Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ... φουκαράδες οι εφοπλιστές

Πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αγόρευε στη Βουλή για την αναγκαιότητα να υπάρξει ομόφωνη στήριξη στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι οι ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και για να συνεχίσουν να το κάνουν, θα πρέπει να διατηρηθούν και να διευρυνθούν τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν. Μια είδηση από το επιχειρηματικό ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτική για τους ...φουκαράδες τους εφοπλιστές. Σύμφωνα με αυτή, το 52% των εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών στα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια στον κόσμο, στο New York Stock Exchange και στο NASDAQ, έχουν Ελληνες ιδιοκτήτες. Στο πρώτο είναι εισηγμένες 26 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και άλλες 2 στο Λονδίνο. Αυτές οι ελληνικές εισηγμένες έχουν σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή συνολικά 85 πλοίων! Κανένα από αυτά τα πλοία δε χτίζεται στα ελληνικά ναυπηγεία, που μαραζώνουν, μαζί με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οσο για τη συνεισφορά τους στην απασχόληση, το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 15.000 άνεργοι ναυτεργάτες, τα λέει όλα...

Kοντά ποδάρια

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια αλλά μέχρι να φανούν έχει κάνει τη δουλειά του. Τρεις μέρες πριν, ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι ισχυριζόταν στο «Reuters» ότι οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές διαθέτουν ενεργό πυραυλικό σύστημα BUK και άρα είχαν τη δυνατότητα να καταρρίψουν το μαλαισιανό αεροπλάνο. Προχτές ο ίδιος αναίρεσε τον ισχυρισμό του με νεότερες δηλώσεις του στο BBC και το «Russia Today». Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πάρι, που έχει βραβευτεί για την αποκάλυψη του σκανδάλου Ιράν - Κόντρας, δήλωσε ότι πηγή του στη CIA τού ανέφερε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν λεπτομερείς φωτογραφίες του συστήματος BUK από το οποίο έγινε η βολή, μόνο που αυτό φαίνεται να το χειρίζονται άτομα με ουκρανικές στολές. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται με την εκτίμηση πως οι Ουκρανοί φαντάροι ήταν και μεθυσμένοι. Ηδη, μέρες πριν, είχε αναιρεθεί και η αρχική βεβαιότητα των Αμερικανών ότι το αεροπλάνο το έριξαν οι Ρώσοι, ή τουλάχιστον αυτοί εκπαίδευσαν τους ρωσόφωνους. Στο μεταξύ βγάλαν εκτός νόμου το ΚΚ της Ουκρανίας και παράλληλα άδειασαν τον πρωθυπουργό Γιάτσενιουκ, αφού πρώτα έκανε τη βρώμικη δουλειά. Οι εξελίξεις τρέχουν και αναζητούνται οι επόμενοι πρόθυμοι δημοσιογράφοι που θα πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση.

Η κρίση, κρίση και τα κέρδη, κέρδη

«Το παγκόσμιο επιχειρείν επιστρέφει», γράφουν τα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας «Global 500» του περιοδικού «Fortune». Στη λίστα φιγουράρουν οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με βάση τα έσοδα που κατέγραψαν το 2013. Από εκεί προκύπτει ότι τα συνολικά τους έσοδα ανήλθαν στα 31,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, με άνοδο 2,5% από το 2012. Τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 27% και έφτασαν στα 2 τρισ. δολάρια.

Το γεγονός αξιοποιείται ως απόδειξη του τέλους της καπιταλιστικής κρίσης. Κι όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην κρίση υπάρχουν οι χαμένοι αλλά και οι κερδισμένοι. Αυτό εξάλλου συμβαίνει στην κρίση. Μέρος του κεφαλαίου καταστρέφεται και βγαίνει στον αφρό το ισχυρότερο τμήμα του. Το τίμημα γι' αυτά τα κέρδη το βρίσκει κάποιος στον ίδιο τον κατάλογο των εταιρειών. Με πρώτη τη «Wal-Mart Stores», την εταιρεία όπου ο όρος εργατικό δικαίωμα είναι ανύπαρκτος. Ακολουθεί η «Shell», για την οποία αρκεί μια ματιά στη Νιγηρία για να εξηγήσει το φαινόμενο.

Μάθημα με τον εκπαιδευτικό σε... άλλη πόλη

Για ψηφιακό μάθημα από απόσταση στα σχολεία, μέσω υπολογιστή, κάνουν λόγο δημοσιεύματα, εμφανίζοντας κάτι τέτοιο ως λύση για... τα κενά σε εκπαιδευτικούς!

Μία τέτοια «προοπτική» συνάδει καθόλα με τις επιλογές τόσο για το περιεχόμενο και τη φυσιογνωμία του σχολείου όσο και για τη στελέχωσή του με εκπαιδευτικούς. Το υπουργείο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, προσπαθεί να μας κάνει να «χωνέψουμε» ότι η επόμενη χρονιά θα έχει ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς από αυτήν που διανύσαμε. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δήλωσε -σε καιρούς σκληρής λιτότητας στην εκπαίδευση- ότι υπέγραψε, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την ψηφιοποίηση των σχολείων, διαδραστικούς πίνακες κ.τ.λ., που... θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν φτηνά τον εκπαιδευτικό. Αλλωστε, το σχολείο που φτιάχνουν, των δεξιοτήτων και της «διδασκαλίας με sos» μέσα την τράπεζα θεμάτων, είναι ήδη πολύ μακριά από τον παιδαγωγικό του ρόλο.

1824 Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

1867 Πεθαίνει ο βασιλιάς Οθωνας.

1875 Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.

1909 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά).

1909 Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και το στρατό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση κ.ο.κ.). Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.

1929 Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου». Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1941 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ διορίζει το στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.

1943 Στο μοναστήρι της Κορώνας Καρδίτσας συνέρχεται το Α' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

1944 Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος. Λίγο πριν ξεψυχήσει, είχε τον εξής διάλογο με τους δημίους της:

-Πώς σε λένε;

-Ελληνίδα

-Από πού είσαι;

-Από την Αθήνα

-Πού μένεις;

-Στην Αθήνα

-Ποιοι είναι οι συνεργάτες σου;

- Ολοι οι Ελληνες.

1946 Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο την πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

1953 Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο, αποτέλεσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα.

1953 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1956 Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτώβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ