Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ
Μιλούν για αλλαγή μείγματος αντιλαϊκής διαχείρισης

Στην Αθήνα, για επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, βρέθηκε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. Η συγκεκριμένη επίσκεψη, μάλιστα, ήρθε λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι, αλλά και την τοποθέτηση του Γκ. Χαρδούβελη, κατά την ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, υπέρ του μείγματος διαχείρισης που προκρίνει ο λεγόμενος γαλλο-ιταλικός άξονας, με ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και παράλληλα μέτρα «δημοσιονομικής χαλάρωσης», με σκοπό την εξασφάλιση επιπλέον πόρων για τη στήριξη των μονοπωλίων.

Υπέρ ακριβώς αυτού του μείγματος της αντιλαϊκής διαχείρισης τάχθηκαν, στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους, ο Ελληνας και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας το επόμενο εξάμηνο «κρίσιμο», τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

Ο Γκ. Χαρδούβελης, καλώντας για μία ακόμα φορά το λαό να στοιχηθεί πίσω από τους στόχους της εγχώριας αστικής τάξης, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί ως δικές του». Σε σχέση με τα θέματα της Ευρωζώνης, ο Ελληνας υπουργός, αντανακλώντας τις επιδιώξεις ευρωενωσιακών μονοπωλίων στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, ανέφερε πως «είπαμε ότι από κοινού μας ενδιαφέρει ένα δυνατό ευρώ, που μελλοντικά μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών», ενώ τόνισε την «ανάγκη για επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την ανάγκη ανάπτυξης χρηματοοικονομικών εργαλείων» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Μ. Σαπέν ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικές αποφάσεις θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει να συνάδουν επίσης και με όσα προβλέπονται για την ανάπτυξη», ενώ ειδικά για την Ελλάδα «επιβράβευσε» τα αντιλαϊκά μέτρα του προηγούμενου διαστήματος, λέγοντας ότι «οι προσπάθειες από τον ελληνικό λαό έχουν φέρει αποτελέσματα. Παρότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επώδυνη για το λαό, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σημάδια για ανάκαμψη».

«Η ευρωπαϊκή πολιτική χρειάζεται νέους προσανατολισμούς προς την ανάκαμψη», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την Ιταλική Προεδρία στην ΕΕ ως μια πολύ καλή ευκαιρία για «νέες βάσεις» και «νέους προσανατολισμούς».

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Γάλλου υπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, κεντρικό θέμα αποτέλεσε η απόφαση της Γαλλίας να συμμετάσχει με 30 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και συνολικότερα το ζήτημα της «χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (όπου με βάση τον ορισμό της ΕΕ, μικρομεσαίες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2015-05-06 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση και την «επόμενη μέρα»...(2015-01-26 00:00:00.0)
Παρόντα και την «επόμενη μέρα» τα αντιλαϊκά μέτρα(2014-11-05 00:00:00.0)
Πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, επιδοτήσεις και νέα αντιλαϊκά μέτρα(2014-10-24 00:00:00.0)
Με άξονα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής(2014-10-21 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2014-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ