεται ότι πιθανόν την ίδια θέση διεκδικούν και σκανδιναβικές χώρες.

Η προθεσμία ορισμού υποψήφιου επιτρόπου επισήμως εκπνέει σήμερα, οπότε και αναμένεται να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους και οι Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία.

Κατά το τυπικό, οι υποψήφιοι επίτροποι προβαίνουν σε ομιλία επιβεβαίωσης της υποψηφιότητάς τους στο Ευρωκοινοβούλιο και διεκδικούν εκεί ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβρη. Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα το Νοέμβρη.

Ανοιχτά και άλλα πεδία αντιπαραθέσεων

Σημειωτέον, άλλο ένα ανοιχτό πεδίο αντιπαραθέσεων είναι ο ορισμός του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (το συμβούλιο των ηγετών των κρατών - μελών) και του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας. Η θητεία του νυν προέδρου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λήγει το Δεκέμβρη και έχει ξεκινήσει ήδη «διαβουλεύσεις» με τις κυβερνήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία για θητεία δυόμισι ετών και δυνατότητα μιας ανανέωσης. Ως πιθανή διάδοχος έχει ακουστεί η Δανή πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.

Με ψηφοφορία εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδική πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν εκλέγεται και ο ύπατος εκπρόσωπος με θητεία πέντε ετών. Η θητεία της τωρινής ύπατης εκπροσώπου, Κ. Αστον, λήγει τέλη Οκτώβρη. Για τη θέση αυτή, η ιταλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ προωθεί την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, Φ. Μογκερίνι, ή τον Μ. Ντ' Αλέμα. Λέγεται ότι στην υποψηφιότητα Μογκερίνι αντιτίθενται κυρίως ανατολικές χώρες της ΕΕ (Πολωνία και βαλτικές) καθώς τη θεωρούν «φιλορώσο» και αντιπροτείνουν τη Βουλγάρα επίτροπο Κρ. Γκεοργκίεβα.

Μια συζήτηση έχει ανοίξει και για την προεδρία του Γιούρογκρουπ (το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης). Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γ. Ντάισελμπλουμ, όπως και ο Φινλανδός Ολι Ρεν, νυν επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν τη λήξη της θητείας του, τον Ιούνη του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ