Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
Βίντεο με επιστολή - ντοκουμέντο από εξόριστους πολιτικούς κρατούμενους

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, παρουσιάζοντας μια σημαντική πτυχή του αντιδικτατορικού αγώνα, τη ζωή και την πάλη των εξόριστων πολιτικών κρατούμενων, το «902.gr» δημιούργησε ένα βίντεο με την αφήγηση και την οπτικοποίηση μιας επιστολής - ντοκουμέντου των πολιτικών κρατούμενων από το στρατόπεδο στο Λακκί της Λέρου, το Δεκέμβρη του 1968.

Στην έκκληση αποκαλύπτονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εξόριστων. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτουν σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονταν στο στρατόπεδο αφημένοι χωρίς καμία ιατρική βοήθεια.

Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται και μια ακόμα πλευρά. Το Φλεβάρη του 1968 έγινε η 12η Ολομέλεια. Υπήρξε σύγκρουση, η διάσπαση και η ανασυγκρότηση του Κόμματος. Η οπορτουνιστική μερίδα έφυγε από το Κόμμα και συγκρότησε το λεγόμενο «εσωτερικό». Αυτό είχε αντανάκλαση και στην εξορία και στις φυλακές, όπου και εκεί έγινε οξύτατη ιδεολογική - πολιτική πάλη. Οι κρατούμενοι στην πλειοψηφία τους, ιδιαίτερα στο Λακκί της Λέρου που ήταν οι περισσότεροι, τάχθηκαν με το Κόμμα και ήταν σημαντική η συμβολή τους. Αυτή τους η αγωνιστική στάση καταγράφεται και στην έκκληση που παρουσιάζεται στο βίντεο.

Δείτε το βίντεο στο site του «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/48177.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ