Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΑΠ
Συνεχίζονται εκπαιδεύσεις στα πρότυπα του ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα. Από 7 ως 18 Ιούλη το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ο μόνος σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας αρμόδιος Διεθνής Οργανισμός για θέματα που αφορούν ναυτική ασφάλεια, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ασφάλεια ναυσιπλοΐας και λήψη μέτρων έναντι «έκνομων ενεργειών» στο θαλάσσιο περιβάλλον) «εκπαιδευτική σειρά» επ' ωφελεία προσωπικού των κρατών της περιφερειακής πρωτοβουλίας με την επωνυμία «Djibouti Code of Conduct» (DCoC).

H εκπαίδευση αφορούσε Επιτελείς Κέντρων Επιχειρήσεων και εστιάστηκε στο σχεδιασμό και συντονισμό επιχειρήσεων Θαλασσίου Ελέγχου και Ναυτικής Αποτροπής. Συμμετείχαν συνολικά δεκαπέντε εκπαιδευόμενοι από δέκα χώρες (Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Μπουρούντι, Νησιά Κομόρων, Ομάν, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες και Τζιμπουτί), τέσσερις εκ των οποίων (Κένυα, Μπουρούντι, Ρουάντα και Τζιμπουτί) εκπροσωπούσαν τη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης «East African Standby Force - EASF».

Θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org