Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»
Η διαφθορά παράγεται από το ίδιο το σύστημα

Την πραγματική αιτία του φαινομένου και την πολύπλευρη αξιοποίησή του ενάντια στο λαό ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης

Την ίδρυση «Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς», ως τμήματος διεθνούς οργανισμού, προβλέπει συμφωνία που ήρθε την Τρίτη για κύρωση στη Βουλή. Μιλώντας στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για τη συγκεκριμένη συμφωνία ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι για τη διαφθορά δεν φταίνε οι ελλιπείς θεσμοί, αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η λειτουργία του κράτους που εξυπηρετεί αυτό το σύστημα. Η λειτουργία του αστικού κράτους - τόνισε - παράγει και αναπαράγει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Και υπενθύμισε ότι πολύ συχνά οι υπαρκτές περιπτώσεις διαφθοράς και σκανδάλων αξιοποιούνται για να συρρικνώνονται ή και να καταργούνται παροχές προς το λαό, για να παίρνονται ακόμη πιο αντιδραστικά μέτρα.

«Τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «και όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, αλλά επίσης και η επιθετικότητα του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας, και κάθε χώρας, με επίθεση ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, όσο βέβαια και στο διεθνές επίπεδο με επεμβάσεις στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων της μεταφοράς της Ενέργειας, τόσο αυξάνεται η προπαγάνδα ότι η αιτία της κρίσης είναι η διαφθορά, τα σκάνδαλα και όλα όσα ακούμε. Το ζούμε στη χώρα μας πολύ έντονα, αλλά δεν πρόκειται για ένα εγχώριο φαινόμενο, αλλά για ένα διεθνές φαινόμενο.

Διάφοροι αστικοί θεσμοί δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα για την πάταξη της διαφθοράς: Ανεξάρτητη Αρχή και Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, Ειδικός Εισαγγελέας Διαφθοράς, πρόγραμμα "ΔΙΑΥΓΕΙΑ", όπου αναρτώνται όλες οι δαπάνες, επέκταση του "πόθεν έσχες" σε μεγάλη γκάμα δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αλλά και άλλες πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες των ελληνικών κυβερνήσεων. Πρώην κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται στη φυλακή με πολυετείς ποινές κάθειρξης ή είναι υπόδικοι για σκάνδαλα χρηματισμού και άλλα. Παρ' όλα, όμως, αυτά τα θεσμικά μέτρα, η διαφθορά όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται, όπως επισημαίνεται και σε πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της Ιταλίας, όπου "ξηλώθηκαν" 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι και ένας πρώην πρωθυπουργός μπήκε στη φυλακή, για να έρθει αργότερα στην εξουσία η προσωποποίηση της διαφθοράς, ο Μπερλουσκόνι.

Δεν φταίνε, λοιπόν, οι ελλιπείς θεσμοί αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η λειτουργία του κράτους που εξυπηρετεί αυτό το σύστημα. Η λειτουργία, δηλαδή, του αστικού κράτους που παράγει και αναπαράγει τα φαινόμενα της διαφθοράς. Να σημειώσουμε ότι πολύ συχνά οι υπαρκτές περιπτώσεις διαφθοράς και σκανδάλων αξιοποιούνται για να συρρικνώνονται ή και να καταργούνται παροχές και υπηρεσίες προς το λαό και τους εργαζόμενους, για να παίρνονται ακόμη πιο αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του λαού».

Εργαλείο επιχειρηματικών συμφερόντων

«Χαρακτηριστική περίπτωση», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «είναι ο τομέας της Υγείας, στον οποίο αναφέρθηκε και ο υπουργός ότι είναι ένας τομέας όπου η διαφθορά είναι πολύ μεγάλη. Οντως, τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι μεγάλη, στην περίπτωση της Υγείας έχουμε τα φάρμακα, το χρηματισμό ανώτατων δημόσιων υπαλλήλων, γιατρών. Αυτά αξιοποιήθηκαν, κατά κόρο, για βίαιες περικοπές, για να αφαιρεθούν δικαιώματα και να πεθαίνει σήμερα όποιος δεν έχει να πληρώσει.

Μία ακόμα περίπτωση είναι η σχεδιαζόμενη ωμή παρέμβαση στα οικονομικά των κομμάτων, με πρόφαση την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαφάνεια στα οικονομικά τους κ.τ.λ. Ενας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο William Path, έγραφε για την Αμερική ότι ο έλεγχος της διαφθοράς έχει μετατραπεί σε εργαλείο επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι γνωστό πως ο Μπιλ Κλίντον στηριζόταν στις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, της νέας οικονομίας, ο Τζορτζ Μπους από την πολεμική και πετρελαϊκή βιομηχανία και μάλιστα οι ανώτατοι δικαστές των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει πως η χρηματοδότηση ενός υποψηφίου στις εκλογές από επιχειρήσεις αποτελεί μια μορφή ελευθερίας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη».

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο

«Τα υπαρκτά φαινόμενα της διαφθοράς», συνέχισε ο Χρ. Κατσώτης, «οφείλονται στη σαπίλα του ίδιου του συστήματος που υπερασπίζονται με σθένος οι δήθεν πολέμιοι της διαφθοράς, αξιοποιούνται τόσο για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη διαφθορά, όσο και για την εφαρμογή ακόμη πιο αντεργατικών και αντιδραστικών μέτρων.

Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο. Εάν παρακολουθήσει κανείς τις προεκλογικές εκστρατείες των αστικών κομμάτων σε μια σειρά καπιταλιστικές χώρες, αναπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες, θα βρει πολλά παραδείγματα υποσχέσεων για πάταξη της διαφθοράς. Το Κόμμα μας δεν υποτιμά την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, γι' αυτό και έχει κατά καιρούς προτείνει μια σειρά από άμεσα μέτρα, μείωσης των ανάλογων φαινομένων, όπως είναι η ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών, των τίτλων του Δημοσίου και των υπόλοιπων χρηματοοικονομικών προϊόντων, έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού και επιχειρηματικού απορρήτου, στα οποία όμως διαχρονικά οι κυβερνήσεις κωφεύουν για να μη θιχτούν η "αγία επιχειρηματικότητα" και τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τελευταία, η καταπολέμηση της διαφθοράς αξιοποιείται όλο και περισσότερο ως πρόσχημα και μοχλός για την επέμβαση στα οικονομικά άλλων χωρών, στο πλαίσιο των αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών, με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης ή και για τη συνέχιση της στρατιωτικής επέμβασης με άλλα μέσα. Να σας θυμίσω τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ. Και εκεί υποτίθεται ότι πήγαν για να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά.

Από τη σύμβαση οφείλουμε να ξεχωρίσουμε ορισμένα σημεία. Αναφέρθηκε και εδώ προηγουμένως ότι θα δέχεται εθελοντικές εισφορές από τον ιδιωτικό τομέα και χορηγούς και ότι μέλη της Ακαδημίας δεν θα είναι μόνο κράτη, αλλά και διεθνείς οργανισμοί, δηλαδή μπορεί να είναι και το ΝΑΤΟ ένας οργανισμός που θα επιχορηγεί την Ακαδημία κατά της διαφθοράς».

Καταλήγοντας, ο Χρ. Κατσώτης δήλωσε ότι το ΚΚΕ επιφυλάσσεται για την κύρωση της σύμβασης και θα ψηφίσει «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ