Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα Παρίσια... και η στρατηγική σύγκλιση

Την ώρα που στις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούσε η συζήτηση για το αν τα παζάρια με την τρόικα θα συνεχιστούν στο Παρίσι ή στην Αθήνα, αν οι επαφές στη Γαλλία θα είναι «προπαρασκευαστικές» ή το «κυρίως πιάτο», το προεδρείο του ΣΕΒ ανέβαινε την Τρίτη τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου για την υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την παραπέρα στήριξη των βιομηχάνων.

Στο τραπέζι έπεσαν όλα τα ζητήματα που «καίνε» το εγχώριο κεφάλαιο: Η διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και συνακόλουθα η εξασφάλιση της «ρευστότητας» των ντόπιων μονοπωλίων, με παραπέρα «στοχευμένη χρηματοδότηση» των «καλών επιχειρήσεων». Το «ενεργειακό κόστος» και η επιτάχυνση του σχετικού κυβερνητικού πακέτου ενισχύσεων που «σκοντάφτει» σε ενδοαστικούς ανταγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδας. Η δημιουργία προϋποθέσεων για νέες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων. Συνολικότερα τα θέματα του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», με πρώτο θέμα στη λίστα την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Τρέχοντας» όλα τα παραπάνω ζητήματα, τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν μετά τη σύσκεψη να διαβεβαιώσουν ότι στρατηγικός στόχος τους είναι η παραπέρα στήριξη των βιομηχάνων και... ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να γκρινιάξει, μέσω της χτεσινής «Αυγής», ότι «η σύσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα»!

Ετσι είναι: Καλές οι κοκορομαχίες για... τα Παρίσια, όταν όμως μιλάμε για τις εξετάσεις απέναντι στο κεφάλαιο, η σύγκλιση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μάτι!

Ηδη μετά τη σύσκεψη της Τρίτης, το υπουργείο Εργασίας «διέρρευσε» την προετοιμασία για νέες μειώσεις κατά 1% στις εργοδοτικές εισφορές, με «αντάλλαγμα» τάχα να δοθεί κάτι από τα υπέρογκα χρωστούμενα των βιομηχάνων στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι νέες μειώσεις θα προστεθούν στις μειώσεις ύψους 5% που έχουν γίνει ήδη στις εργοδοτικές εισφορές, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

Οσο για το «ενεργειακό κόστος» των βιομηχάνων, είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε μέτρα που οδηγούν σε νέες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των λεγόμενων ενεργοβόρων βιομηχανιών. Μέσω της περιβόητης «διακοψιμότητας», θα παρέχεται ρεύμα με ακόμα χαμηλότερη χρέωση στους βιομηχάνους, με «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ να μπορεί να διακόπτει ή να περιορίζει την παροχή όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος...

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την παραπέρα στήριξη των εγχώριων βιομηχάνων και το «τρέχει» με στοχοπροσήλωση, όπως τους διαβεβαίωσε άλλωστε και πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ: Επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, διατήρηση των «πρωτογενών πλεονασμάτων», ενίσχυση ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, προσέλκυση κεφαλαίων με «σταθερό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον», προσανατολισμός «στη μεγάλη αγορά του εξωτερικού» κ.ά.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των βιομηχάνων το γνωρίζει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλος ο λόγος που «γκρινιάζει», βάζοντας στο χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» για τη σύσκεψη τίτλο «Βιομηχανική πολιτική: Να 'χαμε, να λέγαμε...» (!) και αναφέροντας μέσα στο θέμα ότι «χωρίς αποτέλεσμα πέραν της... "αλληλοκατανόησης" μεταξύ των δύο πλευρών έληξε η διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου». Είναι γιατί προσπαθεί να αποδείξει ότι ο ίδιος θα μπορούσε να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και γιατί επιχειρεί να «πατήσει» και πάνω σε αντιθέσεις στο εσωτερικό της ίδιας της αστικής τάξης.

Η στρατηγική σύγκλιση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη του κεφαλαίου επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχίζεται ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης. Οπως και να ονομαστούν τα σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων δεν μπορούν παρά να «πατούν» πάνω στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Καμία αυταπάτη: Τίποτα θετικό δεν μπορεί να προκύψει από τη στοίχιση του λαού πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ