Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΟΣ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΦΑΝΤΟΥ
Δεν είναι προς όφελος του λαού η ιδιωτικοποίηση

«Η ιδιωτικοποίηση του Γκολφ Αφάντου όφελος θα φέρει μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν, ενώ επιφυλάσσουν σκληρή εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και ανάλογες συνέπειες στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής», εκτιμά η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι δύο εταιρείες είναι πλέον οι ιδιοκτήτες της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο, που βγήκε σε πλειστηριασμό από το ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρεία «M.A. Angelidades Inc.» πήρε έναντι 26.900.000 ευρώ το Golf στα Βόρεια Αφάντου και η εταιρεία «TN Aegean SUN INVESTMENTS LIMITED» του κυπριακού ομίλου Νικολαΐδη πήρε έναντι 15.200.000 ευρώ το κτήμα όπου στεγαζόταν η «Φωνή της Αμερικής» στα Νότια Αφάντου.

Το σύνολο του ιδιωτικοποιημένου πλέον οικοπέδου έχει συνολική επιφάνεια 1.858.000 τ.μ. περίπου. Μέρος της ιδιοκτησίας (450.000 τ.μ.) περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών που σχεδιάστηκε από τον Donald Herradine και είναι σε λειτουργία από το 1973. Το ακίνητο είναι παραθαλάσσιο και εκτείνεται σε ακτογραμμή μήκους 7 χλμ. περίπου.

Με αφορμή τις εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση των Αφάντου η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ λίγες μέρες πριν σε ανακοίνωσή της σημείωνε:

«Στην πρόσφατη ημερίδα, στις 18 Ιουλίου 2014 στο Ακταίον, με θέμα "Ιδιωτικοποιήσεις - Ανάπτυξη για ποιον;", που διοργάνωσε η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, η Λίλα Καφαντάρη επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου, στην τοποθέτησή της, έκανε ξεκάθαρο ότι: Από τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, των αεροδρομίων, της Ενέργειας, των μεταφορών, του νερού, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και άλλων, κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, που θα αυξήσουν τα ήδη υπέρογκα κέρδη τους.

Ενα από τα κυρίαρχα επιχειρήματα των υποστηρικτών των ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι αυτές οδηγούν στην αξιοποίηση και την ανάπτυξη. Το ερώτημα που τίθεται και πάλι είναι τι είδους αξιοποίηση και ανάπτυξη για ποιον;

Στο περιβάλλον του εργασιακού μεσαίωνα, της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας, στην επέκταση της μαθητείας, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στην καταπάτηση του αιγιαλού, στη μετατροπή των παραλιών σε περιοχές με μπετόν, στην εκμετάλλευση των λιμανιών και των αεροδρομίων από το κεφάλαιο, τι έχει να κερδίσει ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια;

Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπόσχεται ο καπιταλισμός.

Μια άλλη επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται είναι αυτή του ξεπουλήματος. Οχι στο ξεπούλημα λένε, με κύριο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αντιτίθενται στην "αξιοποίηση", στην επιχειρηματικότητα και μάλιστα την υγιή. Μα, η υγιής επιχειρηματικότητα είναι αυτή που αναπτύσσεται μέσα από όλο το νομοθετικό πλαίσιο που προαναφέρθηκε και που έχει σχεδιαστεί και θεσμοθετηθεί, ακριβώς για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η έννοια του ξεπουλήματος παραπέμπει στην ποσότητα των χρημάτων που θα πάρουμε από την ιδιωτικοποίηση. Είναι όμως ζήτημα ποσότητας χρημάτων; Αν πουληθούν ακριβότερα μέσα από μια καλύτερη διαπραγμάτευση, θα είμαστε ικανοποιημένοι; Η όλη λογική του επιχειρήματος αυτού βρίσκεται στον καλύτερο ή χειρότερο διαχειριστή αυτού του συστήματος, δηλαδή στο ποιος θα βγάλει λάδι το σάπιο καπιταλισμό.

Ξεκάθαρα το ΚΚΕ τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με όποια μορφή και αν αυτή πραγματοποιηθεί. Δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γι' αυτό και η ιδιωτικοποίηση του Γκολφ Αφάντου όφελος θα φέρει μόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν, ενώ επιφυλάσσουν σκληρή εκμετάλλευση στους εργαζόμενους και ανάλογες συνέπειες στους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ