Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΔΝΤ
Απελευθέρωση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων

Καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για τη λεγόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι αποφάσεις για την «ελάφρυνσή» του, μέσω μείωσης των επιτοκίων των δανείων ή/και αύξησης της περιόδου αποπληρωμής. Η ΕΕ και οι άλλοι δανειστές μεταθέτουν τη συζήτηση και τις σχετικές αποφάσεις στο φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, όποια «διευθέτηση» και αν αποφασιστεί, θα εξυπηρετήσει την απελευθέρωση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι το μάρμαρο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σημειώνοντας ότι η μελέτη «βιωσιμότητας» του χρέους θα γίνει με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και τις εκτιμήσεις για εκείνο του 2014, επισήμανε πως «το πρώτο βήμα, λοιπόν, που θα πρέπει να κάνουμε είναι, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τον Σεπτέμβρη, να αξιολογήσουμε αν αυτοί οι δύο αριθμοί θα πυροδοτήσουν οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή δεν θα κρίνω αν χρειάζεται ή όχι ελάφρυνση του χρέους ή τι μορφή θα λάβει η υποστήριξη των Ευρωπαίων». Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, «η σειρά λοιπόν θα είναι πρώτα η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης, μετά η αξιολόγηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους και αν οι αριθμοί θα θέσουν σε εφαρμογή τη δέσμευση των Ευρωπαίων, και στη συνέχεια τι μορφή θα λάβει αυτή. Αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά».

Στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, επανέλαβε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης «να οδηγηθούμε σύντομα στη διαπραγμάτευση για το χρέος, προκειμένου αυτό να ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο». Εκτίμησε ότι έτσι «θα έρθουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας»...

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης για καλλιέργεια εντυπώσεων γύρω από την περιλάλητη μεταφορά των «παζαριών» με την τρόικα από την Αθήνα στο Παρίσι, η Σ. Βούλτεψη επέμεινε ότι «πρόκειται για θέμα ουσίας: Δείχνει ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών της εταίρων».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα, μαζί με τους επικεφαλής των ομάδων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, θα συναντηθεί αρχές Σεπτέμβρη στο Παρίσι «με τους υπουργούς των οικονομικών υπουργείων» και πρόσθεσε ότι «η συνάντηση θα συμβάλει στο να εντοπισθούν τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα».

Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για τα συμφέροντα των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, σε συνέχεια της προχτεσινής υπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του προεδρείου του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το πρωί συνεδριάζει στο υπουργείο Ανάπτυξης η λεγόμενη «Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική».

Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης, αλλά και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Λοβέρδος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ. Παπαγεωργίου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Ερευνας & Τεχνολογίας, Χρ. Βασιλάκος,«λόγω αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων που θα συζητηθούν», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από τον ΣΕΒ θα παραβρεθούν ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, ο επίτιμος πρόεδρος, Δ. Δασκαλόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Ευ. Μυτιληναίος, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Γ. Κυριακού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, «στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται οι πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ