Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Eurokinissi |
Η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά των φαρμάκων, από 9% το 2009, θα εκτιναχτεί - σύμφωνα με τεχνοκράτες - σε 32% το 2014 |
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από προσφυγή των γιατρών, έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, με την οποία έγινε ο «καθορισμός ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμός ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων» (ΦΕΚ Β' 1976/1.7.2014).
Το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων, που έθετε η συγκεκριμένη απόφαση για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ήταν ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, το μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή! Παράλληλα, καθορίζονταν τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων. Αποκλειστικός στόχος της ρύθμισης ήταν να μην υπερβεί η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Στην ίδια Υπουργική Απόφαση, από την εφαρμογή της οποίας εξαιρούνταν ορισμένες μόνο κατηγορίες χρόνιων και βαριά ασθενών, επαναλαμβανόταν η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής τα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, το πλαφόν που προβλεπόταν για πολλές κατηγορίες ασθενών, υπολειπόταν κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους είχε ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν είχε προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.
Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου (ΦΕΚ 3117/Β/9.1.2013 και 433/7.1.2014, αντίστοιχα). Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για να επιβάλει τα πλαφόν, η κυβέρνηση επικαλείται τη μη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπει συμφωνία με την τρόικα, όταν οι άρρωστοι επωμίζονται το 59,7% των συνολικών δαπανών για την ΠΦΥ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, οι ασφαλισμένοι την περίοδο 2009-2013 πλήρωσαν απ' την τσέπη τους 3,82 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το συνολικό χαράτσι θα ανέλθει στα 4,902 δισ. ευρώ. Ετσι, η μεσοσταθμική συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά των φαρμάκων, από 9% το 2009, θα εκτιναχτεί - σύμφωνα με τεχνοκράτες - σε 32% το 2014.