Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Ρεθύμνου

Κάλεσμα στους χιλιάδες εργαζόμενους του νομού, που απασχολούνται σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, να γυρίσουν την πλάτη στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου, «να τους τιμωρήσουν αλλάζοντας τους συσχετισμούς μέσα στα σωματεία, να μπουν μπροστά στους αγώνες, διεκδικώντας και παλεύοντας για καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους», απευθύνει η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ.

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου κάλεσαν γραπτά το προεδρείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να παρθούν αποφάσεις για δράσεις και μέτρα απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Να σημειωθεί ότι σε έναν κατεξοχήν «τουριστικό» νομό, το ΔΣ δεν έχει συνεδριάσει ούτε μια φορά από τη σύσταση του προεδρείου μετά τις εκλογές (9/4/2014).

Μια βδομάδα μετά το αίτημα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν είχε απαντήσει ακόμα στο αίτημα. Κι αυτό όταν η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο νομό, στο νησί και συνολικά στη χώρα «χτυπάει κόκκινο». Συγκεκριμένα:

  • Παρά το ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων για τους μεγαλοξενοδόχους, οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 40% και το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος κατά 36%.
  • Η ανασφάλιστη δουλειά ξεπερνά το 60%, ιδιαίτερα στον επισιτισμό.
  • Η απλήρωτη δουλειά σαρώνει. Χιλιάδες εποχικοί δεν έχουν πληρωθεί ούτε τη σεζόν του 2012, ενώ ξενοδόχοι έχουν το προσωπικό απλήρωτο για μήνες.
  • Δεκάδες χιλιάδες εργάζονται με προγράμματα μαθητείας, με 400 ευρώ μισθό, στην καλύτερη περίπτωση. Αλλες δέκα χιλιάδες απασχολούνται μέσω της «επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας» που υλοποιεί ο ΣΕΤΕ και πληρώνονται εξ ολοκλήρου από το κράτος και το ΕΣΠΑ, μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Η κλαδική σύμβαση καταστρατηγείται στα ξενοδοχεία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους.
  • Το προσωπικό μειώνεται και δεν καταβάλλονται οι προϋπηρεσίες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ