Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαγόρευση εισαγωγών από Κριμαία - Σεβαστούπολη

Την απαγόρευση εισαγωγής εμπορευμάτων από την Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, που είχε αποφασίσει στις 23 Ιούνη 2014 το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ως αντίποινα στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας, υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση. Αλλη μια κίνηση που επιβεβαιώνει τη στοίχισή της πίσω από τον ευρωατλαντικό άξονα στην όξυνση της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία και επίκεντρο διαπάλης τη διείσδυση μονοπωλίων της μιας ή της άλλης πλευράς στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Συγκεκριμένα, σχετική εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων ζητά από τις αρχές να διενεργούν ελέγχους στα προϊόντα που έρχονται από την Ουκρανία. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν έως τις 26 Σεπτέμβρη οι εμπορικές συμβάσεις που είχαν συνομολογηθεί μέχρι και τις 25 Ιούνη.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή στην ΕΕ εμπορευμάτων από την Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη, εξαιρουμένων εκείνων στα οποία έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό καταγωγής από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ή να παράσχει, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοδότηση ή χρηματοδοτική βοήθεια, καθώς και ασφάλιση και αντασφάλιση, αναφορικά με την εισαγωγή των εμπορευμάτων αυτών.

Η αξία των προϊόντων που εισάγει ετησίως η Ελλάδα από την Ουκρανία κυμαίνεται μεταξύ 150-200 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος των ελληνικών εισαγωγών διατηρούν τα κουκιά σόγιας, τα πλατέα προϊόντα θερμής έλασης και ψυχρής έλασης και το καλαμπόκι.

Παραπέρα, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Κύκλοι του ελληνικού κεφαλαίου που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και κάνουν μπίζνες με την αγορά της Ρωσίας, ανησυχούν ότι θα βγουν χαμένοι από την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης λόγω ενδεχόμενης μείωσης του αριθμού των Ρώσων τουριστών με λήψη νέων μέτρων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας (π.χ. απαγόρευση έκδοσης βίζας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ