Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Εντείνονται οι ρυθμοί εξουδετέρωσης στα ανοιχτά της Κρήτης

Συνεχίζεται η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εξουδετέρωση χημικών της Συρίας εν πλω, στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Cape Ray», στα δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στην «Ανατολική Μεσόγειο», όπως αναφέρουν γενικόλογα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που χειρίζονται την υπόθεση, αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσουν την ακριβή θέση του πλοίου.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι ρυθμοί εξουδετέρωσης σταδιακά θα ενταθούν. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, John Kirby, μέχρι τις 18 Ιούλη το πλήρωμα του πλοίου είχε εξουδετερώσει περίπου 15% της ουσίας «methylphosphonyl difluoride» ή αλλιώς DF από την οποία παράγεται το «Σαρίν». Ακολούθως αναμένεται να ξεκινήσει η εξουδετέρωση του αερίου της μουστάρδας.

Η τεχνική εξουδετέρωσης που χρησιμοποιείται είναι η μείξη των χημικών ουσιών σε έναν αντιδραστήρα από τιτάνιο ώστε να καταστούν αδρανείς. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι ρυθμοί εξουδετέρωσης σταδιακά θα ενταθούν και ότι η όλη διαδικασία - που όπως υπολογίζεται ξεκίνησε περί τις 7 Ιούλη - θα διαρκέσει συνολικά εξήντα μέρες.

Προηγούμενα, στις 2 Ιούλη, στο ιταλικό λιμάνι Gioia Tauro, το «Cape Ray» φορτώθηκε με 78 κοντέινερ χημικών της Συρίας, συνολικού βάρους 600 τόνων. Τα υποπροϊόντα της εξουδετέρωσης, τα οποία οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου αναγνωρίζουν ότι πρέπει να θεωρούνται «επικίνδυνα απόβλητα», θα σταλούν για καταστροφή σε ειδικές εγκαταστάσεις σε Φινλανδία και Γερμανία.

Υπενθυμίζουμε ότι η μέθοδος της υδρόλυσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά εν πλω: Στην πράξη δεν έχει γίνει προσομοίωση της διαδικασίας σε πραγματικές συνθήκες, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία από έκτακτες καταστάσεις, υπάρχει πίεση χρόνου για την υλοποίηση της επιχείρησης, ενώ είναι γνωστές οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του «Cape Ray». Η ύπαρξη πολύ επικίνδυνων φορτίων αποτελεί παράγοντα που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα και ως προς την πιθανότητα ατυχήματος και ως προς τις δυνατότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ