Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεκινάει η μηνιαία παρακράτηση φόρου στις συντάξεις

Από σήμερα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους μειωμένες από 34 έως και 352 ευρώ

Από τις συντάξεις του Αυγούστου, που καταβάλλονται από σήμερα, θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Νόμος 4172/2013). Σαν αποτέλεσμα, 1.146.089 συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από 34 έως και 352 ευρώ το μήνα.

Μέχρι τώρα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είχαν αυτοτελή υπολογισμό από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, με βάση το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και συντελεστές φόρου που κλιμακώνονταν από 22% έως 42%. Ετσι, οι επικουρικές συντάξεις δεν έμπαιναν στη διαδικασία των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος, καθώς σε ετήσια βάση είναι χαμηλότερες των 9.550 ευρώ.

Επίσης, κάθε ασφαλιστικός φορέας προσμετρούσε αυτοτελώς τις κρατήσεις για την ειδική εισφορά, με κλίμακα που έχει αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές που κλιμακώνονταν από 1% έως 4%. Με αυτόν τον τρόπο, στην επικουρική σύνταξη δεν έμπαιναν καθόλου κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με το νέο σύστημα, ο φόρος εισοδήματος που θα παρακρατείται μηνιαία από τις αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα που προκύπτει ανάμεσα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (22%, 32%, 42%). Επίσης, ενιαία θα παρακρατείται κάθε μήνα και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτό ξεπερνά σε ετήσια βάση τις 12.000 ευρώ, δηλαδή τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Οπως και να 'χει, οι κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζονται με συντελεστές από 1% έως 4% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επομένως, θα υπάρξει αύξηση στη μηνιαία παρακράτηση σε βάρος των συνταξιούχων.

Για όσους λαμβάνουν κάθε μήνα σύνολο συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κάτω από 800 ευρώ, οι κρατήσεις φόρων θα εξακολουθήσουν να είναι μηδενικές, καθώς το ετήσιο συνολικό τους εισόδημα θα βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.

Επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «οι συνταξιούχοι δεν επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ» και ότι με την πληρωμή συντάξεων του Αυγούστου «ολοκληρώνεται ο κύκλος οργανωτικού εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας». Με ενημερωτικό σημείωμα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται στο θέμα και κάνει λόγο για «λογιστικού χαρακτήρα μεταβολές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ